Притчі Ісуса: Притча про орендарів і притча про весільному банкеті

Сюжет в кінці притчі полягає в тому, що навіть недавно запрошеним гостям необхідно одягатися в одяг благодаті, які прийдуть через смерть і воскресіння Ісуса.

Притча про орендарів

Уривок: від Матвія 21: 33-44, від Марка 12: 1-11, від Луки 20: 9-18.
Аудиторія: великий натовп біля храму
Контекст: первосвященники поставили під сумнів владу Ісуса
Ключовий вірш: “Тому кажу вам, що Царство Боже буде відібрано від вас і дано народу, який зробить його плід” (Матвія 21:43).

Відразу після того, як Ісус поділився притчею про двох синів, Ісус розповідає іншу історію про землевласника, який здав свій виноградник в оренду деяким фермерам. Коли прийшов урожай, поміщик послав до орендарів слуг збирати свої плоди.

Мешканці знущалися зі слуг (і навіть убили деяких), тому землевласник вирішив послати свого власного сина, вважаючи, що слуги будуть надавати його спадкоємцю повагу, в якому йому було відмовлено. Мешканці теж вбивають його.

Мешканці в цій історії представляють не тільки первосвященників і фарисеїв, а й ізраїльтян, які ображали пророків. Вони не тільки ображали служителів Бога, але і придумували спосіб позбутися від Самого Ісуса.

Ця притча додатково пояснює, чому Царство Боже поступилося місцем тим, хто не з Ізраїлю.

Ізраїль

Притча про весільний банкет

Уривок: від Матвія 22: 1-14.
Аудиторія: великий натовп біля храму
Контекст: Первосвященники поставили під сумнів владу Ісуса
Ключовий вірш: “Тоді він сказав до своїх рабів: весільний бенкет готовий, але ті, кого я запросив, не заслужили прийти” (Матвія 22: 8).

Ця притча є майже комбінацію притчі про мешканців і притчі про великий бенкет (від Луки 14: 15-24). Король влаштовує весільний банкет, але після того, як він буде підготовлений, гості, які обіцяли бути присутнім, надають привід, щоб не прийти, а деякі насправді вбивають слуг, які прийшли забрати їх.

У відповідь король відправляє армію на гостей-вбивць, а потім запрошує всіх охочих. Коли король спілкується з гостями, він виявляє людини, на якому немає весільного наряду, який йому надали. Король виганяє цю людину з бенкету.

Ісус повторює, що релігійні лідери Ізраїлю дискваліфікували себе з Царства, тому Він відкривав Царство язичникам. Сюжет в кінці притчі полягає в тому, що навіть недавно запрошеним гостям необхідно одягатися в одяг благодаті, які прийдуть через смерть і воскресіння Ісуса.

Популярне

Схожі статті

Цей десерт йде за вечір. Неможливо втриматися від ще одного шматочка: медовик із вершково-сметанним кремом

Медовик знайомий усім і давно є одним із головних домашніх десертів. Сьогодні ми підготували рецепт, який додасть у нього ніжності та легкості, а все завдяки особливому вершково-сметанному крему.

Котлети-гречаники тепер готую тільки за цим рецептом: хліба туди класти не потрібно. Дуже соковиті та смачні

Ароматні гречаники з м'ясом дуже просто приготувати вдома. Такі котлети порадують хрусткою скоринкою та соковитою серединкою — ми перевіряли.

Насправді не Гурченко: яким було справжнє прізвище відомої актриси – все через помилку паспортистки

Паспортистки вряди-годи припускаються помилок і кардинально змінюють долю ні в чому не повинних людей. Жертвою такої прикрої помилки стала й Людмила Гурченко, вірніше, її тато.