У чому відмінність православного Різдва від католицького? Одне свято, але дві дати

Різдво Христове - одне з головних християнських свят, яке відзначається 25 грудня католиками і 7 січня православними.

У чому різниця між святковими днями і чому дати дві, читайте в нашому матеріалі.

Дата

Головна відмінність, про який знають всі – це дати. Католики святкують Різдво 25 грудня, а православні – 7 січня. Але якщо розібратися, християни всього світу святкують Різдво в однакову дату, просто система літочислення у католиків і православних різна. Православні українці святкують Різдво Христове за Юліанським календарем, 7 січня. А католики відзначають це свято за Григоріанським календарем, 25 грудня.

Варто зазначити, що з 2017 року в Україні офіційно затвердили 25 грудня вихідним днем. В цьому році вихідний припадає на п’ятницю.

Богослужіння

Різдво у католиків і православних. різниця
Різдво у католиків і православних. різниця

У католиків в день Різдва служаться три меси – нічна, ранкова і денна. У православ’ї прийнято одне різдвяне богослужіння, яке триває до ранку, і в якому поєднані Велике Повечір’я, Утреня та Літургія.

Важливість свята і традиції

Для католиків Різдво є більш сімейним святом, а для православних – церковний. У католиків піст «слабкіше» православного, а головним блюдом на різдвяному столі є індичка. У той час, коли православні за традицією готують лише пісні страви. Також католики звикли на Різдво дарувати подарунки.

Схожі статті

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.

Нічого смачнішого не їла. Пісний торт “Наполеон” на воді готую на замовлення вже 3 рік: хрусткий і ніжний

Навіть під час посту можна поласувати солоденьким досхочу. Причому випічку робитимемо без молочних продуктів. Таким чином удасться приготувати навіть торт "Наполеон".

Якщо у вас є 1 яйце і 1 яблуко, приготуйте цей рецепт за 5 хвилин: неймовірно смачні пончики – ніжні і пухкі

Ви закохаєтесь у ці яблучні пончики вже після першого відкушеного шматочка. Вони дуже ніжні, м'які і в міру солодкі. Готуються ці смаколики швидко і з доступних продуктів.