Притчі Ісуса: Притча про орендарів і притча про весільному банкеті

Сюжет в кінці притчі полягає в тому, що навіть недавно запрошеним гостям необхідно одягатися в одяг благодаті, які прийдуть через смерть і воскресіння Ісуса.

Притча про орендарів

Уривок: від Матвія 21: 33-44, від Марка 12: 1-11, від Луки 20: 9-18.
Аудиторія: великий натовп біля храму
Контекст: первосвященники поставили під сумнів владу Ісуса
Ключовий вірш: “Тому кажу вам, що Царство Боже буде відібрано від вас і дано народу, який зробить його плід” (Матвія 21:43).

Відразу після того, як Ісус поділився притчею про двох синів, Ісус розповідає іншу історію про землевласника, який здав свій виноградник в оренду деяким фермерам. Коли прийшов урожай, поміщик послав до орендарів слуг збирати свої плоди.

Мешканці знущалися зі слуг (і навіть убили деяких), тому землевласник вирішив послати свого власного сина, вважаючи, що слуги будуть надавати його спадкоємцю повагу, в якому йому було відмовлено. Мешканці теж вбивають його.

Мешканці в цій історії представляють не тільки первосвященників і фарисеїв, а й ізраїльтян, які ображали пророків. Вони не тільки ображали служителів Бога, але і придумували спосіб позбутися від Самого Ісуса.

Ця притча додатково пояснює, чому Царство Боже поступилося місцем тим, хто не з Ізраїлю.

Ізраїль

Притча про весільний банкет

Уривок: від Матвія 22: 1-14.
Аудиторія: великий натовп біля храму
Контекст: Первосвященники поставили під сумнів владу Ісуса
Ключовий вірш: “Тоді він сказав до своїх рабів: весільний бенкет готовий, але ті, кого я запросив, не заслужили прийти” (Матвія 22: 8).

Ця притча є майже комбінацію притчі про мешканців і притчі про великий бенкет (від Луки 14: 15-24). Король влаштовує весільний банкет, але після того, як він буде підготовлений, гості, які обіцяли бути присутнім, надають привід, щоб не прийти, а деякі насправді вбивають слуг, які прийшли забрати їх.

У відповідь король відправляє армію на гостей-вбивць, а потім запрошує всіх охочих. Коли король спілкується з гостями, він виявляє людини, на якому немає весільного наряду, який йому надали. Король виганяє цю людину з бенкету.

Ісус повторює, що релігійні лідери Ізраїлю дискваліфікували себе з Царства, тому Він відкривав Царство язичникам. Сюжет в кінці притчі полягає в тому, що навіть недавно запрошеним гостям необхідно одягатися в одяг благодаті, які прийдуть через смерть і воскресіння Ісуса.

Схожі статті

Поживний салат, який ніколи не набридне: головна “родзинка” – капуста. Заправляю цікавим соусом без майонезу

Соковита капуста ідеально поєднується з яблуком, солодкою кукурудзою, яйцями та особливою заправкою на основі йогурту. Обов'язково спробуйте!

Ну дуже смачний! Салат, від якого я ніколи не зможу відмовитися: готую з куркою і прикрашаю картоплею фрі

Ніжний салат з куркою і хрумка картопля фрі зверху – це справжня насолода. Приготуйте цей салат раз і він гарантовано стане вашим улюбленим.

Не знаю нічого кращого за вишневий шоколадний пиріг: тісто готую за 5 хвилин плюс ще 35 на випікання

Вишневий заливний пиріг готується дуже швидко. Влітку його можна робити зі свіжих ягід. Взимку – з морожених. Тісто місити не потрібно. Просто все змішуєте та відправляєте до духовки.