Притчі Ісуса: Чому Ісус прокляв фігове дерево? Вдумайтеся в це притчу

Ісус закликає учнів мати божевільну віру, молитися сміливими молитвами та проявляти мужність прощати.

Ісус багато чому вчив людей, в тому числі та своїх учнів. Він знав, що може не відразу, але вони сприймуть, то що він їм говорив. Читаючи притчі Ісуса, можна не відразу зрозуміти про що він говорить. Завжди в притчах є прихований сенс і його необхідно зрозуміти

І Матвій, і Марк розповідають цікаву і цікаву історію про Ісуса і смоковниці. Ця історія несе в собі глибокий сенс, навіть якщо він не відразу очевидний. Щоб по-справжньому зрозуміти значення цієї історії, нам потрібно трохи заглибитися в передісторію.

Ісус щойно урочисто вступив в Єрусалим, і Він збирається очистити храм, що призведе до того, що Його відносини з синедріоном пройдуть точку неповернення. І автори Євангелій хочуть переконатися, що ми інтерпретуємо пригода зі фіговим деревом у світлі того, як Ісус вигнав міняв з храму.

Матвій поміщає історію про смоковниці відразу після очищення храму, але Марк описує її інакше. Він хоче, щоб його читачі зрозуміли, чому прокляття смоківниці є таким критичним чином, тому він додає в закладки Ісус, що очищає храм, розповіддю про смоковниці.

Смоковниця і храм

На наступний день, коли вони йшли з Віфанії, Ісус був голодний. Побачивши вдалині фігове дерево в листі, він пішов подивитися, чи є на ньому плоди. Добравшись до нього, він не знайшов нічого, крім листя, тому що зараз не час для інжиру. Потім він сказав дереву: “Нехай більше ніхто ніколи не їсть від тебе плодів”. І його учні чули, як він це говорив (Марка 11: 12-14).

Марк каже нам, що це був не той сезон, коли хтось міг сподіватися інжиру, але листя дерева підказувала, що це дерево принесе плоди. Так чому Ісус прокляв плодове дерево за те, що воно не приносить плодів, навіть якщо воно не в сезон?

Щоб відповісти на це питання, Марк вклинюється розповідь про храм в історію про фігове дерево:

Досягнувши Єрусалиму, Ісус увійшов у двір храму і почав виганяти тих, хто там купував і продавав. Він перевертав столи міняйлів та ослони продавців голубів і не дозволяв нікому носити товари через двір храму. І коли він вчив їх, він сказав: “Хіба не написано: Дім Мій буде називатися домом молитви для всіх народів? Але ви з нього зробили печеру розбійників”.

Почувши це, первосвященники та книжники стали шукати спосіб убити його, тому що боялися його, бо весь натовп дивувалася його вченню.

Коли настав вечір, Ісус і його учні вийшли з міста (Марка 11: 15-19).

Коли виникає тема очищення храмів, ми, як правило, зосереджуємося на словах лігво розбійників. Передбачалося, що Ісус був злий на людей, які піддавалися фінансової експлуатації з боку тих, хто продавав голубів і обмінював гроші. Але якщо ми йдемо, думаючи, що Ісус намагався змінити поведінку в храмі, ми втрачаємо головне. Вони повернуться і знову почнуть продавати через кілька годин після того, як Ісус покине приміщення.

Ісус оголошував пророчий суд над храмом і його призначенням. Він знає, що не тільки храмові звичаї не будуть виправлені, але храм також буде зруйнований. Пізніше Він пояснює це учням:

Ісус вийшов з храму і йшов, коли його учні підійшли до нього, щоб привернути його увагу до його будівлям. “Ви все це бачите? ” Він запитав. “Істинно кажу вам, що тут не залишиться каменя на камені, все будуть скинуті” (Матвія 24: 1-2).

Притча про безплідною смоковниці

смоківниця

Ісус додатково підкріплює це послання притчею про людину та її смоковниці:

Потім він розповів притчу: “Один чоловік у своїм винограднику росла смоківниця, і він пішов шукати на ній плодів, але не знайшов їх. І сказав людині, турбувалася про виноградник принадний: три роки. тепер я прийшов шукати плоди на цьому фіговому дереві та не знайшов жодного. Зрубаєте його! Навіщо йому використовувати ґрунт?”

“Пан, – відповів ця людина, – залиште його в спокої ще на один рік, а я буду копати навколо та удобрювати його. Якщо в наступному році він принесе плоди, добре! Якщо немає, то зріжте його “(Луки 13: 6-9).

Поміщик – людина терплячий. Протягом багатьох років фігове дерево займало цінне місце на його винограднику. Він витратив добрива і привернув увагу доглядача. Але після багатьох років відсутності плодів землевласник готовий замінити фігове дерево чимось, що дійсно буде плодоносити. Навіщо витрачати землю на дерево, яке не приносить плодів?

Доглядач просить у поміщика ще один рік. Він приділить дереву особливу увагу і дасть йому ще одну можливість плодоносити. Якщо в цьому році урожай не буде, доглядач обіцяє його скоротити.

Вся притча підкреслює, що Бог очікує певної кількості плодів. У нього є терпіння, але Його стриманість повинна привести до покаяння. Зрештою, Він винесе вирок, і це те, що станеться з Ізраїлем.

Пам’ятаючи про нашу плідності

Очікування плодів не обмежується Ізраїлем. Ісус очікує, що Його послідовники також принесуть плоди. Він пояснює це в одному зі своїх останніх діалогів з учнями перед розп’яттям:

Я правдива виноградна лоза, а мій Батько – садівник. Він зрізає у мене кожну безплідну гілку, а будь-яку плодоносить гілка підрізає, щоб вона була ще більш плодоносної. Ви вже чисті завдяки слову, яке я сказав вам. Залишайся в мені, як і я залишаюся в тебе. Жодна гілка не може приносити плоди сама по собі, вона має залишатися в лозі. І ти не зможеш приносити плоду, якщо не залишишся в Мені (Івана 15: 1-4).

З цієї аналогії послідовники Ісуса – гілки, що приносять плоди. Зберігаючи зв’язок з Ісусом (виноградною лозою), ми отримуємо можливість бути продуктивними – умова, яку ми не можемо створити самостійно. Тим часом Батько працює, обрізаючи нас, щоб ми могли стати ще більш плідними. Сам факт того, що Бог вкладає стільки в прагнення до збільшення врожайності дійсно підкреслює важливість родючості.

Ісус продовжує пояснювати:

Я виноградна лоза, ви гілки. Якщо ви залишитеся в мені, а я в вас, ви принесете багато плоду, крім мене ти нічого не можеш зробити. Якщо ти не залишаєшся в мені, ти подібний до кинутої та в’янучої гілці, такі гілки збирають, кидають у вогонь і спалюють. Якщо ти залишишся в мені, а мої слова залишаться в тобі, проси чого завгодно, і це буде зроблено за тебе. До слави Отця Мого ви принесете багато плоду, показавши себе Моїми учнями (Івана 15: 5-8).

Господь повторює критичну природу залишатися прив’язаними до Нього, щоб ми могли приносити плоди. А потім Він ще раз повторює урок смоковниці: гілки, які не здатні приносити плоди, видаляються. Зрештою, плідність важлива, тому що саме так ми показуємо, що є істинними учнями Вчителі.

Акцент, який вибирає Ісус
Як ми бачили, учні помічають, що дерево, прокляте Ісусом, засохло. Замість того, щоб пояснювати чому або докладно описувати наочний урок, Він запитав їх:

“Майте віру в Бога”, – відповів Ісус. “Істинно кажу вам, якщо хто-небудь скаже цій горі: Іди, кинься в море, та не сумнівається у своєму серці, але вірить, що щось, що вони говорять, відбудеться, це буде зроблено для них. Тому я кажу вам, чого б ви не попросили в молитві попросите, вірте, що ви отримали це, і це буде ваше. І коли ви стоїте на молитві, якщо ви щось тримайте проти кого-небудь, прости їм, щоб Отець ваш Небесний пробачив вам ваші гріхи “(Марка 11: 22-26).

Вказавши на те, що дерево засохло, Ісус закликає учнів мати божевільну віру, молитися сміливими молитвами та проявляти мужність прощати. І, роблячи так, вони залишаться пов’язаними з виноградною лозою та отримають можливість приносити багато плодів. Як любив вказувати Ісус, ви можете багато чого сказати про дерево по його плодам.

Схожі статті

Відміряю всього по 12 ложок і отримую неймовірно смачне та повітряне “диво” до чаю: за 30 хвилин управляюсь

Для приготування смачного десерту не обов'язково розводити велике готування і брати багато інгредієнтів. Сьогодні ми підготували рецепт дуже простого, ніжного і соковитого шоколадного торта з кремом.

Брюс Вілліс собі б такого не дозволив: Потап на підтримку Каменських замість шампуню помив голову молоком

Потап останнім часом не вилазить із зашкварів. Останнім крінжем репера стала звичайна ранкова процедура бриття перед дзеркалом. Та й тут Олексій Потапенко спромігся начудити.

Капуста “Хвилинка”: один в один як квашена. У подруги в гостях взяла рецепт маринованої капусти за добу

Не потрібно витрачати купу часу на приготування квашеної капусти. Розповідаємо, як замаринувати закуску так, аби вона нічим не відрізнялась від такого салату.