Зніміть стрес у вашої кішки музикою

Нове дослідження показало, що «специфічна для кішок» музика, яка звучить з переважним темпом та вокалом котячих, найкраще знижує рівень стресу у тварин.

Нове дослідження показало, що «специфічна для кішок» музика, яка звучить з переважним темпом і вокалом котячих, найкраще знижує рівень стресу у тварин.

Музика приносить користь здоров’ю людей різними способами. Зменшення болю, занепокоєння і зниження рівня стресу це лише деякі із способів, якими музика корисна для нас.

Дослідження мозку навіть показали, що музика може допомогти в лікуванні судом і відновленні після інсульту. Музика також може допомогти поліпшити пам’ять людини.

Чи приносить музика користь здоров’ю тварин так само, як людям?

В останні роки все більше і більше досліджень було зосереджено на цьому, зокрема, на вплив музики на собак для зниження стресу.

Тепер нове дослідження, яке з’явилося в журналі «Медицина і хірургія кішок», фокусується на зниженні стресу у кішок.

Але нова стаття не просто питає про будь якому типі музики замість цього, грунтуючись на попередніх дослідженнях, автори нової статті оцінили вплив котячих музичних звуків на рівень стресу у кішок.

Аманда Хемптон, зі Школи ветеринарної медицини в Університеті штату Луїзіана в Батон Руж, є першим автором статті: Створення “котячої музики.

Хемптон і його колеги спиралися на попередню роботу, яка показала, що котячі чуйні і залишаються чутливими до звуку музики, навіть коли вони, наприклад, знаходяться під загальним наркозом.

Інше дослідження вивчило специфічні типи музики, на які реагують кішки, і виявило, що класична музика частіше викликає розслаблення, ніж поп музика або хеві метал.

Крім того, Хемптон і його команда використовували попередні дослідження для визначення та надання «специфічною для кішок» музики або музики, яку котячі зазвичай вважають за краще.

Згідно з дослідженнями, на які посилаються автори, кішки вважають за краще музику, створену з вокалізацією кішок. Вони, також мають свої власні бажані темпи, а також вважають за краще нормальні вокальні частоти.

Люди, як правило, вважають за краще музику з ритмом, схожим на частоту серцевих скорочень людини в спокої і з частотами, які потрапляють в діапазон людського голосу.

Але для цього дослідження специфічна для кішок музика складалася з «мелодійних» ліній, заснованих на вокалізації кішок, таких як муркотіння.

Крім того, частоти були схожі на вокальні діапазони кішок, які на дві октави вище, ніж у людей.

Музика для кішок може знизити рівень стресу

У новому дослідженні Хемптон і його колеги зареєстрували 20 домашніх кішок і грали їм 20 хвилин музику, специфічну для кішок, класичну музику або її відсутність, при випадкових ветеринарних візитах з інтервалом в 2 тижні.

Щоб перевірити рівень стресу у кішок, дослідники використовували оцінки стресу кішок які оцінювали положення тіла кішок і їх поведінка а також оцінки обробки кішок, які ставилися до того, як кішки реагували на дресирувальника.

Вчені також взяли зразки крові у кішок і оцінили їх співвідношення нейтрофілів і лімфоцитів як фізіологічний маркер стресу.

Результати показали, що музика, специфічна для кішок, дійсно може знизити рівень стресу, оскільки вчені виявили асоціації з більш низькими показниками стресу.

Як пишуть автори, «прослуховування специфічної для кішок музики до і під час фізичного огляду було пов’язано з більш низькими показниками стресу кішки і більш низькими показниками шкали управління в порівнянні з класичною музикою або відсутністю музики взагалі.

Проте, музика «не зробила впливу на фізіологічні стресові реакції, виміряні ставленням нейтрофілів до лімфоцитів.

Дослідники вважають, що це може бути пов’язано з тим, що 20 хвилин було недостатньо для впливу на цей маркер.

Хемптон і його колеги прийшли до висновку:

З пеціфіческая музика може принести користь кішкам, знижуючи рівень стресу і підвищуючи якість медичної допомоги в ветеринарних клінічних умовах.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Цикламена: Як правильно вибирати, як доглядати, у кого краще цвіте

Нагадаємо, Життя було спокійніше, а шоколад і цукерки смачніше: ТОП-5 цукерок СРСР

Новини, інтерв’ю, цікаві історії ти знайдеш на сайті Одна хвилина.

Схожі статті

Пиріжки звичайні вже не роблю: дуже смачні домашні біляші “Від душі”. Не такі жирні, бо смажаться по-іншому

Нічого важкого у приготуванні біляшів немає, а ці виходять надзвичайно соковитими, але водночас дієтичними. Бо олії потрібно використовувати мінімум.

Забутий багатьма рецепт 70-х років. Так готувала ще моя бабуся: збиваю молоко з оцтом і отримую цей шедевр

Знаючи цю маленьку хитрість, ваші булочки завжди будуть виходити пухкими, ніжними та повітряними. Для цього потрібно додати у тісто один секретний інгредієнт – оцет.

Такі равлики збирають гору компліментів: знаменитий рецепт з родзинками. Мої по 10 штук за раз уплітають

Спробуйте рецепт випічки, яка чудово пасуватиме до чашки чаю! Виходять такі ласощі неймовірно смачними та дуже ніжними завдяки кремовій начинці.