Притчі Ісуса: Що означає притча про таланти?

Недостатньо сказати: "Я не розтратив те, що Ти мені дав, Господь". Ми хочемо продемонструвати, як ми використовували дані нам дари та здібності на благо Царства.

Матвій багато часу приділяє Другого пришестя Христа у своєму Євангелії – обидві глави 24 і 25 присвячені цій темі. У цих двох розділах Ісус використовує ряд притч, щоб передати основні принципи Свого повернення. Серед них притча про таланти: розповідь про пана і трьох його слугах.

Подивімось, що Ісус мав намір показати цій притчею.

Притча про таланти

Знову ж таки, це буде схоже на людину, що відправляється в подорож, який покликав своїх слуг і довірив їм своє багатство. Одному він дав п’ять мішків із золотом, а другому два мішки, а іншому один мішок, кожен відповідно до його здібностями. Потім він відправився в шлях. Людина, що отримав п’ять мішків золота, відразу пішов і заробив свої гроші та отримав ще п’ять мішків. Точно так же той, у кого було два мішки з золотом, отримав ще два. Але людина, яка отримала одну сумку, пішов, викопав яму в землі та сховав гроші свого господаря.

Через довгий час господар цих слуг повернувся і звів з ними рахунки. Людина, що отримав п’ять мішків із золотом, приніс інші п’ять. “Учитель, – сказав він, – ви довірили мені п’ять мішків із золотом. Бачите, я отримав ще п’ять”.

Його пан відповів: “Молодець, добрий і вірний слуга! Ти був вірний в небагатьох речах; Я поставлю тебе відповідальним за багато справ. Приходь і поділися щастям свого пана!”

Прийшов і людина з двома мішками золота. “Учитель, – сказав він, – ви довірили мені два мішки з золотом, бачите, я отримав ще два”.

Його пан відповів: “Молодець, добрий і вірний слуга! Ти був вірний в небагатьох речах. Я поставлю тебе відповідальним за багато справ. Приходь і поділися щастям свого пана!”

Потім прийшла людина, що отримав мішок з золотом. “Учитель, – сказав він, – я знав, що ти жорстокий чоловік, що збирає урожай, де не сіяв, і збирає, де не розсипав насіння. Я злякався, вийшов і сховав твоє золото в землі, що належить тобі”.

Його пан відповів: “Ти злий, ледачий слуга! Значить, ти знав, що я збираю врожай там, де не сіяв, і збираю там, де не розсипав насіння? Так візьми у нього мішок з золотом і віддай тому, у кого десять мішків. Бо того, у кого є десять мішечків, дадуть більше, і буде достаток. У кого немає, то і то, що він має, забереться від нього. І викиньте цього нікчемного слугу назовні, в темноту, де буде плач і скрегіт зубів “(Матвія 25: 14-30, New International Version).

Мішки з золотом

Що за талант?

Ви могли помітити, що слово талант ніде в притчі не зустрічається. Слово, яке переводить як мішки з золотом, насправді є талантом – грошовою одиницею першого століття. Талант являв собою велику суму грошей. У багатьох старих перекладах використовувалося слово талант, тому притча стала відома як “Притча про таланти”.

Вартість грошей, ввірених слугам, не так вже й важлива. Досить сказати, що майстер був надзвичайно багатий і довіряв їм величезні суми.

Які деталі важливі?

Притчі Ісуса були призначені для передачі важливого принципу чи ідеї. Іноді люди потрапляють в неприємності, надаючи надто великого значення кожному аспекту історії. Ось деякі речі, на які, ймовірно, варто звернути увагу.

Розподіл майстра

Спочатку ми бачимо, як майстер покладає на учнів відповідальність за управління частиною свого маєтку. Попри те, що слугам дається різна сума для догляду, все це як і раніше належить господареві. Вони просто адміністратори, які відповідатимуть за те, як вони вклали хазяйське майно.

Цей факт посилює принцип управління. Як вірянину, усім нам даються ресурси відповідно до наших навичок та здібностями, але в кінцевому підсумку ці ресурси належать Богу. У підсумку ми відповімо, як ми їх вкладаємо.

Хазяйське щастя

Коли господар повертається і чує звіти перших двох слуг, він задоволений. Його відповідь – запросити їх розділити його щастя. Це дивне і викликає спогади запрошення.

Замість гніву, який люди пов’язують з Божим судом, Ісус представляє вірних як людей, що вступають в Його щастя – зазнають Його радість. Це нагадує слова Ісуса в Луки 12:32. “Не бійся, мале стадо, бо Отець твій був радий дати тобі Царство” (NIV).

Невірний слуга, який не дає пану окупності своїх вкладень, викидається туди, де він ніколи не зазнає щастя пана.

Особистість майстра

Коли невірний слуга повертає точну суму, яку він отримав, господар приходить в лють. Де окупиться вкладення слуги? Щоб вибачитися, слуга показує господареві, що злякався. Знаючи, що майстер – нещадний бос він, боявся вкладати гроші та втрачати хазяйські гроші. З цієї причини він просто закопав його у дворі.

Майстер відповідає в гніві. Якби ви дійсно боялися мене – здається, він говорить, – ви б відповіли інакше. Ви б зробили все, щоб вам було що запропонувати. Слова господаря кидають виклик словами третього слуги.

Занадто часто ми дозволяємо нашим невірно зрозумілим поглядам на Бога виправдати погане управління або непослух.

У чому сенс притчі?

Як слуги Христа ми покликані бути продуктивними. Все наше здоров’я, гроші, час і здібності прийшли від Нього, і нам доручено використовувати їх на благо Царства. Прийде час, коли Майстер повернеться, щоб звести рахунки, і тоді буде вже пізно.

Недостатньо сказати: “Я не розтратив те, що Ти мені дав, Господь”. Ми хочемо продемонструвати, як ми використовували дані нам дари та здібності на благо Царства. Бог бажає, щоб ми ризикували, розділяючи Його зобов’язання. Так ми ввійдемо в щастя Майстра.

Схожі статті

Всього 4 інгредієнти, а так смачно: ніжний салат із банального буряка тепер готую щодня, бо чоловік випрошує

Салат із буряка, яєць та сиру виходить не лише смачним, але й поживним. Він чудово пасуватиме як на кожен день, так і на святковий стіл. Спробуйте!

У тонкий млинець загортаю соковите м’ясо: фірмовий рецепт моєї мами. Українські бендерики на святковий стіл

Ароматні бендерики у вигляді трикутників сподобаються абсолютно всім, адже виходять нереально смачними. Спробуйте приготувати тонкі млинці з соковитою начинкою!

Величезний лайк цій вечері 2 в 1: куряча печінка з оригінально запеченою картоплею. Готую для всієї родини

Кулінари стверджують, що страва з печінкою, приготована за цим рецептом, має повне право називатися теплим салатом, а картопля, запечена у такий спосіб — це повноцінний гарнір.