Притчі Ісуса: Про що йдеться в притчі про десять дів?

Притча про десять дів - ще одна хитра притча. Повідомлення настільки просте, що читачі, як правило, загрузнуть в деталях.

Іноді самому дуже складно зрозуміти притчі, які розповів Ісус. Він говорив алегорично. Деякі люди відразу розуміли про що йде мова, іншим потрібно роз’яснення.

Залежно від того, як їх рахувати, автори Євангелій записують близько 40 притч, розказаних Ісусом. У деяких – наприклад, в притчі про гірчичне зерно – послання ясно. В інших може бути трохи складніше орієнтуватися.

Іноді ми не можемо зрозуміти притчу, бо не впевнені, на яких елементах слід зосередитися. Хорошим прикладом цього є притча про Лазаря і багатого чоловіка. Тут Ісус пропонує притчу про велике звернення, яке відбудеться в кінці століття. Але якщо ми не будемо обережні, ми можемо припустити, що Ісус вчить нас, як саме виглядає загробне життя.

Притча про десять дів – ще одна хитра притча. Повідомлення настільки просте, що читачі, як правило, загрузнуть в деталях.

Погляньмо на це важливе вчення.

Притча про 10 дів

Дівчата зустрічають нареченого

У той час Царство Небесне буде подібне до десяти дів, які взяли свої світильники й вийшли зустрічати нареченого. П’ятеро з них були дурними, а п’ятеро – мудрими. Дурні взяли світильники, але не взяли з собою масла. Однак мудрі брали масло в глечиках разом зі своїми світильниками. Наречений довго не приходив, і все задрімали та заснули.

Опівночі пролунав крик: “Ось наречений! Виходь йому назустріч! ”

Тоді всі діви прокинулися і поправили свої світильники. Нерозумні сказали мудрим: “Дайте нам зі своєї оливи; наші світильники гаснуть “.

“Ні, – відповіли вони, – цього може не вистачити та нам, і вам. Замість цього йдіть до тих, хто продає нафту, і купіть собі трохи”.

Але поки вони їхали за маслом, то прибув молодий. Готові діви пішли з ним на весільний банкет. І двері були зачинені.

Пізніше прийшли та інші. “Господи, Господи, – сказали вони, – відкрий нам двері!”

Але він відповів: “Істинно кажу вам, я вас не знаю”.

Тому пильнуйте, бо ви не знаєте ні дня, ні години (від Матвія 25: 1-13).

Слухачі повинні знати передісторію цієї притчі. Наречена і її подружки чекали в будинку нареченої прибуття нареченого. Зазвичай це відбувалося після настання темряви, і до головної події слід було довгий хід танців і святкування.

Наречений чомусь запізнювався, і весільна процесія заснула. Коли опівночі вісник оголосив, що наречений їде, багато подружки нареченої не помітили цього. Вони виявили, що у них недостатньо масла, щоб горіли маленькі лампи. Тому вони попросили більше передбачливих подружок нареченої позичити частину своїх, але більш мудрі жінки теж не хотіли, щоб у них скінчилося масло.

Тому непідготовлених подружок нареченої відправили купувати ще масла. Поки їх не було, прибув наречений, і весільний хід був змушений продовжити з п’ятьма подружками нареченої замість 10. Це було б великим ускладненням для весільної вечірки.

Зазвичай на весільний бенкет запрошували всіх жителів села. Але Ісус говорить нам, що вони замкнули двері та не пускали нерозумних дів. Насправді наречений заперечує, що взагалі їх знає.

Що це все означає?

Один з основних способів, яким люди втрачають нитку цієї притчі, – це спроби надати занадто велике значення деталям. Наприклад, люди часто зосереджуються на тому, що має символізувати масло. Передбачається, що масло символізує Дух? Чистота? Віра? Іноді ці елементи стають свого роду тестом Роршаха, який розкриває більше про інтерпретатора, ніж Писання.

На щастя, Ісус ясно резюмує значення притчі для нас: “Тож пильнуйте, бо ви не знаєте ні дня, ні години”. Ісус повторює просте послання цієї притчі знову і знову:

Отже, ви також повинні бути готові, тому що Син Людський прийде в час, коли ви не очікуєте Його (Матвія 24:44, см. Також Луки 12:40).

Прислухаючись до слів Ісуса

Ми повинні прийняти цю притчу близько до серця. Ми подружки нареченої, які чекають, коли з’явиться наш наречений і приведе нас на королівське весілля. Коли Він прийде, чи знайде Він наші світильники запаленими та палаючими? Або Він виявить, що ми заснули, якщо Він не прийде під час нашої варти?

Моліться сьогодні, щоб Він знайшов нас здоровими та готовими для Нього, які прагнуть виконувати роботу, яку Він доручив нам робити.

Схожі статті

Курячий пиріг з кунжутом. 2 листа листкового тіста, 1 яйце і фарш. Крихти не залишиться від цієї смакоти

Для приготування такого ароматного й смачного пирога не потрібно витрачати багато сил чи часу – все, що вам потрібно, всього лише увага до деталей і бажання смачно поїсти.

В санаторії сусідка-узбечка навчила мене робити цей смачнющий сніданок: 15 хвилин і гора смакоти на столі

Найкращий варіант приготування смачного сніданку – дослідити кухню різних народів. Пропонуємо приготувати апетитний омлет із томатами та іншими смачними овочами.

Раніше купувала для кота, а тепер готую і собі: найулюбленіша рибка путасу. Підсіла на цей бюджетний рецепт

Тушкована риба з овочами — це неймовірно смачно та корисно! Вона добре смакуватиме як самостійна страва або як доповнення до будь-якого гарніру.