Вчимося говорити ні. Кращі поради, як сказати ні

Так чому ми продовжуємо говорити «так»? Можливо, ми вважаємо, що сказати «ні» байдуже, навіть егоїстично, і ми можемо боятися підвести інших людей.

Ви б хотіли, щоб ви іноді могли зупинитися і сказати «ні»? Багато хто з нас відчуває себе зобов’язаними погоджуватися на кожне прохання, і вважали за краще б маніпулювати мільйонами робіт, ніж відмовлятися від допомоги, навіть якщо у нас не залишиться часу на себе. Але навчившись говорити «ні», ви зможете заслужити повагу як у себе, так і у тих, що оточують.

Так чому ми продовжуємо говорити «так»? Можливо, ми вважаємо, що сказати «ні» байдуже, навіть егоїстично, і ми можемо боятися підвести інших людей. Додатково до цього може бути страх бути неприязним, критичним або ризикнути дружбою.

Цікаво, що здатність сказати «ні» тісно пов’язана з упевненістю в собі. Люди з низькою самооцінкою часто нервують через ворожість до інших і схильні оцінювати потреби інших вище, ніж свої власні.

Можливо, ця схильність заохочується владними батьками. У пастку особливо часто потрапляють жінки. Можливо, вас виростили «коханої», яка завжди була хорошою і дбала про інших дітей. Цей дитячі впливи є ключем до формування таких переконань, як «Мене можна любити, тільки якщо я поступливий і корисний». Якщо ви відчуваєте, що стали «угодником людям», ваша самооцінка, можливо, стала залежати від того, що ви робите для інших людей. Виникає порочне коло, в якому люди навколо вас очікують, що ви весь час будете поряд з ними та будете виконувати їх бажання.

Нездатність сказати «ні» може привести до виснаження, стресу і дратівливості. Це може підірвати будь-які ваші зусилля щодо поліпшення якості життя, якщо ви годинами турбуєтеся про те, як виконати вже обіцяне зобов’язання. Якщо ваш вільний час зайнято засіданнями комітету і безліччю інших занять, ваша сім’я може страждати.

Не чекайте, поки ваша енергія вичерпається, перш ніж зробити такий необхідний крок назад, щоб оцінити ситуацію.

Кращі поради, як сказати немає

 ""

Тримайте відповідь простим. Якщо ви хочете сказати «ні», говорите твердо і прямо. Використовуйте такі фрази, як «Спасибі, що прийшли до мене, але, боюся, зараз це незручно» або «Прошу вибачення, але я нічим не можу допомогти сьогодні ввечері». Постарайтеся висловити свою мову тіла і не вибачатися надмірно. Пам’ятайте, ви не просите дозволу сказати «ні».

Купіть собі час. Перервіть цикл «так», використовуючи такі фрази, як «я передзвоню вам», а потім подумайте про можливі варіанти. Подумавши на дозвіллі, ви зможете сказати «ні» з більшою впевненістю.

Розгляньте компроміс. Робіть це тільки в тому випадку, якщо ви хочете погодитися із запитом, але у вас обмежений час або можливості для цього. Запропонуйте варіанти, які підійдуть вам обом. Уникайте компромісів, якщо ви дійсно хочете або вам потрібно сказати «ні».

Окрема відмова. Пам’ятайте, що ви відхиляєте прохання, а не людини. Люди зазвичай зрозуміють, що це ваше право сказати «ні», як і їх право просити про послугу.

Не відчувайте себе винуватим за те, що відмовляєте своїм дітям. Для них важливо час від часу чути «ні», щоб розвинути почуття самоконтролю. Без цього важливого досвіду важко вести переговори про доросле життя. Замість того щоб піддаватися їх протестам, дайте їм знати, хто головний, встановивши кордони.

Будьте вірні собі. Чітко і чесно говорите з собою про те, чого ви дійсно хочете. Пізнайте себе краще і проаналізуйте, чого ви дійсно хочете від життя.

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.