Літні Борис і Гліб: що можна і що не можна робити 6 серпня

Серед літніх православних свят особливе місце займає день пам'яті братів Бориса і Гліба. Що можна, а що не можна робити в цей день.

У дні 6 серпня православна церква вшановує пам’ять святих братів-страстотерпців Бориса і Гліба. Вони жили в X-XI столітті, при хрещенні взяли імена Роман і Давид. Брати були вбиті своїм старшим братом Святополком в 1015 році саме 6 серпня, тому цей день церква присвятила їх пам’яті. У році є ще три дні, коли поминають святих – 15 травня, 18 вересня і 5 жовтня.

Брати Борис і Гліб
Брати Борис і Гліб

Для дня 6 серпня, який називають Борис і Гліб Літні, є багато обмежень і повір’їв:

Не можна працювати на землі, в поле, на городі і саду – хто потривожить землю, буде хворіти.

Треба йти в ліс збирати дикі ягоди і гриби – вони володіють цілющою силою. Ягоди перетирають із цукром і взимку лікують застуду.

Саме 6 серпня рекомендується заготовлювати березові віники для лазні – прутики треба брати найдовші і тонкі, з маленькими листочками, їх пов’язувати в віники і сушити на горищі.

Ще одне повір’я – якщо в цей день гроза, на вулицю виходити не можна – вб’є блискавка.

Старі люди кажуть, що 6 серпня не треба слухати ніякі поради, навіть якщо вони здаються дуже розумні – результат буде плачевний.

Помічено, хто багато говорить в цей день, захворіє горлом, може навіть втратити голос. Тому краще мовчати і тихо займатися своїми справами.

Заборонено в цей день купатися у водоймах – судома вхопить, потонути можна. І взагалі, після 2 серпня (пророка Іллі) купатися не можна – вода на глибині стає холодною, а зверху вона ще тепла – багато серйозно хворіють після цього.

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.