ТОП-7 способів обдурити власне щастя: дізнайтеся все про них

Обдумування події, яка повинна приносити задоволення з цим дратівливим почуттям трепету, безсумнівно, може повністю відвернути від задоволення від цього досвіду.

До наступної відпустки залишилося кілька місяців, і коли ви бронюєте номер в готелі та забронюєте авіаквитки, у вашу свідомість закрадається невелика дратує думка. Що, якщо хтось із вашої групи захворіє, а ви не зможете поїхати? Або, може бути, ви плануєте відвідати частину світу, схильну до штормів або землетрусів.

Що, якщо трапиться одне з цих лих? Ви безумовно будете відчувати себе погано через людей, чиї життя порушені цими жахливими подіями, але ви не могли не відчувати себе обдуреними через фактори, що знаходяться поза вашого контролю, якщо вони відбудуться.

Обдумування події, яка повинна приносити задоволення з цим дратівливим почуттям трепету, безсумнівно, може повністю відвернути від задоволення від цього досвіду. Частина задоволення від таких приємних подій, як поїздка у відпустку, відвідування весілля (або побачення), відвідування концерту або спектаклю, – це гострі відчуття, які ви отримуєте від зворотного відліку в міру наближення важливого дня.

Точно так же після того, як подія закінчилася, тепер ви можете з задоволенням згадувати його, згадуючи його найяскравіші моменти, або ви можете зосередитися на всіх речах, які пішли не так. Гірше того, перебуваючи серед того, що повинно бути приємною подією, неможливо не думати, що воно скоро закінчиться.

Ці типи роздумів потрапляють в категорію звичайних пасток мислення в вашому уявному подорожі в часі. Як зазначає психолог Барнабі Данн і його колеги з Університету Ексетера (Сполучене Королівство) (2018), велика частина нашого свідомого життя зайнята. Автори відзначають, що коли уявна подорож у часі набуває негативного відтінку, люди не будуть так старанно працювати, щоб отримати винагороду, пов’язане з приємними подіями, і не вчитимуться на власному досвіді. Їх точка зору афект як інформація передбачає, що «дії, які ми робимо, значною мірою визначаються інформацією, переданої нашим емоційним досвідом. Щоб мати можливість регулювати свою мотивацію, стверджують вони, ви повинні вміти “Чекайте, переживайте і запам’ятовуйте позитивний ефект” Якщо ви не можете цього зробити, то події, яких ви з нетерпінням чекаєте і пам’ятайте, втратять здатність збільшувати ваше щастя.

Щасливі люди
Щасливі люди

Тенденція зациклюватися на негативі при поданні майбутнього або спогаді про минуле, як Данн та ін. Вказати, є ознакою депресії. Використовуючи що стримує оцінку свого досвіду, ви відчуєте менше гедоністичного задоволення, яке надає життю стільки родзинки. Поки ви перебуваєте в процесі приємного переживання, якщо у вас виникають ці думки, ви обов’язково пропустіть все хороше, що насправді відбувається з вами на законних підставах.

У двох дослідженнях студентів бакалаврату психологи з Ексетера порівнювали вплив спогадів про минуле подію і його очікування в майбутньому за допомогою інструкцій підсилюють або що пом’якшує. Підсилюють інструкції заохочували позитивне настрій, кажучи учасникам думати про свої позитивні почуття, як про початок хороших подій, про те, як ви реалізуєте свій потенціал і як ви щасливі. В умовах придушення учасникам було запропоновано подумати про те, чому виникають почуття позитиву, занадто гарні, щоб тривати довго, чому ви не заслуговуєте цих позитивних емоцій і що може піти не так, як слід через ці позитивних переживань.

Як і очікували автори, учасники відчули більш сильне почуття смутку після пом’якшуючих інструкцій, навіть попри те, що події, які вони очікували або згадували, були за своєю суттю позитивними. Інструкції щодо посилення позитивних емоцій не вплинули на почуття щастя учасників. Іншими словами, наказ людині думати про позитив має менший вплив, ніж вказівку людині не думати про негативний. Фактично, як показує більш детальний аналіз результатів, здається, що пом’якшують інструкції насправді перебільшують будь-які стримують оцінки, які люди зазвичай роблять відносно свого життєвого досвіду.

Отже, подивімось, в чому полягають ці що стримує оцінки. У додатковій статті автори показують, які саме думки змушують людей зосереджуватися на негативі, розмірковуючи про свій досвід вперед або назад. Подивіться, наскільки ви згодні з цими 7 твердженнями щодо того, як ви ставитеся до позитивного події у своєму житті:

1. Ви думаєте про речі, які можуть піти не так.

2. Ви думаєте: “Я цього не заслуговую”.

3. Ви думаєте: “Моя смуга удач скоро закінчиться”.

4. Ви нагадуєте собі, що ці почуття не триватимуть довго.

5. Ви думаєте про речі, які у вас не пішли добре.

6. Ви думаєте про те, як складно сконцентруватися.

7. Ви думаєте: “Люди подумають, що я хвалюся”.

Якщо ви більше згодні, ніж не згодні з цими твердженнями, це означає, що вам буде важко знайти радість у своєму досвіді. Як повідомляє Dunn et al. Дослідження показало, що ці думки не тільки погіршують ваші спогади про минуле. Коли ви виношуєте ці думки при плануванні такого заходу, як відпустка, вечірка або ніч в місті, ви налаштовуєте себе на те, щоб дозволити своїм думкам блукати в песимістичному напрямі. За словами авторів, якщо людина займається що стримує оцінками, то спогад про позитивний спогад та очікування позитивного майбутнього події перетворюється в активну індукцію негативного настрою (а не просто в менш ефективну індукцію позитивного настрою). Коли воно активізується, стає важко уникнути індукції негативного настрою.

Британські відкриття мають цікаве значення для лікування людей з депресивним розладом. Якщо ви намагаєтеся спонукати цих людей зосередитися на позитиві, ваші зусилля по боротьбі з почуттям смутку будуть або неефективними, або, можливо, навіть приведуть до зворотних результатів. Замість цього вам пощастить, якщо вони дізнаються, а потім спробують зменшити ті думки, які, швидше за все, наврочили б їх щастя.

Ми не знаємо, чому люди, які дотримуються негативного прогнозу або згадують, дозволяють своїм що стримує оцінками взяти верх. Можливо, ви плануєте відпустку тільки для деяких, але не для всієї своєї родини, або, можливо, вас трохи турбує, що ви не можете дозволити собі такі витрати. Почуття провини за те, що ви насолоджуєтеся цими обставинами, може перетворити позитивне очікування в негативний. Точно так же спогади про досвід, в якому ви повеселилися, але не всім іншим, можуть запустити помпу провини.

Задоволення вашого повсякденного досвіду передбачає отримання від нього максимальної віддачі як до, так і після того, як вони відбуваються. Навчившись уникати пастки пристріту, вам буде набагато приємніше.

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.