Церковний свято 9 квітня 2021 року: традиції, прикмети і заборони

Якщо чайки низько літають і кричать, то очікується посушливе літо. Коли побачите, що рано вранці туман і іній, то очікується дуже врожайне літо.

Православною церквою 9 квітня відзначається Свята Матрона. Ще в народі цей день називають днем Матрони-наставниці. Вона є покровителькою господинь. Тому порідіння 9 квітня треба помолитися і попросити Святу Матрону про допомогу їм у роботі.

Наші предки 9 квітня оглядали свої запаси, які залишилися після зими. Потім все ділилося на дві частини. Ті продукти, які зіпсували, але можна було ще використовувати – швидко використовували, непотрібне викидали. Насіннєвий матеріал потім висаджували коли потеплішає.

День Матрони-наставниці, також назвали ще через те, що коли вдень була відлига, а вночі мороз, то утворювався наст. Іноді після цього дня можливі заморозки та мокрий сніг міг перетворитися в лід.

Наші пращури говорили: “Щука хвостом лід розбиває”. Це означало, що з цього дня можна ловити успішно рибу. Лід сходить з річок і починається повінь.

 "В "
Повінь

Потрібно, якщо можливо, відвідати церкву і помолитися Святій Матрони. Якщо не виходить сходити в церкву, то помоліться будинку, згадавши у молитві Святу Матрону.

Цей день був останнім, коли домогосподарки вибілювали свої полотна і клали їх на сніг і під сонячні промені.

Наші предки помічали яка погода була на 9 квітня протягом століть і таким чином робили висновок про початок посівних робіт, майбутній урожай і погоду на літо.

Прикмети та що не можна робити в цей день

Заборонялося сваритися 9 квітня, бо потім практично неможливо було помиритися.
Коли почуєте ввечері крик чайок, то 10 квітня буде ясно.
Якщо чайки низько літають і кричать, то очікується посушливе літо.
Коли побачите, що рано вранці туман і іній, то очікується дуже врожайне літо.

Схожі статті

Забутий багатьма рецепт 70-х років. Так готувала ще моя бабуся: збиваю молоко з оцтом і отримую цей шедевр

Знаючи цю маленьку хитрість, ваші булочки завжди будуть виходити пухкими, ніжними та повітряними. Для цього потрібно додати у тісто один секретний інгредієнт – оцет.

Такі равлики збирають гору компліментів: знаменитий рецепт з родзинками. Мої по 10 штук за раз уплітають

Спробуйте рецепт випічки, яка чудово пасуватиме до чашки чаю! Виходять такі ласощі неймовірно смачними та дуже ніжними завдяки кремовій начинці.

Тане у роті! Дуже ніжне і хрумке печиво з кольоровою глазур’ю на Пасху 2024 – розлітається швидше, ніж паски

Великоднє печиво за цим рецептом виходить дуже смачним, хрумким та ніжним. Випічка має не лише відмінний смак, а й яскравий колір, тому особливо сподобається дітям.