Притчі Ісуса: Що означає притча про немилосердного слугу? Навчіться прощати!

Ми можемо і повинні прощати тих, хто присутній в нашому житті, де б ми не знаходилися.

Після обговорення гріха в церкві Петро підійшов до Ісуса з наступним питанням: “Господь, скільки разів мені прощати брата або сестру, що згрішили проти мене? До семи раз? ” (Матвія 18:21)

Знаючи Петра, він, ймовірно, шукав Ісуса, щоб дати йому “Атта-хлопчика “. Зрештою, пробачити комусь сім разів за той, хто згрішив проти вас – це багато, чи не так? Якщо ви можете проявити такий рівень вибачення, ви, ймовірно, досить хороша людина.

Уявіть його здивування відповіддю Ісуса. “Чи не сім разів кажу вам, але сімдесят сім разів” (Матвія 18:22). У деяких перекладах мовиться “до сімдесяти раз по сім”. Потім Він доповнив це надмірне очікування вибачення наступною притчею:

Непогашений борг слуги

Тому Царство Небесне подібне одному цареві, який хотів звести рахунки зі своїми слугами. Коли він почав поселення, до нього привели людини, який був винен йому десять тисяч мішків золота. Оскільки він був не в змозі заплатити, господар наказав продати його, його дружину, дітей і все, що у нього було, в рахунок погашення боргу.

При цьому слуга впав перед ним на коліна. “Потерпи мене, – благав він, – і я все заплачу”. Господар раба зглянувся над ним, погасив борг і відпустив його (від Матвія 18: 23-27).

З якоїсь причини цей слуга повинен королю борг, який він не може виплатити, навіть якби у нього була тисяча років на це. Відповідно до звичаїв, король вирішив продати слугу, його сім’ю і все його майно, щоб відшкодувати частину своїх втрат.

Слуга кидається на милість короля та отримує неймовірне благословення. Король не зменшує борг і не пропонує розумного плану виплат – він повністю анулює борг.

Мішечок з золотом

Відповідь слуги

Але коли той слуга вийшов, він знайшов одного зі своїх товаришів, який був винен йому сто срібних монет. Він схопив його і почав душити. “Поверни те, що ти мені винен!”, – він зажадав.

Його товариш-слуга впав на коліна і благав його: “Потерпи мене, і я заплачу за це”.

Але він відмовився. Замість цього він пішов і кинув чоловіка в тюрму до тих пір, поки він не виплатить борг. Коли інші слуги побачили, що сталося, вони були обурені та вони прийшли й говорили своєму панові все, що сталося (Матвія 18: 28-31).

Страждаючи від проблем з короткочасною пам’яттю, слуга виходить і знаходить іншого слугу, який повинен йому приблизно денну заробітну плату. Миттєво він нападає на хлопця і вимагає виплати боргу.

Другий слуга просить у першого час повернути борг. Іронія полягає в тому, що з часом другий слуга дійсно може виплатити свій борг. Коли перший слуга звернувся з таким же проханням до короля, він ніяк не міг повернути борг. Нещадний перший слуга кидає другого у в’язницю до виплати боргу.

Лють короля

Потім господар покликав слугу. “Ти злий слуга, – сказав він, – я списав весь твій борг, тому що ти благав мене. Хіба ти не повинен був помилувати свого товариша, як я?” У гніві господар передав його тюремникам для тортур до тих пір, поки він не виплатить всю свою заборгованість.

Ось як мій небесний Отець буде ставитися до кожного з вас, якщо ви не простите свого брата або сестру від щирого серця (від Матвія 18: 32-35).

Тут ми підійшли до суті цієї притчі. Ісус хоче, щоб учні зрозуміли, скільки їм прощено. І як одержувачі жахливої милості, вони повинні розносити величезну благодать.

Проблема з питанням Петра в тому, що він хотів встановити правило вибачення. Запитуючи Ісуса, скільки разів йому потрібно було прощати кого-небудь, він випустив з уваги благодать. Коли ми розуміємо, що були прощені, у нас не виникає спокуси вести електронну таблицю, в якій фіксуються всі випадки, коли ми прощали інших.

Або, як Ісус каже в іншому місці: “Даром прийняли, даром давайте” (Матвія 10: 8б).

Ми можемо і повинні прощати тих, хто присутній в нашому житті, де б ми не знаходилися.

Схожі статті

В гостях спробувала цей смаколик та випросила собі рецепт: пухкий морквяний пиріг зі сметанним кремом

Морквяний пиріг має не лише ефектний яскравий вигляд, а й є дуже смачним. Випічка пухка, ніжна і не суха. Пиріг виходить вологим як кекс, а сметанний крем довершує цю страву.

Улюблений салат “Грибна галявина” з копченим м’ясом: виходить водночас і соковитий, і такий ніжний. Ідеально

Шарові салати – найкращий варіант страви для будь-якого свята. Розповідаємо, як приготувати смачну закуску з куркою та грибами, яка приємно здивує всіх.

Курячий пиріг з кунжутом. 2 листа листкового тіста, 1 яйце і фарш. Крихти не залишиться від цієї смакоти

Для приготування такого ароматного й смачного пирога не потрібно витрачати багато сил чи часу – все, що вам потрібно, всього лише увага до деталей і бажання смачно поїсти.