Як правильно варити гречку: ТОП-8 способів

Гречана крупа буває з цільних зерен і з подрібнених. Крупа з цільних зерен називається ядриця, а з подрібнених - проділ або січка.

З ядриця при обробці знімають лише зовнішню оболонку – лузгу. Таким чином отримують зелену гречку – крупу з жовтуватим або зеленуватим відтінком. Зерна зеленої гречки здатні проростати. При пропарюванні зеленої гречки виходить гречка світло-коричневого кольору, яка має більш насичений смак. Чим темніше гречана крупа, тим більшою термічній обробці вона піддавалася і тим менше її харчова цінність.

Розсипчасту гречану кашу найкраще варити з ядриця. Причому зерна крупи повинні бути однакового розміру і одного кольору. Інакше одні зерна зваряться раніше, а інші пізніше.

Щоб каша не пригоріла, її краще варити в посуді з товстим дном. Ідеально підійде чавунний казанок або каструля з нержавіючої сталі.

Перед варінням з гречаної крупи треба вибрати можливий сміття і неочищені зерна. Потім слід крупу промити. Для цього спочатку залити ядриця холодною водою і злити сплив сміття. Потім ще два-три рази повторити процедуру або промити під проточною водою в ситі, воду злити.

Масло рекомендується додавати у вже готову кашу – в каструлю або в тарілку на ваш розсуд.

Класичний спосіб варіння

Як варити гречку
Як варити гречку

Щоб зварити розсипчасту гречану кашу треба в киплячу підсолену воду всипати підготовлену крупу в пропорції 1 частина крупи на 2 частини води. На великому вогні довести до кипіння, потім вогонь зробити мінімальним, каструлю накрити кришкою і варити кашу до готовності приблизно 20 хвилин. У процесі варіння перемішувати кашу не треба. Готовність каші можна перевірити ложкою – на дні каструлі не повинно бути води. Смакові якості гречки поліпшуватися, якщо каструлю з нею укутати в папір або тканинну серветку, а потім в теплу ковдру і дати їй пропарити хвилин 20. Якщо на це немає часу, то дайте каші хоча б хвилин 10 відстоятися на плиті. До речі, якщо на дні каструлі залишилося трохи води, вона вбереться в крупу при відстоюванні.

На 3 порції каші слід взяти 1 склянку гречаної крупи, 2 склянки води і 1 / 3-1 / 2 чайної ложки солі. При варінні кашу краще недосолити, а при необхідності додати сіль в тарілку.

Щоб зварити в’язку гречану кашу треба на 1 склянку крупи взяти більше кількості води, наприклад, 3 склянки.

Варка з попередніми прожарювання крупи

Попереднє прожарювання крупи робить готову гречану кашу більш розсипчастою і ароматною. При цьому способі варіння промиту крупу треба злегка підсушити, а потім прожарити на середньому вогні на сухій сковорідці постійно помішуючи приблизно 3-4 хвилини. Можна прожарити крупу в духовці. В результаті цього процесу з’являється легкий гречаний аромат. Прокаленную гречку ще гарячої всипати в киплячу підсолену воду і варити, як при класичному способі варіння.

На 3 порції каші – 1 стакан гречаної крупи, 2 склянки води, 1/3 – 1/2 чайної ложки солі.

Лінивий спосіб варіння – з попереднім замочуванням

При цьому способі крупу попередньо замочують на 6-8 годин у воді. Дуже зручно замочити крупу на ніч. В результаті замочування гречки варіння каші займає близько 5 хвилин. Підготовлену крупу ввечері насипають в посуд з товстим дном, заливають потрібною кількістю води кімнатної температури, можна охолодженої кип’яченої, і закривають кришкою. Води повинно бути в 2 рази більше за обсягом, ніж крупи. Сіль додається за смаком. До ранку крупа вбирає воду, розбухає і стає м’якою. На дні посуду залишається зовсім трохи води. При закритій кришці залишок води в посуді з гречкою доводять до кипіння і повного випаровування. Каша готова.

На 3 порції каші – 1 стакан гречаної крупи, 2 склянки води, 1 / 3-1 / 2 чайної ложки солі.

Гречана каша без варіння

Гречану кашу можна приготувати методом запарювання. Для цього гречка повинна бути промита з особливою ретельністю. Крупу слід засипати в посуд із щільно закривається кришкою, краще в товстостінну. Залити крупу окропом у пропорції 1: 2, додати сіль за смаком і щільно закрити каструлю кришкою. Укутати каструлю спочатку в рушник, потім в теплу ковдру і залишити кашу приблизно на 8 годин для розпарювання. Якщо зробити це ввечері, то вранці каша буде готова. Вона буде такою ж м’якою і розсипчастою, як після варіння.

Якщо запарити гречку в термосі, то час приготування можна зменшити до 4-6 годин.

На 3 порції каші – 1 стакан гречаної крупи, 2 склянки води, 1 / 3-1 / 2 чайної ложки солі.

Гречка, настояна на кефірі

Як варити гречку
Як варити гречку

Перебрану і добре промиту гречану крупу насипати в ємність і залити кефіром у співвідношенні 1: 1 на 6 – 8 годин. Дуже зручно зробити це на ніч. Крупа набрякне, стане м’якою і придатною до вживання.

Молочна гречана каша

Молоко не рекомендується піддавати тривалій термічній обробці. А тому, щоб приготувати молочну гречану кашу найкраще зварити її традиційним способом і додати молоко в уже готову кашу.

Але якщо ви любите гречану кашу, зварену на молоці, то для її варіння слід взяти крупу, воду і молоко в співвідношенні 1: 1: 1. У киплячу воду всипати підготовлену гречку, довести до кипіння і на мінімальному вогні із закритою кришкою варити до википання води приблизно хвилин 10. Потім додати підігріте молоко і варити, помішуючи, до готовності близько 10 хвилин. Потім дати каші настоятися під кришкою ще 10 хвилин.

На 3 порції каші – 1 стакан гречаної крупи, 2 склянки води, 1 / 3-1 / 2 чайної ложки солі.

Якщо планується перед подачею додати в кашу мед або варення, то кількість солі при варінні слід зменшити.

Як приготувати зелену гречку – 2 способи зварити і 1 спосіб проростити

Зелена гречка – це жива крупа, і не варто піддавати її тривалій термічній обробці. Зелена гречка має специфічний смак і кашу з неї можна їсти без солі.

Кашу із зеленої гречки найкраще приготувати одним з двох способів – способом класичної варіння або способом запарювання.

Щоб зварити кашу із зеленої гречки треба крупу, промиту до чистої води, всипати в киплячу воду, дотримуючись співвідношення 1 частина крупи на 2 частини води. Можна додати трохи солі, а можна не солити зовсім.

При першому способі варіння після закипання слід проварити крупу на маленькому вогні під кришкою не більш 15 хвилин.

Другий спосіб приготувати кашу із зеленої гречки – після закипання води з крупою зняти посуд з щільно закритою кришкою з вогню, укутати в теплу ковдру і залишити для запарювання на 30-40 хвилин.

Готова каша із зеленої гречки буде трохи відрізнятися від каші з коричневої гречки – вона не буде такою розсипчастою.

Зерна зеленої гречки можна проростити для подальшого вживання в їжу. Пророщувати зерна треба в скляній або керамічному посуді. Для цього невелику кількість перебраний і добре промитої крупи треба залити чистою водою вище рівня крупи оптимально на 2-3 години, але ні в якому разі не більше, ніж на 10 годин. Через 2-3 години зерна наситяться водою і збільшаться рази в 3. Їх треба промити під проточною водою і розподілити тонким шаром по дну і стінок посуду. Зверху на ємність натягнути харчову плівку і проколоти в ній зубочисткою отвори для надходження повітря. Посуд з зернами прибрати в темне тепле місце. Через добу на зернах з’являться білі паростки і пророщену зелену гречку можна буде додавати в салати.

Як зварити гречану січку (проділ)

Гречану січку промити в будь-якої ємності, заливаючи і зливаючи воду кілька разів. У каструлі з товстим дном вимиту крупу залити окропом з розрахунку 2 частини води на 1 частину крупи, посолити і довести до кипіння. Потім зменшити вогонь до мінімального, закрити каструлю кришкою і варити кашу до готовності приблизно 7 хвилин. При бажанні зварити більш в’язку кашу, треба варити крупу в більшій кількості води.

На 1 склянку проділу береться 2 склянки води і 1 / 3-1 / 2 чайної ложки солі. Для варіння в’язкої каші – 3 склянки води або навіть більше.

Схожі статті

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.

Нічого смачнішого не їла. Пісний торт “Наполеон” на воді готую на замовлення вже 3 рік: хрусткий і ніжний

Навіть під час посту можна поласувати солоденьким досхочу. Причому випічку робитимемо без молочних продуктів. Таким чином удасться приготувати навіть торт "Наполеон".

Якщо у вас є 1 яйце і 1 яблуко, приготуйте цей рецепт за 5 хвилин: неймовірно смачні пончики – ніжні і пухкі

Ви закохаєтесь у ці яблучні пончики вже після першого відкушеного шматочка. Вони дуже ніжні, м'які і в міру солодкі. Готуються ці смаколики швидко і з доступних продуктів.