Притчі Ісуса: Притча про пана і слуги і притча про доброго самарянина

Суть в тому, що кожен може бути нашим сусідом - і ми несемо відповідальність за те, щоб бути сусідом для всіх.

Притча про пана і слуги

Уривок: від Луки 17: 7-10
Аудиторія: учні
Контекст: Ісус говорить Своїм учням, чого Він від них очікує.
Ключовий вірш: “Так і ви, коли зробите все, що вам наказано, повинні сказати:” ми не варті раби; ми тільки виконали свій обов’язок “” (Луки 17:10).

Щоб нагадати учням про те, як працює командний ланцюжок в царстві, Ісус просить їх представити сценарій, в якому слуга увійшов всередину після того, як виконав свої обов’язки. Тоді господар не чекає слугу. Замість цього слуга обслуговує господаря і терпляче чекає, перш ніж він поїсть. Це борг слуги.

Ісус не розповідає цю історію зневажливо, ніби учні просто раби. Замість цього Він хоче, щоб учні зрозуміли, що вони були введені в Царство Боже по доброті. Бог їм нічого не винен, а вони все повинні Йому.

Стародавні руїни. близький Схід

Притча про доброго самарянина

Уривок: від Луки 10: 30-37
Аудиторія: учитель закону (і, ймовірно, учні)
Контекст: адвокат запитує Ісуса, що він повинен зробити, щоб успадкувати життя вічне. Як тільки встановлено, що весь закон зводиться до любові до Бога і любові до ближнього, як до самого себе, юрист намагається ухилитися від обов’язку любити свого ближнього, питаючи: “Хто мій ближній?”
Ключові вірші: “Як ви думаєте, хто з цих трьох був сусідом людини, що потрапила в руки розбійників?” Знавець права відповів: “Той, хто помилував його”. Ісус сказав йому: “Іди, і так зробиш” “(від Луки 10: 36-37).

Ісус шокує адвоката притчею про людину, якого пограбували, побили та залишили помирати. Священник і Левит (слуга священників) проходять, але не зупиняються, щоб допомогти людині. Але потім приходить самаритянин, який доглядає за цією людиною і платить, щоб поселити його в готелі, поки він не одужає.

Ми беремо до уваги приголомшливий характер цієї притчі, бо не розуміємо, наскільки євреї ненавиділи самаритян. Ця ненависть виникла сотні років назад. Юристу було б важко визнати, що істинним сусідом цієї людини був самаритянин, а не його побратим-єврей.

Суть в тому, що кожен може бути нашим сусідом – і ми несемо відповідальність за те, щоб бути сусідом для всіх.

Популярне

Схожі статті

Ідеальна маринована цибуля без оцту. Навіть у вінегрет додаю: тепер за тиждень легко літрова банка “улітає”

Багато хто не любить запаху свіжої цибулі, тому уникає її додавання в салат. Натомість є чудовий вихід отримати вітамінізований заряд без неприємного аромату. Треба цибулю замаринувати.

Ці пірамідки підкорюють кожного. Домашні змагаються за те, що залишилося: пельмені в незвичайному виконанні

Пельмені знайомі всім нам, це дуже проста і звичайна страва. Але що, якщо додати в неї трохи креативу? Сьогодні ми підготували рецепт пельменів «Пірамідок», які підкорять усіх з першої спроби.

Злата Огнєвіч відкинула гламурне життя та заспівала для українських захисників: “Звідки беруться квіти?”

Злата Огнєвіч поділилася фото з виступу, який провела разом з Олександром Лозовським для військових. Співачка розповіла про те, як пройшла зустріч з нашими захисниками.