Притчі Ісуса: Про що оповідає притча про доброго самарянина?

Питання царства ніколи не звучить так: "Хто мій ближній? " - завжди "Як я можу стати кращим сусідом? ".

Якби ви склали список найулюбленіших і відомих притч Ісуса, добрий самаритянин зайняв би перше місце. Це потужна і запам’ятовується історія, яка розкриває фундаментальну істину.
Подивімось, що Ісус хотів передати цією історією.

Дослідження доброго самаритянина
Щоб зрозуміти сенс історії Ісуса, нам треба поглянути на контекст, в якому Він її розповів. Все почалося з того, що знавець закону Мойсея прийшов до Ісуса з питанням.

“Одного разу знавець закону встав, щоб випробувати Ісуса. Учитель, – запитав він, – що мені робити, щоб успадкувати життя вічне?”

“Що написано в Законі? ” Він відповів. “Як ви це читаєте?”

Він відповів: “Люби Господа, Бога твого, всім серцем, всією душею, всією силою і всім розумом і: ” Возлюби ближнього твого, як самого себе”.

“Ви відповіли правильно, – відповів Ісус. “Зроби це, і ти будеш жити”.

Але він хотів виправдати себе, тому він запитав Ісуса: “А хто мій ближній?”

Добрий самарянин

У відповідь Ісус сказав: “Людина йшла з Єрусалиму до Єрихону, коли на нього напали розбійники. З нього зняли одяг, побили та пішли, залишивши напівмертвим. Одного разу священник йшов по тій же дорозі та, побачивши цю людину, Пройшовши протилежною стороною. так і левит, коли прийшов туди та побачив його, і проминув. Але самарянин, подорожуючи, прийшов туди, де була ця людина, і коли він побачив його, він зглянувся над ним. він підійшов до нього і перев’язав йому рани, поливаючи маслом і вином. Потім він посадив цю людину на свого осла, привів його в готель і подбав про нього. на наступний день він вийняв два динарії та віддав їх шинкар. “Подбайте про нього, – сказав він, – і коли я повернуся, я поверну вам будь-які додаткові витрати, які можуть у вас виникнути”.

“Як ви думаєте, хто з цих трьох був сусідом людини, що потрапила в руки грабіжників?”

Він відповів: “Той, хто помилував його”.

Ісус сказав йому: “Іди, і так зробиш” (від Луки 10: 25-37, Нова міжнародна версія).

Що це означає?

Коли справа доходить до вивчення притч, люди часто губляться в траві. Вони витрачають стільки часу, намагаючись надати значення кожної деталі, що неправильно розуміють історію. Але деталі – це засіб повідомлення центральної точки. Так в чому суть цієї історії?

Учитель закону мав намір заманити Ісуса в пастку, але Ісус повернув розмову назад. Коли життя вічне зводиться до любові до Бога і до ближнього, ця людина хотіла виправдати себе. Тому він поставив Ісусу питання, покликаний причепитися до того, як визначити сусідів.

Ісус відповідає на це питання, розповідаючи історію про людину, якого побили, пограбували та залишили помирати на узбіччі дороги. І єврейський священник, і левит (помічник священника) проходять повз нього. Це шокувало б людини, слухав розповідь. З усіх людей, здатних проявити співчуття до загиблого єврейського мандрівника, це був би один з цих людей. Обидва намагаються з усіх сил уникати пораненого.

Чи не самаритянин?!

Ісус навмисно обирає самарянина як героя, тому що він самий малоймовірний кандидат. Євреї та самаритяни були заклятими ворогами. Фактично, самаритян настільки ненавиділи, що, подорожуючи з Юдеї в Галілею, євреї йшли на все, щоб повністю уникнути Самарії.

Зробивши самарянина хорошим хлопцем, Ісус врізається в суть питання цієї людини. Наші околиці настільки ж широкі, як любов до Бога. Недостатньо мати релігійні титули або посади, такі як священник або левит. Недостатньо відчувати докори сумління або печалі через чиєїсь невдачі. Любити ближнього означає діяти від імені інших, незалежно від того, хто вони та звідки.

Юрист запитав: “Хто мій сусід?”, Щоб вибачитися. Його питання більше стосувався визначення того, хто не був його сусідом. Відповідь Ісуса про те, що навіть наші вороги – наші сусіди. Питання царства ніколи не звучить так: “Хто мій ближній? ” – завжди “Як я можу стати кращим сусідом?”.

Схожі статті

5 хвилин + нехитрі продукти: заморожені ягоди довго не затримуються, бо печу м’якенький кекс на кефірі

М'який та мега смачний кекс із замороженими ягодами, який готується буквально за 5 хвилин. Якщо ви любите домашню випічку, цей рецепт для вас!

Ірина Білик допомогла: Катя Осадча під пісню “Нова” дефілювала, а Юрій Горбунов круто змінив життя

Пісня Ірини Білик "Нова" для Каті Осадчої та Юрія Горбунова має неабияке важливе значення. Її прем'єрне виконання вплинуло на життя обох зірок, які тоді ще й гадки не мали, що стануть подружжям.

Роблю смачну й запашну домашню ковбасу: на вигляд як справжня, а в середині картопля – з’їдають до шматочка

Не треба боятися слова ковбаса. Приготувати цей смачний наїдок зможе будь-яка господиня без особливих проблем. Оскільки робитимемо на основі картоплі, то вийде зовсім недорого.