12 концертів в день і більше трьох тисяч пісень: чим прославився хлопчик з багатодітної сім’ї Йосип Кобзон?

Він давав по 12 концертів в день, тричі був одружений, довгі роки боровся з онкологією, але не показував виду.

Приховував Йосип Кобзон свою хворобу до того моменту, поки не втратив свідомість прямо на концерті. А народився цей дивовижний артист в маленькому містечку в звичайній бідній багатодітній сім’ї.

Як Йосипу Кобзону вдалося стати найбільшим метром радянської естради?

Йосип Давидович Кобзон народився у вересні 1937 року в місті Часів Яр, в Донецькій області України. Його мама Іда Исаевна була народним суддею. Саме через це він в дитинстві досить часто міняв місце проживання. Коли йому не було і п’яти років, сім’я переїхала до Львова. Звідти батько маленького Йосипа пішов на фронт політруком, а мати знову переїхала, але вже в Узбекистан. На жаль, батько маленького Йосипа в сім’ю більше не повернувся. Він отримав травму, довгий час лікувався, а в госпіталі закохався в медсестру і одружився на ній.

Йосип Кобзон
Йосип Кобзон

Крім Йосипа, мама Іда Исаевна виховувала ще трьох дітей. Після військових дій сім’я повернулася в рідну Донеччину, в місто Краматорськ, де діти пішли в школу.

В кінці 40-х років вони знову переїхали. На цей раз в Дніпропетровськ. У цьому українському місті Йосип з відзнакою закінчив восьмий клас і вступив до Дніпропетровського гірничого технікуму.

Тут почався шлях становлення особистості ще нікому невідомого Кобзона. Він захопився боксом

Йосип Кобзон
Йосип Кобзон

Так-так, з нього б міг вийти не талановитий артист, а найбільший боксер. Якби не пара серйозних травм на самому початку спортивної кар’єри. Вони і змусили Йосипа покинути цей небезпечний спорт. Тоді він і зайнявся творчістю – вийшов на сцену свого гірського технікуму, де вперше і заспівав своїм красивим баритоном.

Коли майбутнього самородка радянської естради закликали на армійську службу, йому було 22 роки. З тих пір він співав в ансамблі пісні і танцю Закавказького військового округу.

Йосип Кобзон
Йосип Кобзон

Після звільнення Кобзон повернувся до Дніпропетровська він вступив до консерваторії. Всі викладачі в один голос твердили – перед ними унікальний талант.

Один з педагогів, бачачи в Кобзона потенціал для розвитку, подбав про те, щоб його учень не голодував. Він влаштував молодого Йосипа в хіміко-технологічний інститут, де хлопець кілька місяців за досить скромну плату протирав спиртом протигази в бомбосховищі. Учитель здогадувався, що його талановитий учень неодмінно зробить блискучу кар’єру, але він навіть не підозрював, що цей скромний молодий чоловік незабаром стане зіркою.

Пісенні конкурси, музичні фестивалі, вручення премій, нагород і чергових звань з середини 1960-их буквально увірвалися в життя Йосипа Кобзона. Молодого виконавця делегують на міжнародний конкурс «Дружба», який проводився в соцкраїнах. У Варшаві, Будапешті та Берліні російський співак зумів завоювати перші місця. У 1986 році Йосип Кобзон стає Народним артистом СРСР. Немає у величезній країні людини, яка б не знала його імені і не чув цього ліричного баритона.

З середини 1980-их Йосип Давидович Кобзон викладає естрадний вокал в знаменитій Гнесинці. У нього багато талановитих учнів, серед яких найяскравіші Валентина Легкоступова, Ірина Отиева, Валерія.

Йосип Кобзон побував з концертами на всіх радянських будівництвах. Він виступав перед військовим контингентом в Афганістані та ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС. В його репертуарі понад 3 тисяч пісень.

Йосип Кобзон
Йосип Кобзон

Незважаючи на свій поважний вік – метру в 2017 році виповнилося 80 років – він був постійним гостем на фестивалі «Пісня року», новорічних «Блакитних вогниках» і на всіх святкових концертах. Іноді Йосип Кобзон з’являвся на екрані в найнесподіваніших дуетах з популярними молодіжними групами і співаками. Так, в 2016-му на «Блакитному вогнику» він здивував і порадував своїм спільним виступом з Єгором Крідом.

Особисте життя Кобзона була різноманітною і цікавою. Про нього можна сказати – тричі одружений, і тричі вдало.

Перша дружина Йосипа Давидовича, з якої він пішов під вінець у 28 років – співачка Вероніка Круглова. До слова, мама співака була проти цієї обраниці. Відразу сказала – хорошого союзу з них не вийде.

Хіти Вероніки Кругловой «Топ-топ, тупотить малюк» і «Нічого не бачу, нічого не чую» наспівувала вся країна. Співачка і просто красуня часто пропадала на концертах і гастролях, як і чоловік. Саме тому зірки рідко бачилися і їхнє сімейне життя незабаром пішла під укіс.

Вдруге Кобзона став легендарний союз з артисткою і співачкою Людмилою Гурченко. Для обох він був уже не першим, і, мабуть, обидва вони розуміли, що не останнім. Прожили разом три роки. Пізніше, вже після розлучення Гурченко зізналася, що в Йосипа їй багато чого не подобалося, вони часто сварилися, не хотіли один одному в чомусь поступатися. Людмила зізналася, що шлюб з Кобзоном став головною помилкою її життя.

Після розлучення дві зірки не спілкувалися довгих сорок років, намагаючись не перетинатися на різних заходах і естрадних тусовках. Артист вважав за краще не говорити про другий шлюб.

Згодом Йосип Давидович зрозумів, що йому хочеться домашнього затишку, тепла, жінки, яка не буде пов’язана з творчістю, що не буде їздити по гастролях, а буде вірно чекати. Таку жінку Йосип Кобзон зустрів на початку 1970-их. Красуню звали Нінель Михайлівна Дрізіна. Вона виявилася молодшою від нього на 13 років. Це була скромна дівчина з гарною єврейської сім’ї, розумна і господарська. А головне – вона не мріяла про шоу-бізнесі, хоча знайомі стверджують, що всі необхідні якості у неї для цього були. Сьогодні цю жінку знають як Неллі Кобзон. Третя обраниця відразу ж сподобалася мамі артиста, яка миттєво оцінила її мудрим поглядом бувалої жінки.

Разом жила разом з 1971 року. Неллі Кобзон народила чоловікові двох чудових дітей. Спочатку на світ з’явився первісток – син Андрій. Через два роки народилася донька Наталя.

Син Андрій спочатку пішов стопами батька і якийсь час присвятив музиці. Він був барабанщиком і виступав разом з музикантами групи «Воскресіння». Але пізніше хлопець кинув музику і зайнявся бізнесом.

Дочка Наталя була прес-секретарем у відомого модельєра Валентина Юдашкіна. Вона вийшла заміж за громадянина Австралії, юриста Юрія Раппопорта.

Діти подарували батькам сім онуків – двох хлопчиків і п’ять дівчаток, в яких бабуся з дідусем обожнювали і уважно стежили за їх успіхами.

Але не все було так гладко в його житті. Досить часто навколо Кобзона були обговорення і суперечки – чи носить він перуку? Адже ідеальна укладання завжди була однаковою скільки б років йому не було, і скільки б раз в день він не виступав.

Одного разу Йосип Давидович зізнався – носить парик з 35 років.

Йосип Кобзон
Йосип Кобзон

Його мати Іда Исаевна в одному зі своїх інтерв’ю вже після слави сина зізналася, що причиною раннього облисіння сина стало категоричне небажання носити шапку в підлітковому віці. Навіть 40-градусні морози не могли змусити Йосипа одягнутися тепліше, що і стало причиною раннього випадання густий шевелюри.

У 2005 році стало відомо, що артист пережив складну операцію з видалення злоякісної пухлини.

Однак навіть після операцій і тривалої реабілітації Кобзон повернувся на сцену – поставили його на ноги спрага до життя і бажання співати.

У 2010 році шанувальники були шоковані тим, що на концерті в Астані Йосип Давидович двічі знепритомнів на сцені і втратив свідомість.

З тих пір почався зворотний відлік. В кінці липня 2018 року повідомлялося, що Йосип Кобзон був екстрено госпіталізований в відділення нейрохірургії, де його підключили до апарату допоміжної вентиляції легень. Стан здоров’я Народного артиста Росії оцінювалося як стабільно важкий. Вже через кілька тижнів він помер у віці 80 років.

Залишив Йосип Кобзон величезна творче надбання, яке увійшло в культуру відразу декількох країн. Фанати і музичні критики в один голос твердять – він був дивовижною людиною. Ось лише кілька дивовижних фактів про померлого метрі:

Йосип Кобзон провів саме рекордну кількість концертів у день – до 12.

Найдовший за часом концерт Йосипа Кобзона, почався о 19 годині вечора і скінчився о 6 годині ранку. Це був прощальний концерт.

Він здійснював понад 40 польотів на місяць, коли їздив на гастролі. А в його аудіотеки більше трьох тисяч записаних пісень. Щоб записати таку кількість, потрібно вісім років і два місяці кожен день поспіль записувати мінімум одну пісню.

Схожі статті

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.

Нічого смачнішого не їла. Пісний торт “Наполеон” на воді готую на замовлення вже 3 рік: хрусткий і ніжний

Навіть під час посту можна поласувати солоденьким досхочу. Причому випічку робитимемо без молочних продуктів. Таким чином удасться приготувати навіть торт "Наполеон".

Якщо у вас є 1 яйце і 1 яблуко, приготуйте цей рецепт за 5 хвилин: неймовірно смачні пончики – ніжні і пухкі

Ви закохаєтесь у ці яблучні пончики вже після першого відкушеного шматочка. Вони дуже ніжні, м'які і в міру солодкі. Готуються ці смаколики швидко і з доступних продуктів.