Творча родина Софії Ротару: як батьки і сестри вплинули на становлення артистки?

Софія Ротару - представник не дуже творчої родини. Але це не завадило їй знайти славу і визнання.

Як же сім’я вплинула на становлення Соні як артистки?

Батьки майбутньої зірки Михайло Федорович і Олександра Іванівна – перші, хто доклав руку до майбутньої популярності своєї дочки. Хоча самі займалися не творчістю. У рідному селі батько Софії – Михайло займав посаду бригадира виноградарів.

Сім'я Ротару: по центру батько, позаду Софія і Лідія, брат Євген зліва, справа Анатолій
Сім’я Ротару: по центру батько, позаду Софія і Лідія, брат Євген зліва, справа Анатолій

Сім’я жила в селі Маршинці, в глушині Чернівецькій області в Західній Україні. У силу сформованих етнічних обставин і наближеності до Молдови, всі розмовляли молдавською мовою.

Старша сестра Софії Зінаїда, у якої через втрату зору розвинувся абсолютний музичний слух, слухала радіоприймач, легко запам’ятовувала пісні і самостійно вивчила російську мову. Незабаром, завдяки Зінаїді, її знали і молодші діти. Це благотворно вплинуло на Софію, адже вона росла, слухаючи пісні і мелодії.

Частково музичною була вся сім’я.

Софія Ротару з сестрами
Софія Ротару з сестрами

Глава сім’ї Михайло Федорович Ротар свого часу теж хотів співати професійно, але не склалося – нагрянула війна, голод. Але пристрасть до співу чоловік не втратив, був ротним заспівувачем. У селі всюди звучали скрипка, домра, цимбали, баян: на весіллях, вечорницях, танцях і посиденьках.

У такій атмосфері і жила Софійка, яка до першого класу знала безліч народних і естрадних пісень. І як тільки вона пішла в школу, то тут же записалася в хор.

Коли дівчинка підросла і вступила до лав піонерів, в школі з’ясувалося, що маленька Соня співає і в церкві.

Софія Ротару в юності
Софія Ротару в юності

Учениці пригрозили виключенням з піонерів, оскільки в ті часи навіть самі вчителі потай молилися і освячували паски на Великдень. Однак дівчинка не кинула своєї справи, і продовжувала таємно співати.

Батько, до речі, навчив її грати на баяні, тому Софія могла сама собі і грати, і співати.

Схожі статті

Рецепт випросила у кухаря в грецькому ресторані. Виходить дуже незвично і смачно: голубці у новому втіленні

Голубці знайомі та звичні всім нам. Здається, ця абсолютно звичайна страва вже нічим не може здивувати. Сьогодні ми підготували рецепт, який покаже голубці з нового, незвичного та пікантного боку.

Сир, який я покладу у великодній кошик: готую сама і дуже просто. Смачнішого для мене взагалі не існує

Сир люблять усі, але найчастіше ми його купуємо, побоюючись готувати самостійно. Виявляється, приготувати його в домашніх умовах досить просто та недовго. Саме такий рецепт ми сьогодні і підготували.

Картопляне пюре смачніше, ніж у ресторані: все завдяки лише одному секретному інгредієнту. Моя імпровізація

Картопляне пюре - найпростіша класична страва. Усі ми добре її знаємо, жодне застілля без неї не обходиться. Сьогодні ми підготували рецепт, який відкриє пюре по-новому, завдяки одному інгредієнту.