Сьогодні 25 травня – Єпіфанов день. Традиції і прикмети

Єпіфаній Кіпрський все життя молився за душі людей, переписував книги і допомагав мирянам.

У цей день християни святкують і згадують про єпископа Єпіфанія Кіпрського. Єпіфанов день 25 травня був названий на його честь. Ще коли він був молодим доля його звела з ченцем Лукианом. Після чого Єпіфаній прийняв християнство. У Єпіфанія таким чином з’явився наставник Лукіан, який згодом погодився прийняти його в монастир. Він став архієреєм в кіпрському місті Саламін. Їм ревно захищалася християнська віра і Єпіфаній надавав допомогу бідним людям. Коли Єпіфаній помер він був зведений в ранг єпископів.

Єпіфаній Кіпрський все життя молився за душі людей, переписував книги і допомагав мирянам. Під кінець свого життя він усамітнився. Там де він провів залишок свого життя згодом був побудований монастир

Наші пращури помітили, що в кінці травня цвіте горобина, яка вважається оберегом від всяких нещасть. Тому цей день був названий горобинівки. Горобина, була символом благополуччя і родючості. Коли дівчина і хлопець пов’язували свою долю ними висаджувалася біля будинку горобина.

Стародавні прикмети в цей день

  • якщо коли сходить сонце – небо червоного кольору – чекай сухого літа;
  • сонце “одягнув” в червоний каптан на зорі, буде влітку суха погода, що може призвести до пожеж;
  • якщо горобина рясно цвіте – очікується урожай льону;
  • коли в село забігає лисиця – чекай біди;
  • якщо ввечері хмари синього кольору – буде зміна погоди;
  • нашими предками помітили, коли на озері чи ставку з’являються вже латаття, то заморозків більше не очікується.

Що забороняється робити на день Єпіфанія Кіпрського

Якщо ви не хочете, щоб в ваш будинок прийшла нечиста сила – не залишайте в цей день на столі посуд із залишками їжі і тим більше брудні тарілки. Для того, щоб не накликати біду тримайте будинок в чистоті і щоб в ньому був завжди порядок.

 ""

Коли цвітуть біле латаття, не приносьте їх в будинок. Це може погубити ваш домашній худобу. Дівчата, які ще не вийшли заміж, не носять на Єпіфанов день чорні вбрання. Є прикмета, що в цьому випадку чоловік буде старим. Бажано одягнений в цей день червоний одяг, яка притягує в життя радість і любов.

Якщо ви не хочете зайве наговорити знайомим або близьким людям, також що небудь накоїти, краще в цей день не вживайте алкогольні напої.

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.