Інтелектуальна карта, як спосіб досягнення бажаного

Інтелектуальна карта є графічним способом представлення ідей і концепцій. Як її зробити і в чому переваги?

Дуже популярний останнім часом метод Mind Mapping складається з візуального представлення інформації та ідей у вигляді діаграми. Ми поміщаємо основну інформацію в центр діаграми, а додаткову інформацію ми пов’язуємо, поміщаючи її в бульбашки в порядку важливості. По суті, відображення думок на папері дозволяє уникнути похмурого, лінійного мислення, пробуджує ваші творчі здібності і знову робить замітки кумедними.

Для чого ми можемо використовувати інтелектуальні карти?

  • Робити замітки;
  • проводити мозковий штурм (індивідуально або в групах);
  • шукати рішення проблем;
  • вивчати і запам’ятовувати метаріал;
  • планувати;
  • представляти інформацію;
  • краще розуміти складні теми;
  • розвивати свою творчість.

Існує велика кількість застосувань, які можуть мати інтелектуальні карти – правда в тому, що вони можуть допомогти прояснити ваше мислення практично у всьому, в самих різних контекстах: особистому, сімейному, освітньому або діловому. Планувати свій день або своє життя, складати підсумки книги, запускати проект, планувати і створювати презентації, писати повідомлення в блогах – варіантів дуже багато.

Як намалювати інтелектуальну карту

Почніть з середини порожньої сторінки, записуючи або малюючи ідею, яку ви збираєтеся розвивати. Розробіть пов’язані підтеми навколо цієї центральної теми, з’єднавши кожну з них з центром лінією.

Повторіть той же процес для підтем, створюючи підтеми нижнього рівня на свій розсуд, з’єднавши кожну з них з відповідною підтемою.

Ще кілька рекомендацій:

Активно використовуйте кольори, малюнки і символи. Будьте якомога більш наочними, і ваш мозок буде вам вдячний.

Робіть назви тем як можна коротше, зводячи їх до одного слова або, ще краще, до зображення. Спокуса написати цілу фразу величезна, особливо в ваших перших ментальних картах, але завжди дбайте про можливості скоротити її до одного слова або цифри – так ваша ментальна карта буде набагато ефективніше.

Міняйте розмір, колір і вирівнювання тексту. Міняйте товщину і довжину ліній.

Надайте якомога більше візуальних підказок, щоб підкреслити важливі моменти. Кожна дрібниця допомагає задіяти ваш мозок.

Інтелектуальна карта
Інтелектуальна карта

Схожі статті

Василь Вірастюк пригадав, як зрадив колишню та зізнався, якими є його нові стосунки: у подробицях і деталях

Василь Вірастюк, стронгмен та народний депутат нещодавно викликав хвилю обговорень серед шанувальників, поділившись відвертою інформацією про своє особисте життя.

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.