Страсну суботу 2021: Історія, традиції та молитви, які потрібно читати в цей день

Це самий тихий з восьми днів. У Велику суботу в гробниці мовчали відчайдушні надії послідовників Ісуса.

Страсна субота є частиною християнського святкування Страсного тижня, яке знаменує восьмиденне чудо спокути. Це те, що ми тепер називаємо днем ​​між Страсного п’ятницею і пасхальною неділею. Страсну суботу знаменує собою вирішальний поворотний момент в подорожі Ісуса, яке почалося в Вербну неділю і продовжилося через Таємну вечерю, його жорстоке розп’яття і призвело до славного воскресіння.

Це самий тихий з восьми днів. У Велику суботу в гробниці мовчали відчайдушні надії послідовників Ісуса. Немає тріумфальної їзди на лагідному віслюку, розмахування долонями, ламання хліба, незбагненного насильства.

Це світ, в якому затамували подих в очікуванні того, що Бог позбавить. Бажаючи побачити, воскресне чи їх Спаситель, запечатаний за каменем. У нашому сучасному світі Велика субота – це день, коли потрібно оцінити нашу віру.

Що Біблія говорить про Велику суботу?

Події, які відбуваються після болісного розп’яття Ісуса і до слави неділі, записані в усіх чотирьох Євангеліях. Всі чотири розповіді показують, що Йосип і Марія готуються піти до тіла Ісуса, збирають спеції та масла, але не можуть помазати його, як хотіли.

Коли його тіло забрали, жінки з Галілеї пішли за ним і побачили гробницю, де було покладено його тіло. Потім вони пішли додому і приготували спеції та мазі, щоб помазати його тіло. Але на той час, коли вони закінчили, почалася субота, тому вони відпочивали, як того вимагає закон. (Луки 23:55)

Цікаво відзначити, що у 27-му розділі Євангелія від Матвія ми отримуємо уявлення про те, як навіть фарисеї могли підозрювати, що Ісус дійсно міг воскреснути з мертвих. Вони стверджують, що охороняють гробницю вартою і каменем, щоб друзі Ісуса не вкрали тіло. Цей уривок показує їх побоювання з приводу того, що Ісус може бути справжнім:

“Правитель, – сказали вони, – ми пам’ятаємо, що за життя той ошуканець сказав: “Через три дні я воскресну”. Так що віддай наказ охороняти гробницю до третього дня. В іншому випадку його учні можуть прийти, вкрасти тіло і сказати людям, що він воскрес із мертвих. Цей останній обман буде гірша за першу “. “Візьми варту”, – відповів Пілат. “Іди, зроби гробницю настільки надійною, наскільки ти вмієш”. (Матвія 27: 63-65)

Чому християни моляться у Велику суботу?

Зняття з хреста
Зняття з хреста

Християни моляться у Велику суботу, тому що, як нагадує нам 1 Коринтян 15:17, без роботи Христа на хресті наша віра була б марною, і ми залишилися б у своїх гріхах. Але ми знаємо інакше.

Ми знаємо, що після вигуку “Звершилося” (Івана 19:30) в Страсну п’ятницю, наш Спаситель повністю живий в неділю. Він пропонує своїм учням “доторкнутися до мене і побачити, тому що дух не має тіла й костей, як ви бачите, які є у мене” (Луки 24:39).

І завдяки цьому диву у нас є можливість вихваляти його в молитві. Ми можемо подякувати йому в молитві за світло, який він дає нашим самим темним сумнівам. Ми можемо молитися, щоб він допоміг нашому невірству.

Або ми можемо молитися, представляючи Марію, Іоанна та інших людей, сподіваючись, що Бог виконає те, чого навчав Ісус. Це може надихнути нас на те, що навіть за часів очевидних невдач Бог діє більш високими способами.

Молитва у Велику суботу – це можливість поглибити вашу зв’язок з усіма які очікували душами, заради порятунку яких помер Ісус.

Господи, сьогодні все мовчить. Ви віддали Свою дорогоцінне життя за порятунок світу. Ти помер жахливою смертю, вилив все Милосердя з Твого пораненого Серця, і тепер ти спочиваєш з миром в гробниці, поки солдати несуть пильнування.

Господи, дозволь мені також не спати з Тобою, поки Ти спиш. Я знаю, що цей день закінчиться Твоїм славним тріумфом, Твоєї перемогою над гріхом і смертю. Але поки я сиджу тихо оплакуючи Твою смерть.

Допоможи мені, дорогий Господь, увійти в печаль і тишу Великої суботи. Сьогодні ніякі Таїнства не відбуваються. Сьогодні світ чекає в жалобі в очікуванні слави нового життя!

Поки я не сплю, чекаючи святкування Твого Воскресіння, наповни мене надією. Допоможи мені з нетерпінням чекати святкування Твого Воскресіння, але також з нетерпінням чекати надії на мою частку в новому житті, яку Ти виграв для світу. Я довіряю Тобі все своє істота, дорогий Господь, поки Ти лежиш неживим і нерухомим. Нехай Твій відпочинок змінить мою розбиту душу, мої слабкості, мій гріх і мою неміч. Ви славні та приносите добра новина зі свого очевидної поразки. Я вірю у Твою силу робити все і довіряю Тобі своє життя. Ісус, я вірю в Тебе.

З візантійської утрені Великої та Великої суботи:
“Сьогодні той, хто тримає в руках все творіння,
Сам тримається в гробниці,
скеля покриває Того, Хто прикрасив небеса красою,
Життя заснула,
Аїд охоплений страхом,
і Адам звільнений від своїх кайданів.
Слава вашій справі порятунку,
через нього ви зробили вічний суботній спокій,
і Ти даєш нам дар Твого святого воскресіння “.

Схожі статті

Гості на поріг, а рибна закуска – на стіл: за 3 хвилини намащую на чипси, що в холодильнику. Ідеальний смак

Сирну закуску з рибою на чипсах здатна приготувати навіть дитина, настільки все робиться просто. На свято така страва посяде своє місце на столі, урізноманітнивши меню.

Рецепт випросила у кухаря в грецькому ресторані. Виходить дуже незвично і смачно: голубці у новому втіленні

Голубці знайомі та звичні всім нам. Здається, ця абсолютно звичайна страва вже нічим не може здивувати. Сьогодні ми підготували рецепт, який покаже голубці з нового, незвичного та пікантного боку.

Сир, який я покладу у великодній кошик: готую сама і дуже просто. Смачнішого для мене взагалі не існує

Сир люблять усі, але найчастіше ми його купуємо, побоюючись готувати самостійно. Виявляється, приготувати його в домашніх умовах досить просто та недовго. Саме такий рецепт ми сьогодні і підготували.