Скільки реально дітей було у Хюррем Султан і скільки з них від Сулеймана: історична правда про Роксолану

Надпопулярний турецький серіал не лише змусив мільйони глядачів по всьому світу щотижня уважно вдивлятись в телеекрани, а й пробудив справжній інтерес до світової історії

Турецький серіал про Османську імперію, ключовою сюжетною лінією якого виявилось кохання Султана Сулеймана та української наложниці, свого часу захопив увагу мільйонів глядачів у всьому світі. Хоча сценаристи стрічки позиціювали її як історично-художню та навіть не претендували на наукову правдивість, серіал таки пробудив інтерес до світової історії.

Так, народжена в Україні Хюррем Султан стала засновницею жіночого султанату, тому й стала особливо резонансною персоною у всесвітній історії. Роксолані присвячені десятки повістей, історій та фільмів, а особливо популярним став турецький серіал “Величне століття”. Розповідаємо, скільки насправді було дітей в дружини Сулеймана та чи збігається історична правда зі світом кіно.

Скільки насправді було дітей у Хюррем Султан
Скільки насправді було дітей у Хюррем Султан

В Османській імперії спадкоємці для султанів мали особливе значення. У випадку смерті правителя та відсутності його прямого наступника, в імперії безсумнівно зароджувались міжусобні війни за владу та велич. Саме тому для кожного монарха було не просто чоловічим обов’язком, а державною необхідністю залишити після себе надійного спадкоємця.

Хасекі Хюррем Султан швидко підкорила серце Султана Сулеймана, стала його законною дружиною та народила йому шістьох дітей – п’ятеро синів і донька. Українка, яка пізніше стала володаркою гарему, завжди відрізнялась своєю хитрістю та мудрістю, тому й докладала максимум зусиль, аби спадкоємцем Сулеймана став саме її син.

Скільки Хюррем Султан мала дітей від Сулеймана
Скільки Хюррем Султан мала дітей від Сулеймана

Старший син Сулеймана Шехзаде Мехмед відрізнявся особливим розумом і здібностями. Саме на нього робили всі ставки, проте юнак захворів на віспу й не зміг впоратись з недугом. Наступною дитиною стала дівчинка Міхрімах, до якої Роксолана спершу ставилась холодно, адже жінок, які народили доньок, в гаремі привілеями не балували. Втім, пізніше за велінням Сулеймана Хюррем приділила дитині більше уваги та материнського тепла.

Третій син Хюррем Султан Абдулла народився дуже слабким, тому помер ще в дитинстві. Саме з цих причин хлопчика навіть не показали в турецькому серіалі. Четвертим сином Хюррем і Сулеймана став Селім – хлопець з важким характером і пристрастю до жінок та розваг, попри всі сумніви оточення, став наступним правителем Османської імперії.

Всі діти Хюррем Султан
Всі діти Хюррем Султан

П’ята дитина, син Баязид, народився майже одразу після Селіма, тому й усе своє життя намагався привернути до себе увагу, за що натикався на критику рідних. Попри старання хлопця, батько не побачив у ньому спадкоємця.

Наймолодший син Хюррем і Сулеймана, Джихангір, з дитинства страждав на важке захворювання – у хлопчика ріс горб на спині, який заважав йому фізично розвиватись. Останній рік свого життя Джихангір провів на опіумі.

Схожі статті

Ці млинці смачні з чим завгодно, але я запікаю з сиром: беру молоко, яйця та крохмаль. Мій улюблений рецепт

Пропонуємо рецепт запечених млинців на молоці з сирною начинкою. Вони виходять дуже смачними та стануть гарним доповненням до чашки улюбленого чаю.

Віталію Козловському майбутнє підказує тато, а вдові Світлані – Кузьма Скрябін: як спілкуються з тим світом

В умовах постійного стресу останнім часом в українців загострилися всі почуття. Деякі навіть отримують передбачення від своїх померлих родичів. Знаменитості в цьому плані не є виключенням.

Усього 3 інгредієнти, 15 хв часу і готовий дієтичний десерт: з сиром, фруктами, але без борошна та крохмалю

Коли не хочеться вмикати духовку, а солоденького кортить скуштувати, приготуйте легкий десерт. Готується все дуже просто всього з 3 інгредієнтів. Фігурі не зашкодить.