Бандитська «Свята»: чому до могили Соньки Золотої Ручки до сих пір не вичерпується потік відвідувачів (фото і відео)

Не дарма в заголовку так і написано - «Свята». За інше можна і головою поплатитися. Ось і не будемо нариватися.

На Ваганьковському кладовищі увічнені багато знаменитих людей, але нічия могила не привертає до себе стільки відвідувачів, як легендарної Соньки Золотої Ручки – вже багато десятиліть до неї приходять не тільки представники злочинного світу, але і просто цікаві.

Пам'ятник Соньку Золоту Ручку
Пам’ятник Соньки Золотої Ручки

Знаменита аферистка і злодійка в бандитських колах давно стала культовою особистістю – вважається, що її прижиттєва удача сконцентрувалася в місці поховання і передається кожному, хто прийшов до Соньки і виконав певний ритуал. Наприклад, можна залишити записку з підношенням.

Записка на могилі Соньки Золотої Ручки
Записка на могилі Соньки Золотої Ручки

І хоча деякі історичні факти вказують на те, що шахрайка померла і похована на сахалінській каторзі, це не заважає іншим злочинцям кожен приїжджати на знакове місце Ваганьковського кладовища.

Після її смерті, одеські, неаполітанські і лондонські шахраї замовили пам’ятник у міланських майстрів і доставили в Росію. Подейкують, що в ньому замуровані частини тіла Соньки, яка за кілька років перед смертю прийняла православ’я під ім’ям Марія.

Квіти на пам'ятнику кожен день оновлюються
Квіти на пам’ятнику кожен день оновлюються

Увага до могили Софії Блювштейн, реальне ім’я Софія Іванівна (Шейндля-Сура Лейбовна) Блювштейн, в дівоцтві Соломоніак, зросла ще в 1990-тих, коли бандитизм процвітав на державному рівні. Для представників злодійського світу це місце – талісман, фетиш, подоба ідола.

Сонька Золота Ручка в молодості
Сонька Золота Ручка в молодості

Тоді злодії і аферисти почали масово їздити в Москву до «святої» Соньки, привозити їй квіти і сигари, влаштовувати їй поминки разом з товаришами. Побажання записували прямо на самому пам’ятнику.

пам'ятник раніше
Пам’ятник раніше

Надмогильний постамент і скульптура поруч регулярно перефарбовувалися, адже кількість записів на них росла дуже швидко.

Зараз пам’ятник покрили позолотою, але зверніть увагу – на ньому немає голови і рук.

Пам'ятник Соньки Золотої Ручки
Пам’ятник Соньки Золотої Ручки

Голова і руки пропали в бандитські 90-ті. Там трапилася ціла детективна історія. Один з дуже відомих кримінальних авторитетів залишив Соньці записку і оплатив то, що йому було вказано. Але його побажання в зазначений термін не виповнилося і він в люті став трощити пам’ятник. І в той момент дізнався – все сталося так як він хотів, а затримка вийшла через різницю в часових смугах Росії. Загалом, як свідчить бандитська легенда, він прямо там і помер від розриву серця.

А пам’ятник вирішили не відновлювати, щоб усі пам’ятали – не треба робити поспішних висновків.

На пам'ятник Соньку зараз додали листя пальми, у них теж символічне значення
На пам’ятник Соньку зараз додали бронзові листя пальми, у них теж символічне значення

Про це місці бандитського одкровення дізналася міліція. Тоді опера почали масово переодягатися в цивільних осіб і ходити по кладовищу, прислухаючись до розмов зловмисників – так їм вдавалося дізнатися про їх майбутніх наміри. Бандити почали їздити туди куди обережніше, і увага стала хвилеподібною, щоб відстежити візити не вдалося.

Про феномен і енергетичний потенціал могили Соньки Золотої Ручки не раз висловлювалися різні езотерики і екстрасенси.

Соньку заковують в кайдани
Соньку заковують в кайдани

За їх словами, «місце» і правда скопило в собі величезну енергетику, але вона нечиста, бісівська. Можливо, для злочинців така локація і може принести удачу, але чесним і порядним людям там робити нічого. Все одно як би не був сильним «фарт» в їх темні справи, доля у бандитів закінчується зазвичай сумно – в перестрілці або за гратами. Як і у їх «Святої».

До цієї могили навідувався і режисер Володимир Мережко, коли знімав серіал про життя унікальної шахрайки-спокусниці.

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.