Дитина з синдромом Дауна: Мама особливої малечі розповіла правду про своє щастя

Щороку, 21 березня, Всесвітній день Людини з синдромом Дауна. Але це абсолютно не означає, що ми повинні говорити про проблеми і мрія особливих людей тільки один раз в році.

Українка Ольга Котова – багатодітна мама. Довгоочікувана донька народилася з синдромом Дауна. Жінка прийняла улюблену донечку такою, яка вона є. Ольга – справжній приклад батьківської любові без умов. Наша редакція дуже хоче, щоб ви прочитали те, що вона написала не так давно про свою особливу малечу Глашку:

21 березня – Всесвітній день Людини з синдромом Дауна. Це не свято! Це день, в який ми, сім’ї сонячних людей, нагадуємо світові про те, як прекрасні ці люди. Прекрасні, але уразливі й потребують підтримки.

Головне, що хочеться донести:

Синдром Дауна – це не драма і не вирок. Життя сім’ї, в якій з’явилося сонечко, стане іншою, не такою, як планувалося. Але вона цілком може бути щасливою.

Люди з синдромом Дауна не страждають від свого стану. Вони можуть страждати супутніми захворюваннями, як будь-які інші люди. Ці захворювання можуть в чомусь їх обмежувати. Але від самого синдрому вони не страждають, не треба їх жаліти. Вони не бідненькі! Вони чудові, і люблять себе і вас, і мають почуття власної гідності.

Люди з синдромом Дауна можуть бути щасливими. У них навіть більше шансів на щастя, тому що здатність радіти і любити у них розвинена на порядок вище, ніж у нас з вами. У нас же вічно є якісь “так, але … “, правда?

Люди з синдромом Дауна навчаються. Швидше за все, їм не потрібно викладати алгебру і фізику. Але при правильному підході вони здатні як мінімум бути самостійними в побуті. Здатні працювати. Але це великий шлях і потрібна система підтримки на все життя. У сім’ї і освітніх установах. Просто толерантно дозволити дитині з СД посидіти на задній парті в школі – така інклюзія нікому не потрібна і не корисна.

Люди з синдромом Дауна можуть набувати професії. Так, прості, з опорою на їх сильні сторони: відмінну візуальну пам’ять, вміння повторювати дії, які їм демонструють, високий рівень емпатії.

У Глаши синдром Дауна, но она любит и любима. Это счастье!
У Глаши синдром Дауна, але вона любить і її люблять. Це щастя!

Люди з синдромом Дауна вміють дружити, закохуватися, будувати партнерські відносини. Швидше за все, їм потрібно наставництво. Але ми з вами теж ходимо до психотерапевтів і коучів.

Про що я прошу своїх друзів в цей день? Відмовитися від стереотипів і шаблонів. І подружитися хоча б з однією людиною з особливими потребами.

Про що я прошу держава? Побудувати струнку і послідовну систему соціалізації. Тому що зараз після початкової школи починається туманне щось. Потрібні навчені тьютори і спеціальні програми. Де математика – це порахувати здачу в магазині та відлічити потрібну кількість продуктів в рецепті млинців, а не витягувати квадратний корінь. Ну і так далі. Потрібно навчання професіям та працевлаштування. І просто-таки необхідно організувати підтримуване проживання. Щоб сонячні люди могли жити окремо і самостійно, повноцінно і з користю для суспільства, а не опинятися в інтернатах або будинку, прикутими до дивана і телевізору.

А Глашка сьогодні, як завжди, далека від цих серйозних літер… Вона стягнула мене за ногу з ліжка і зажадала пластівці з молоком, потім добавку. А ще вони з Мішею знову відкрили ресторан, і я прямо зараз йду їсти фірмові хлібці з сиром.

І вчитися у Глаши жити щасливо і на повну.

Ми всіх любимо.

Редакція Однією хвилини “знімає капелюха” перед такими мамами, як Ольга Котова, смілива і красива. Бажаємо вашій родині тільки найкращого.

Схожі статті

Із цим рецептом діти полюбили запіканку. Тепер доводиться готувати подвійні порції: шоколадно-сирна смакота

Усім знайома сирна запіканка. Багато хто любить її, але діти часто не сприймають цей смак. Це легко виправити, зробивши запіканку наполовину шоколадною. Саме такий рецепт ми сьогодні підготували.

Чудова альтернатива пиріжкам, а готуються набагато простіше: закусочні кекси з яйцем і цибулею обожнюють усі

Звісно, це може звучати доволі дивно, втім приготувати солоні кекси з цибулю та яйцем – найкраще ваше рішення. Така незвичайна закуска точно вразить вас.

В класичний вінегрет додала цікавий інгредієнт і перетворила його на новий салат: пікантний смак з родзинкою

Всі полюблять класичний варіант вінегрету з буряком та маринованими огірками. Але якщо додати до звичного рецепту новий інгредієнт, завдяки якому звична для нас страва вибухне новими фарбами смаку?