Прощення: якщо Ісус знав, що Юда збирається зрадити його, чому він тримав його в колі своїх близьких товаришів до кінця?

Ісус був «прославлений» в той момент, коли він віддав свою любов Іуді, коли він любив його, нічого не отримуючи від цього і без усяку міру (Івана 13:31).

Серед безлічі учнів, які слідували за ним, Ісус позначив дванадцять, щоб бути ближче до нього, щоб ділитися і продовжувати свою місію. Він дуже серйозно ставився до формування цієї групи з дванадцяти апостолів, заздалегідь молівшісь всю ніч.

Ісус знав про наміри Іуди

Але в певний момент Ісус зрозумів, що один з дванадцяти, Юда, змінив своє ставлення. Ісус розумів, що Юда віддалявся від нього, і навіть бачив, що він збирається «передати його», як то кажуть в Євангеліях. Згідно з Євангелієм від Іоанна, Ісус розумів, що відбувалося вже в Галілеї, задовго до подій в Єрусалимі, які приведуть його до хреста (Ін. 6: 70-71).

Чому ж він не відіслав Іуду? Чому він тримав його близько до себе до кінця?

Одне зі слів, використаних Ісусом, щоб говорити про створення групи з дванадцяти апостолів, дає нам підказку. «Хіба я не вибрав тебе, Дванадцять?» (Від Іоанна 6:70; див. Також 13:18.) Вибір дієслова є ключовим словом в історії Біблії.

Бог вибрав Авраама, а потім обрав Ізраїль, щоб стати обраним народом.

Божий вибір або обрання формують Божий народ, людей завіту. Що робить заповіт непорушним, так це те, що Бог хоче любити Авраама і його нащадків назавжди. Апостол Павло прокоментує це так: «Божі дари і покликання незворотні» (Римлян 11:29).

Оскільки Ісус вибрав дванадцять так само, як Бог обрав його народ, він не міг відіслати Юду, навіть коли зрозумів, що збирається зрадити його. Він знав, що повинен любити його до кінця, щоб показати, що Божий вибір був безповоротним.

Пророки, зокрема Осія і Єремія, говорили від імені Бога, зраненого і приниженого зрадою його народу, але який, тим не менш, ніколи не переставав любити їх любов’ю вічності. Ісус не хотів робити менше і не міг цього робити: принижений зрадою одного зі своїх найближчих товаришів, він продовжував показувати йому свою любов.

Опустившись перед учнями, щоб омити ноги, він зробив себе слугою всіх, включаючи Іуду. І саме з Іудою він розділив шматок хліба, шматок палаючої любові, який учень забрав з собою в ніч (Іоанна 13: 21-30).

Ісус слідує плану Божого

Якби він хотів бути вірним своєму Отцеві – Богу, який обрав Авраама і Ізраїлю, Богу пророків, – Ісус нічого не міг зробити, крім як тримати Юду поруч з ним до кінця. Він любив Іуду, навіть коли Юда був оповитий темрявою. «Світло сяє в темряві» (Іоанна 1: 5). Євангеліє говорить, що Ісус був «прославлений» в той момент, коли він віддав свою любов Іуді, коли він любив його, нічого не отримуючи від цього і без усяку міру (Івана 13:31). У найтемнішу ніч образи і ненависті Ісус виявив неймовірну сяйво Божої любові.

 ""

Чому Євангелія так обережні щодо мотивів Іуди?

Дивно, що перші християн не промовчали про той факт, що один з дванадцяти апостолів передав Ісуса ворожим владі. Цей факт ставить під сумнів характер самого Ісуса: допустив він помилку при виборі одного зі своїх супутників? Але настільки ж дивно, що Євангелія майже нічого не говорять про мотиви Іуди. Чи був він розчарований, коли зрозумів, що Ісус не був Месією з програмою політичного звільнення? Чи думав він, що діє в найкращих інтересах свого народу, завершуючи кар’єру Ісуса? Деякі припустили, що він був мотивований приманкою нагороди, інші, що він діяв з любові, щоб допомогти Ісусу віддати своє життя …

У Євангеліях є тільки два вказівки щодо причин того, що зробив Іуда. Одним з них є згадка диявола. «Диявол вклав в серце Іуди намір передати його» (Івана 13: 2). Але це тільки поглиблює таємницю. Диявол, або сатана, той, хто протистоїть, критикує або обмовляє. Ісус відчув образу, яка зародилася в серці Юди і вкоренилася там до точки неповернення. Але про те, чому це існувало, ні слова, навіть натяку.

Іншим зазначенням є посилання на Святе Письмо. Щодо зради Іуди по відношенню до нього Ісус сказав: «щоб справдилися слова Писання: той, хто їсть мій хліб, повернув проти мене п’яту» (Псалом 41: 9, цитата з Іоана 13:18). Важливо правильно розуміти значення цієї посилання на Писання в Євангеліях. Це не той сценарій, в якому роль кожного актора заздалегідь записана. Кожен, хто читає Біблію, добре знає, якою мірою вона пропонує вибір і ставить всіх перед своїми обов’язками.

 ""

Цитуючи вірш із псалма «Той, хто їсть мій хліб, повернув до мене п’яту» (Псалом 41:10), Ісус не хотів стверджувати, що Юда не міг вчинити інакше, скоріше, Бог залишається головною дійовою особою в тому, що розігрується. Є драма зради, і в той же час Бог – той, хто працює. Якщо через Іуду виконуються Писання, це означає, що таємничим чином здійснюються Божі наміри. Бог змушує його слова виконуватися (Ісаї 55: 10-11). Посилання на Писання дозволяє нам вірити в Бога навіть вночі, навіть коли то, що відбувається, незбагненно.

Якщо образа і ненависть Іуди залишаються незбагненними, любов Ісуса «до самого кінця» все ще знаходиться за межами будь-якого розуміння. Євангелія настільки обережні щодо мотивів Іуди, тому що вони не хочуть задовольнити нашу цікавість, а скоріше ведуть нас до віри. Вони не прояснюють безодню темряви драми Іуди, вони розкривають незбагненну і незбагненну глибину Божої любові.

Схожі статті

Подруга дала рецепт. Тепер готую цю вечерю раз в 3 дні: чоловік у захваті, зʼїдає за 2 хвилини і просить ще

Навіть звичайну гречану кашу можна приготувати по-новому, додавши до неї прості та класичні продукти. Це так просто готувати, але смак не залишить байдужим навіть вередливих гурманів. 

Близнюкам з “Пригод Електроніка” по 58: як зараз виглядають Юрій та Володимир Торсуєви і як склалася доля

Ті, чиє дитинство припало на 80-ті роки, чудово пам'ятають фільм "Пригоди Електроніка". Після цих знімань виконавці головних ролей Юрій та Володимир Торсуєви стали справжніми знаменитостями.

Із цим рецептом діти полюбили запіканку. Тепер доводиться готувати подвійні порції: шоколадно-сирна смакота

Усім знайома сирна запіканка. Багато хто любить її, але діти часто не сприймають цей смак. Це легко виправити, зробивши запіканку наполовину шоколадною. Саме такий рецепт ми сьогодні підготували.