Порядок раз і назавжди: прибирання будинку по системі КонМарі – це зовсім нескладно

Кожна господиня мріє, щоб у домі завжди були чистота і порядок. Щоб не витрачати багато часу на прибирання, зверніть увагу на японський метод наведення чистоти в житловому просторі.

Марі Кондо розробила унікальний спосіб збирання, який заощадить час і перетворить ваш будинок в миле, затишне гніздечко.

Чим унікальна система КонМарі

Мешканка Японії Марі Кондо прославилася унікальною методикою, за допомогою якої можна позбутися від непотрібних речей і навести вдома порядок. Нещодавно книги Марі Кондо з’явилися в російській перекладі і тут же підкорили серця багатьох господинь і мам.

Книга КонМарі Магічна прибирання
Книга КонМарі Магічна прибирання

У чому унікальність японської системи збирання?

Автор каже, що порядок неможливо підтримувати в будинку, де знаходиться багато непотрібних речей. У квартирі всі речі повинні лежати на своїх місцях, і тоді прибирання відбуватиметься набагато легше. Марі вважає, що в житловому просторі людині повинно бути легко, комфортно.

Домашня обстановка повинна приносити радість. Автор не пропонує конкретні правила, скоріше, її метод – це поєднання східної філософії, фен-шуй і сімейної психології. Марі говорить, що в житті все зміниться в кращу сторону, як тільки ви наведете порядок навколо себе.

До і після прибирання по японському методу
До і після прибирання по японському методу

Перш, ніж приступите до збирання, уявіть, в яке житло вам хотілося б повертатися. Задайте собі питання, чому ваш будинок повинен виглядати саме так? Що приносить задоволення, коли ви залишаєтеся в своїй квартирі? Ви повинні чітко зрозуміти, як повинні виглядати кімнати, на яких місцях розкладені речі, що вам ніколи не знадобиться і захаращує житловий простір. Запишіть всі побажання на папері, і тільки після цього приступайте до наведення порядку.

Позбавляємося від зайвого

Після того, як ви чітко визначили цілі збирання, приступаємо до головної дії. Марі пропонує розділити прибирання на два основних етапи:

  1. Перебираємо речі. Без жалю позбавляємося від мотлоху, який нам не потрібен.
  2. Упорядковуємо зберігання залишених предметів.
Сортування за категоріями
Сортування за категоріями

Марі пропонує упорядкувати речі не по зонам, а за категоріями (саме в такій послідовності):

  • спочатку одяг;
  • потім документи і книги;
  • дрібні предмети (прикраси, статуетки, косметика, і т.д.);
  • пам’ятні сувеніри, подарунки, фотографії.

Як зрозуміти, чи потрібна річ чи ні? Подумайте, чи приносить обраний предмет радість? Чи відчуваєте ви з ним себе щасливим?

Наприклад, зберіть всю свою одяг, незалежно від сезону, і складіть в центрі кімнати. Напевно в очі відразу кинуться улюблені джинси, які ви носите кілька сезонів, але навіть не думаєте міняти на нові штани. Або затишний, теплий светр, який зігріває в холодні зимові вечори. А ось від одягу, яку ви придбали спонтанно, але жодного разу не наділи, потрібно позбавлятися. Візьміть в руки кожен предмет гардероба з великої купи.

Сортування книг
Сортування книг

Запитайте себе, чи потрібна вам ця спідниця або піджак? Чи приносять вони щастя? Якщо існує хоч найменший сумнів, з якою річчю потрібно розлучатися.

З повагою ставтеся до речей

Збирання краще проводити в тиші, щоб ніхто з родичів вам не заважав. Ви повинні зосередитися на своїх відчуттях, розібратися, потрібен вам цей предмет, або краще з ним попрощатися. Наприклад, з купи одягу ви дістаєте дорогу блузку від відомого дизайнера. Колись ви піддалися спокусі і купили блузку, але так жодного разу і не наділи. Викидати її шкода, адже ви пам’ятаєте, скільки за неї заплатили. Але і носити блузку ви явно не будете.

Сортування прикрас
Сортування прикрас

Марі рекомендує детально пригадати, за яких обставин ця річ з’явилася у вас. Можливо, вона була подарована коханою людиною, або ви придбали її в хороший період свого життя. В цьому випадку скажіть речі «спасибі» і розстаньтеся з легким серцем. Спілкуйтеся з предметами, дякуйте їх, ставитеся з повагою. Ми звикаємо до речей, які нас оточують, тому часом так складно з ними розлучатися. Але це потрібно зробити, попередньо висловивши подяку.

Оточіть себе радістю

Нехай предмети гардероба, книги, косметика приносять вам задоволення, а не захаращують простір. Що, на думку Марі, не потрібно зберігати в будинку:

  • книги, які ви ніколи не читали і вже, швидше за все, не прочитаєте;
  • квитанції, чеки, виписки з рахунків, інструкції;
  • коробки з-під взуття або техніки;
  • косметику з вичерпаним терміном придатності;
    шнури, кабелі, які вам ніколи не знадобляться;
  • одяг, аксесуари, які ви не носите.
Зайве треба викинути
Зайве треба викинути

Особливо складно прощатися з речами, які мають історію, наприклад, з сувенірами, які колись вам подарували, або фотографіями. Залиште те, що приносить вам радість, і не відчувайте провини, якщо вирішили позбутися від «сентиментального» предмета.

Часто батьки роздруковують сотні знімків своїх малюків. Фотографії припадають пилом на полиці, тому що мамі ніколи розкласти їх по датам в сімейному альбомі. Марі радить роздрукувати кілька найбільш пам’ятних кадрів, а решта зберігати в цифровому варіанті.

Як зберігати речі

Ви розібрали всі предмети, залишили тільки ті, які приносять вам радість. Тепер постає питання, як правильно їх зберігати. Поради від Марі:

  • Не зберігайте речі стопками. Ідеально підійде вертикальна система зберігання.
  • Предмети повинні зберігатися за категоріями. Наприклад, всі сумки – в одному місці, косметика – в іншому.
  • Предмети гардеробу розкладіть в шафі в такий спосіб: легкі, світлі речі – зліва, темні і важкі – справа.
Вертикальне зберігання джинсів
Вертикальне зберігання джинсів

Не допускайте того, щоб предмети з різних категорій змішувалися в одному місці.

Позитивні і негативні моменти методу КонМарі

Наші співвітчизники можуть розкритикувати метод збирання Марі, посилаючись на те, що у японців інший менталітет і ставлення до навколишніх предметів. Але, безперечно, у методу є свої плюси.

Порядок в речах
Порядок в речах
  1. Якщо вам важко позбутися великої кількості непотрібних речей, щоб ознайомитись з прибирання по японському методу. Вам стане легше позбавлятися від непотрібного мотлоху.
  2. Вертикальне зберігання – хороший варіант, щоб завжди мати можливість швидко знайти необхідний предмет.
  3. У будинку стане затишно, коли ви позбудетеся від старих речей, які захаращували житловий простір.
  4. Кожна річ буде лежати на своєму місці, і це не тільки зручно, але й красиво.

Але варто відзначити, що наші мами і бабусі з раннього дитинства вчили дбайливо ставитися до речей, нічого не викидати, зберігати все, що купили, навіть якщо цим не користуєтеся. У радянські часи дістати одяг, взуття, меблі, килими, посуд було дуже складно, тому люди купували про запас все, що можливо. А потім непотрібні речі заповнювали весь будинок, заважали вільно пересуватися, збирали пил і псували настрій.

Не шкодуйте непотрібні речі
Не шкодуйте непотрібні речі

Пора позбуватися від радянських звичок і прощатися з предметами, які не приносять радості.

Також не всі можуть звикнути до вертикального зберігання речей. Японці вважають за краще обставляти кімнати невисокими комодами, куди можна складати речі. У наших будинках, як правило, одяг воліють складати в шафи, а дрібні предмети – в ящиках і на полицях. Але, якщо є можливість, спробуйте розкласти іграшки, одяг, книги в комоди, і ви зрозумієте, наскільки це зручно.

Схожі статті

Домашні рогалики з густим повидлом готую за рецептом із маминого записника: таких в магазині не купити

Ароматні та смачні рогалики з повидлом приготувати зовсім нескладно, головне — це знайти правильний рецепт, про який ми сьогодні вам розповімо.

Цей рецепт просто знахідка! Мінімум продуктів і часу: найніжніший фруктовий зефір в домашніх умовах за 5 хв

Рецепт цих пружних зефірок до банального простий, а ваші діти будуть просто в захваті від цього смачного десерту. Для його приготування вам знадобиться всього 2 основних інгредієнта.

Беру солоні огірки і готую геніальний салат! Смачний рецепт з простих продуктів до посту і не тільки

Цей салат з солоними огірками виходить не лишем смачним і соковитим, а й ситним і поживним. Його можна готувати в піст і на кожен день. Рецепт дуже бюджетний.