Свято 15 лютого – Стрітення Господнє: історія, традиції та прикмети

Проліски (galanthas nivalis) відомі як дзвіночки Стрітення, тому що вони часто цвітуть на початку року, ще до Стрітення.

Стрітення католицьке і православне: 2 і 15 лютого

День бабака або Стрітення?

2 лютого розгортається химерна традиція, добре відома як школярам, ​​так і дорослим. Доля Весни висить на волосині, поки риє тварина бабак шукає свою тінь. Але звідки взялася ця традиція?

Протягом століть 2 лютого (по-православному 15 лютого) зазначалося як Стрітення Христове, християнське свято. Стрітення також називають Святом Стрітення Господнього, тому що він святкує день, коли Марія та Йосип представили немовляти Ісуса в Храмі. Привівши свою дитину в храм, батьки Ісуса слідували закону Мойсея (зокрема, Левіт 12: 6). Як говориться в Євангелії від Луки:

“І коли прийшов час їх очищення за законом Мойсея, вони привели його в Єрусалим, щоб представити його Господу “. (Луки 2:22)

Чому Стрітення в цей день?

Стрітення
Стрітення

Це рівно 40 днів (включно) після Різдва. Закон Мойсея говорив, що 40 днів – це період очищення після народження дитини, тому уявлення сталося через 40 днів після народження Ісуса.

Між цей день, також знаходиться на півдорозі між зимовим сонцестоянням і весняним рівноденням, тому дата завжди мала значення для давніх людей.

Так що ж пов’язано з Днем бабака?

Стрітення
Стрітення

Стрітення стало пов’язане з прогнозами погоди про кінець зими через старий англійський вірш:

Якщо Стрітення буде світлим,
Приходьте взимку, ще раз полетите.
Якщо Стрітення принесуть хмари та дощ,
Іди взимку і більше не приходь.

Логічно, що початок лютого було хорошим часом для прогнозів погоди, тим більше що 2 лютого – це середина між зимою і весною. І англійський вірш, здається, є джерелом зв’язку тіней: “прекрасний і яскравий” = сонце = тіні = більше зими, в той час, як “хмари та дощ” = немає сонця = немає тіней = скоро настане весна. Це здається нелогічним (чому сонячний день повинен означати більше зими?), Але це точний приклад, який слід День бабака.

Стрітенські традиції прикмети

Назва Candlemas належати до традиційних процесій і освячення свічок, характерним для свята.

Сьогодні в християнських громадах Стрітення продовжує залишатися днем ​​очищення, оновлення та надії. Деякі називають цей день Стрітенням Різдва (Меса при свічках), що пов’язано з діяльністю, пов’язаною з застіллям. Часто місцеві церкви роздають свічки або люди приносять свої, щоб отримати благословення. Після антифону, під час якого запалюються свічки в руках людей, йде процесія до церкви.

У зв’язку з Різдвом Христовим, також склалися різні традиції, включаючи наступні:

Прогнози погоди

 "Проліски "
Проліски

Стрітення було днем, коли деякі культури передбачали погодні умови. Стара англійська пісня говорить: “Якщо Стрітення буде світлим і яскравим, приходь взимку, ще раз полетіти “. Якщо Стрітення приносять хмари та дощ, Іди взимку і більше не приходь. Таким чином, якщо сонце відкидає тінь у день Стрітення, значить, попереду ще більше зими; якщо не було тіні, вважалося, що скоро зима скінчиться. Звичайно, саме ця практика призвела до фольклору “Дня бабака”, який припадає на 2 лютого.

Млинці та монети

У деяких частинах Європи, наприклад, у Франції, заведено їсти млинці (тонкі млинці) на Стрітення. Кожен член сім’ї готує креп, тримаючи в руці монету.

Вважається, що це гарантує багатство і щастя до наступного святкування Стрітення.

Інша традиція полягає в тому, що по черзі перевертають млинець одним рухом зап’ястя, спритно переміщаючи сковорідку правою рукою, утримуючи монету в лівій.

Млинець не повинен падати, прилипати до стелі або повертатися на шматки. Успішне досягнення цього подвигу принесе щастя.

Канделарія

Стрітення також відомо як Канделарія в іспаномовних країнах. Одна з традицій свідчить, що той, хто знайшов фігурку немовляти всередині Рошки де Рейес (Королівський торт) в Хрещення (6 січня), той повинен принести їжу на збори Канделаріі 2 лютого.

Стрітення: Дзвоники та Квіти

Проліски (galanthas nivalis) відомі як дзвіночки Стрітення, тому що вони часто цвітуть на початку року, ще до Стрітення.

Згідно з фольклором, ангел допоміг цим дзвіночків на Стрітення цвісти та подарував їх в знак надії Єві, яка плакала від розпачу через холод і смерті, які увійшли у світ.

Багато християн бачать у квітці символ Ісуса Христа як надії для світу.

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.