Церковне свято 10 червня 2021 року: Вознесіння Господнє – історія, традиції і заборони

З цього дня і до найближчої неділі проводжають весну. З першої неділі після Вознесіння вважається, що літо вступає у свої права.

Багато людей в Україні цікавляться які свята будуть в червні і як їх відзначали наші предки і як потрібно відзначати зараз. Всі церковні свята важливі. Їх історія сягає в глибину століть. А заборони, яких дотримувалися наші предки дійшли до наших днів.

Ви можете слідувати традиціям, а можете прочитати статтю і взяти до уваги. Кожен вирішує сам як йому вчинити.

Православна церква 10 червня 2021 року згадують вознесіння на небо Ісуса Христа. Бо Великдень – дата плаваюча і не прив’язана до числа, то Вознесіння Господнє відзначається після Великодня на 40 день. Тому і це свято весь час випадає в різні числа.

Історія

Як свідчить переказ Ісус після вознесіння явив себе апостолам. Він їх зібрав в Єрусалимі та повідомив, що вони через кілька діб буде хрещені Духом Святим і після чого вознісся на небо.

Що можна і не можна робити в цей день

Не можна працювати – виняток становить, якщо потрібно робити якісь повсякденні побутові справи.
Потрібно, по можливості, сходити до церкви на всеношну, а потім прослухати літургію.
Церковний статут свідчить, що в цей день не дотримуються посту. Всі віряни збираються за святковим столом.
Потрібно згадати предків. Перед цим необхідно упорядковувати могили родичів. Також в цей день ходять в гості.

Вознесіння Господнє

Наші предки вважали, що в цей день Ісус під виглядом жебрака ходить по вулицях і тому обов’язково потрібно подати милостиню жебракові в цей день.

Так, навіть і не тільки в цей день потрібно подавати жебраку милостиню, тому що цей Ісус. Всім, хто потребує та убогим, які просять милостиню потрібно в міру можливості допомогти.

Земля кругла, невідомо, в якому стані ви будите через час і можливо самі будете просити милостиню.

Прикмети та традиції

У народі свято називали Вознесеньевим, або Спасова днем. З цього дня і до найближчої неділі проводжають весну. З першої неділі вважається, що літо вступає у свої права.

Не можна викидати сміття. Не можна плюватися. Домогосподарки раніше пекли млинці-лапотках, якими пригощали жебраків. Також пекли печиво у вигляді драбинки, воно символізувало шлях до Раю.

Як підмітили наші предки в цей день по-особливому співають солов’ї. Якщо хто зловить солов’я в цей день, то знайде щастя на цілий рік.

Схожі статті

Без духовки та без випічки: дуже смачний торт “Білі ночі”. Люблю його за ніжність і простоту приготування

Шикарний торт можна приготувати навіть без замішування тіста та вмикання духовки. Ніхто ніколи не здогадається, що ви зробили його з печива, витративши не більше 15 хвилин часу.

Позитив потрапив у лікарню та назвав причину, якою виявилася екс-колега Дорофєєва: не один Дантес страждав

Олексій Завгородній показався на лікарняному ліжку під крапельницею. Відомий музикант розповів про своє самопочуття прихильникам в Instagram.

Дізналася рецепт від бабусі. Тепер завжди готую тільки так: рецепт мініатюрних пиріжків із сосисками

Коли залишається небагато тіста, а ще хочеться пиріжків і з цибулею, і з картоплею, та й із сосисками теж, згадайте цей рецепт. Мініатюрні пиріжки одразу з усім сподобаються вам із першої спроби.