Притчі Ісуса: Про що йдеться в притчі про великий банкеті?

Ісус намагається показати, що метафоричний бенкет готовий, і Він прийшов до Ізраїлю, щоб привести його до нього.

В Євангелії від Луки 14 ми бачимо, як Ісус обідає в будинку відомого фарисея. У якийсь момент під час трапези Ісус наказав господареві не просто бути гостинним стосовно людей, які можуть відплатити Йому своєю гостинністю. Замість цього він повинен запросити людей, які не можуть відплатити: бідних, інвалідів, кульгавих і сліпих. Таким чином, як повідомляє йому Ісус, йому буде відплачу воскресіння праведників (Луки 14: 12-15).

Хтось за столом підслуховує це і зауважує: “Благословен той, хто їстиме на бенкеті в Царстві Божому”. І Ісус дає їм таку притчу:

Притча про великий банкет

Ісус відповів: “Один чоловік готував великий бенкет і запросив багато гостей. Під час бенкету він послав свого слугу сказати запрошеним: Ходімо, бо тепер все готово.
Але всі вони почали виправдовуватися. Перший сказав: “Я тільки що купив поле і повинен піти подивитися його. Будь ласка, вибачте мені”.
Інший сказав: “Я тільки що купив п’ять пар волів і їжу випробувати їх. Будь ласка, вибачте мені”.
Ще один сказав: “Я тільки що одружився, тому не можу приїхати”.
Слуга повернувся і повідомив про це своєму панові. Тоді господар будинку розсердився і наказав своєму слузі: Виходь скоріше на вулиці та в провулки міста і приведи бідних, калік, сліпих і кульгавих.
Господар, – сказав слуга, – то, що ви замовили, виконано, але ще є місце.
Тоді господар сказав своєму слузі: Вийди на дороги та польові дороги та нехай вони самі увійти, щоб мій будинок був повний. Кажу тобі, жоден із запрошених не зможе покуштувати мого бенкету. ” (Луки 14: 15-24).

Вивчаючи деталі

Люди слухають Ісуса

Ісус розповідає цю історію у відповідь на коментар цієї людини про тих, хто їстиме на святі Царства Божого. Він вважає, що список гостей королівства буде виглядати дещо інакше, ніж уявляють собі ці гості вечері.

У першому столітті хтось, що влаштовує бенкет, розсилав запрошення. Коли їжа була готова, господар посилав слугу збирати гостей.
Було б великою образою відмовитися від їжі після того, як вона була приготовлена.

Ми не хочемо надавати занадто велике значення причин, за якими гості не прийшли. Досить сказати, що після того, як вони повідомили організатору, що вони не будуть присутні, вони поставили інші завдання вище своїх зобов’язань.
Це поставило господаря в скрутне становище. Що робити з цим банкетом?

Замість того щоб скасувати вечірку, провідний вирішує, що вона буде продовжена. По-перше, він посилає свого слугу вийти та забрати всіх в місті, у кого не буде власних зобов’язань. Це люди, яких ніколи не запрошують на вечірки: бідні, кульгаві, хворі та інші.

Після цього господар відправляє свого слугу запросити людей з дороги. Ці мандрівники та тимчасові жителі, можливо, не збиралися навіть зупинятися в цьому місті, але тепер їх заохочують приїхати на розкішну трапезу.

Що все це означає?

Ісус намагається показати, що метафоричний бенкет готовий, і Він прийшов до Ізраїлю, щоб привести його до нього. На жаль, багато настільки стурбовані своїм власним розумінням і очікуваннями, що не хочуть приєднуватися до Нього. Але це не означає, що Він скасовує запрошення!

Тепер він надає благодать тим, кого не запросили. Він навіть йде за межі Ізраїлю до людей. Ця можливість насолодитися багатою трапезою з Майстром буде втрачена для деяких, але вона буде поширена на інших.

І в кінці Ісус різко дорікає фарисеїв за столом: “Кажу вам, жоден із запрошених не надіслав покуштує моєї гостини”.

Хоча це викликає занепокоєння у тих, хто відмовився приїхати, це свято для багатьох з нас, які замість них отримали запрошення на цей розкішний банкет!

Схожі статті

В класичний вінегрет додала цікавий інгредієнт і перетворила його на новий салат: пікантний смак з родзинкою

Всі полюблять класичний варіант вінегрету з буряком та маринованими огірками. Але якщо додати до звичного рецепту новий інгредієнт, завдяки якому звична для нас страва вибухне новими фарбами смаку?

Рецепт розповіла свекруха. Тепер готую через день, і завжди просять більше: пиріг із печінкою та картоплею

Смачна і ситна випічка не обов'язково повинна вимагати багато складних продуктів. Наприклад, можна взяти курячу печінку, картоплю та сир. Сьогодні ми підготували рецепт саме такого простого пирога.

Відбивні ніжні, як масло: перед приготуванням вимочую м’ясо в секретній суміші, а потім і жувати не треба

Відбивні зроблені за цим рецептом виходять дуже ніжними, навіть якщо використовувати жорстке свиняче, чи яловиче м'ясо. Весь секрет у вимочуванні м'яса у секретній суміші.