Як привчити дітей їсти овочі: поради, які працюють

Ваші діти уникають овочів? А спроби переконати з тріском провалюються? Не турбуйтеся, ви не одні. Ми зібрали для вас поради, які допоможуть привчити малюків до овочів.

1) Відпустіть

Тиск, який можна зробити на наших малюків, рідко дає бажаний ефект. Такі фрази, як «Їж овочі, а то не буде десерту!» – неефективні. Часто вони залишають в спогадах дитини негативний досвід, який він асоціює з овочами. Далеко від первісної мети, чи не так? Крім того, використання винагород та шантаж змінить харчову поведінку і переваги немовляти на користь нездорової їжі.

За словами відомого педіатра Квебека Жана-Франсуа Лєпіна, дуже важливо залишатися холодним перед обличчям відмов дітей. Не слід показувати, що у малюка є сила. «Якщо він зрозуміє, що його батьків турбує те, що він не їсть, він зможе використовувати цю нову зброю проти них. Отже, ми діємо невинно і переходимо до наступного призову. Швидше, упор повинен робитися на задоволення від їжі», – говорить педіатр

2) Проявіть наполегливість

Часто новинка лякає маленьких карапузів. Це явище називається неофобією. Щоб протистояти цьому, ми можемо пропонувати овоч до 15 разів, перш ніж наша дитина в кінцевому підсумку його з’їсть. Якщо вона вирішить спробувати, дозвольте їй обережно виплюнути, якщо вона хоче. На кожний прийом їжі ми пропонуємо як мінімум два овоча (в ідеалі – різного кольору). Ми варіюємо презентації, рецепти і способи приготування.

3) Подавайте приклад

Діти, які їдять всією сім’єю, споживають більше овочів. Як відомо, малюки наслідують і демонструючи задоволення від того, що їмо овочі, ми залучаємо їх!

4) Покажіть походження їжі

Знаючи, звідки беруться овочі та як вони були приготовлені, діти з більшою ймовірністю отримають від них задоволення. Отже, ми показуємо город, ми возимо їх на ринок або на ферму, збираємо власні врожаї і перетворюємо їх в учнів кухарів.

Діти полюблять овочі
Діти полюблять овочі

5) Подавайте овочі в потрібний час

Пропонувати сирі овочі після повернення з дитячого саду або школи, коли вони особливо голодні, – виграшна стратегія. Для самих маленьких ми даємо їм охолоджений варений варіант. Ще краще, якщо ви просто поставите блюдо з овочами в центр столу і дозвольте помахом чарівної палички працювати. Ви можете додати домашній соус або хумус для ще більш вражаючого результату.

6) Не приховуйте, але перетворюйте

Багато фахівців з харчування не радять маскувати овочі. Дітям потрібно знати, що вони їдать. Згодом вони розвинуть смак і навчаться любити овочі. Часто малюків відштовхує гіркоту їжі. Це нормальний захисний рефлекс, оскільки багато отруйні продукти мають гіркий характер. Рішення? Додайте вершкове масло (в ідеалі, отримане з трав’яних тварин) до більш гірким овочам, таким як капуста.

Замість того, щоб ховати овочі, приготуйте їх різною формою (наріжте сердечками, зробіть спіральки, зірочки і т.д.), придумайте нові способи приготування.

Не здавайтеся, адже дітям потрібно їсти овочі
Не здавайтеся, адже дітям потрібно їсти овочі

Схожі статті

Забутий багатьма рецепт 70-х років. Так готувала ще моя бабуся: збиваю молоко з оцтом і отримую цей шедевр

Знаючи цю маленьку хитрість, ваші булочки завжди будуть виходити пухкими, ніжними та повітряними. Для цього потрібно додати у тісто один секретний інгредієнт – оцет.

Такі равлики збирають гору компліментів: знаменитий рецепт з родзинками. Мої по 10 штук за раз уплітають

Спробуйте рецепт випічки, яка чудово пасуватиме до чашки чаю! Виходять такі ласощі неймовірно смачними та дуже ніжними завдяки кремовій начинці.

Тане у роті! Дуже ніжне і хрумке печиво з кольоровою глазур’ю на Пасху 2024 – розлітається швидше, ніж паски

Великоднє печиво за цим рецептом виходить дуже смачним, хрумким та ніжним. Випічка має не лише відмінний смак, а й яскравий колір, тому особливо сподобається дітям.