Притчі Ісуса: Притча про фарисеїв і митар. Вдумайтеся в її сенс

Притчі Ісуса зробили доступною мудрість Бога. Його вчення не було претензійною або надмірно складним. І тому Ісус зробив Царство Боже доступним для всіх.

Уривок: від Луки 18: 10-14

Аудиторія: великий натовп
Контекст: “Тим, хто був упевнений у своїй праведності та дивився на всіх зверхньо, Ісус розповів цю притчу” (Луки 18: 9):
Ключовий вірш: “Бо всі, хто підносять себе, будуть принижені, і ті, хто смирять себе, будуть піднесені” (Луки 18: 14б).

Самоправедність – це одна з рис, від якої Ісус, схоже, не хотів страждати. Він використовував притчу про фарисея і збирача податків як спосіб повідомити про небезпеку занадто високої думки про себе.

Податківець і фарисей підійшли помолитися, і фарисей більшу частину часу вітав себе з тим, який він був праведним, навіть доходячи до того, що дякував Богові за те, що він не був грішником, як збирач податків. Але податківець бив себе в груди та просив Бога помилувати його.

За словами Ісуса, це був збирач податків, який повернувся додому виправданим.

Люди слухають притчі

Чи є в Євангелії від Іоанна притчі?

Хоча Євангеліє від Іоанна містить такі алегорії, як пастир добрий (Іоанна 10: 1-5) і дітородна жінка (Івана 16:21), в ньому напрочуд відсутні притчі. Але це, ймовірно, тому, що вся мета Іоанна полягала в тому, щоб довести, що Ісус був Месією і Сином Божим, і спонукати людей вірити (Іоанна 20: 30-31). Ця мета змусила його більше зосередитися на чудовій природі служіння Ісуса і богословські наслідки Його втілення.

Авторитетний учитель

Лука говорить нам, що люди були вражені вченням Ісуса, бо Він учив як людина, що володіє владою. Це особливо вражає, якщо врахувати той факт, що вчення та історії Ісуса були такими простими. У нас часто буває помилкова думка, що чим розумніші та складніше звучить ідея, тим вона вражає. Ісус цього не бачив.

Притчі Ісуса зробили доступною мудрість Бога. Його вчення не було претензійною або надмірно складним. І тому Ісус зробив Царство Боже доступним для всіх.

Схожі статті

Віталію Козловському майбутнє підказує тато, а вдові Світлані – Кузьма Скрябін: як спілкуються з тим світом

В умовах постійного стресу останнім часом в українців загострилися всі почуття. Деякі навіть отримують передбачення від своїх померлих родичів. Знаменитості в цьому плані не є виключенням.

Усього 3 інгредієнти, 15 хв часу і готовий дієтичний десерт: з сиром, фруктами, але без борошна та крохмалю

Коли не хочеться вмикати духовку, а солоденького кортить скуштувати, приготуйте легкий десерт. Готується все дуже просто всього з 3 інгредієнтів. Фігурі не зашкодить.

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?