Церковне свято 5 січня. Що не робиться в цей день: заборони, традиції і прикмети

Наші предки знали, що якщо загадати бажання в цей день, то воно здійсниться. Але за однієї умови - не потрібно лінуватися 5 січня.

Православними християнами 5 січня шанується святий Теодуло (Феодул) Критський і з ним ще 9 мучеників Саторнін, Евпор, Геласій, Евнікіан, Зотик, помпи, Агафопус, Василид і Еварест, постраждалі за християнську віру в III столітті під час гонінь коли правив імператор Декій. Це свято більш відомий як Федул Зимовий. У цей день існують своєрідні повір’я і традиції. Цих традицій і прикмет дотримувалися наші предки, для того, щоб не накликати на себе і своїх близьких біду.

Традиції та заборони

5 січня нашими предками робилася прибирання в будинку і готували святкову кутю. Також готували у вигляді домашніх тварин пісні коржі. Їх загортали в рушник, щоб не було пристріту і нечиста сила не чіплялася. Наші предки знали, що якщо загадати бажання в цей день, то воно здійсниться. Але за однієї умови – не потрібно лінуватися 5 січня. Також заборонялися сильні гуляння і лаятися. Потрібно бути доброзичливим.
Не потрібно виконувати роботи з використанням гострих предметів, а то проведете цілий рік у хворобах. Жінкам не рекомендується підшивати поділ, бо можна прожити менше ніж відведено вам.

 ""

Прикмети

Коли в цей день снігопад з різким вітром, то липень буде дощовим і холодним.
Коли вітер на 5 січня, то буде врожайне літо.
Домашні тварини сигналізували також про погоду. Коли кінь хропе, то буде сніжна буря. Коли кури турбуються, то буде заметіль. Коли кішка залізе на піч, то чекайте тривалої холодної погоди.
Якщо 5 числа захворієте, то хвороба буде довгою.

Схожі статті

Пристосувалася солити скумбрію в пакеті: смачніше, ніж у розсолі, і посуд не потрібний. Геніально просто

Замість скумбрії таким же чином у пакеті можна засолити оселедець. Якщо немає бажання використовувати спеції, достатньо буде лише однієї солі. Виходить дуже жирно та смачно.

Нереально смачний пиріг з сирною начинкою і курагою: забудьте про інші рецепти. Це найлегший тортик у світі

Дріжджовий пиріг із сиром та курагою виходить надзвичайно ароматним. Чаювання з такою здобою вийде ідеальним. А бесіда полине у правильне річище, адже смакота налаштує на приємний лад.

На замітку господиням! Випросила у кондитера рецепт ідеального бісквіта для тортів: тісто ніжне та повітряне

Секрет розкішного торта чи іншого десерту — ідеально пухкий бісквіт. З нашим рецептом бісквіт буде виходити з першого разу і не потрібно пробувати десятки рецептів. Спробуйте та переконайтеся.