25 грудня – католицьке різдво: історія свята і що він означає

Назва «Різдво» походить від Меси Христа. Меса (іноді називають Причастям або Євхаристією) - це коли християни згадують, що Ісус помер за нас, а потім повернувся до життя.

Різдво святкується на згадку про народження Ісуса Христа, Якого християни вважають Сином Божим.

Назва «Різдво» походить від Меси Христа (або Ісуса). Меса (яку іноді називають Причастям або Євхаристією) – це коли християни згадують, що Ісус помер за нас, а потім повернувся до життя. Служба «Христос-Меса» була єдиною, яку дозволили проводити після заходу сонця (і до сходу сонця на наступний день), тому люди проводили її опівночі! Таким чином, ми отримали назву Христос-Меса, скорочена до Різдва.

Більшість християн сьогодні, ймовірно, не можуть уявити собі Різдво в будь-якій іншій день, крім 25 грудня, але так було не завжди.

Фактично, протягом перших трьох століть існування християнства народження Ісуса Христа взагалі не святкувалося. Найбільш значними святами релігії були Богоявлення 6 січня, що ознаменувало прибуття волхвів після народження Ісуса, і Великдень, що ознаменувала воскресіння Ісуса.

Перша офіційна згадка 25 грудня як свята на честь дня народження Ісуса з’являється в давньоримському календарі 336 року нашої ери.

Але чи дійсно Ісус народився 25 грудня?

 "" Можливо немає. В Біблії не згадується його точний день народження, а історія Різдва містить суперечливі підказки. Наприклад, присутність пастухів і їх овець передбачає весняне народження дитини.

Коли церковні чиновники обмірковували дату 25 грудня в кінці третього століття, вони, ймовірно, хотіли, щоб ця дата збіглася з язичницькими святами, присвяченими Сатурну (римському богові землеробства) і Митрі (перському богу світла).

Так стало легше переконати язичницьких підданих Риму прийняти християнство як офіційну релігію імперії.

Святкування Різдва поширилося по західному світові протягом наступних кількох століть, але багато християн продовжували розглядати Хрещення і Великдень як більш важливі.

 "" Деякі, в тому числі пуритани колоніальної Нової Англії, навіть заборонили його дотримання, тому що вважали його традиції – наприклад, пропозиція подарунків і прикраса дерев – пов’язаними з язичництвом.

У перші дні існування Сполучених Штатів святкування Різдва вважалося британським звичаєм і вийшло з моди після американської революції. Тільки в 1870 році Різдво стало федеральним святом.

Тому щоразу, коли ви святкуєте Різдво, пам’ятайте, що ви святкуєте справжня подія, яка сталася близько 2000 років тому, що Бог послав свого Сина у світ в якості різдвяного подарунка для всіх!

Схожі статті

Шоколадно-морквяний торт без борошна, цукру, масла: мій кумир, коли сиджу на дієті, а солоденького хочеться

У світі кулінарії завжди є місце для інновацій та творчості, особливо коли йдеться про створення страв, які поєднують у собі смак та користь для здоров'я.

Спекла ароматні трубочки з повидлом і закохалась! Розсипчасте печиво роблю за хвилини та з різними начинками

Просте та смачне печиво – трубочки з повидлом, що просто тануть у роті. Це саме той варіант, коли потрібно швидко приготувати щось солоденьке до чашки чаю.

Хоч на сніданок, хоч у ланч-бокс: поживні та смачні овочеві млинці. Так просто й легко я ще не готувала!

У світі кулінарії існують страви, які не лише задовольняють наші смакові пристрасті, але й стають відмінним варіантом для ситного та поживного сніданку чи перекусу.