Як виявити енергетичного вампіра і впоратися з ним

Енергетичні вампіри найчастіше націлені на тих, хто чутливий і співчутливий - і схильний прислухатися.

Енергетичні вампіри – це друзі, члени сім’ї або колеги, які буквально позбавляють вас емоційної енергії.

Ось як уникнути цього.

Енергетичні вампіри найчастіше націлені на тих, хто чутливий і співчутливий – і схильний прислухатися.

Вони змушують вас відчувати себе спустошеним після кожної розмови. Вони хочуть вашої безперервної уваги, і розмова завжди йде про них. Вони можуть бути чарівними, харизматичними та веселими особистостями. Вони також можуть обдурити. Вони можуть брехати. І, напевно, коли щось йде не так, винен хтось інший.

Це деякі, але звичайно, не всі риси, з якими ви можете зіткнутися у когось, хто є “енергетичним вампіром”.

«Енергетичний вампір – це той, хто буквально позбавляє вас енергії», – говорить NBC News BETTER Джудіт Орлофф, доктор медичних наук, психіатр психіатричного факультету Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі.

Вона додає, що існують різні типи, і вони потрапляють в спектр. Є нарцисична подруга-королева драми, яка завжди справляється з тим чи іншим кризою. Є колега, схильний до маніпуляцій, яким все одно, на кого вона йде, щоб просунутися вперед. І є справжній злочинець-психопат.

Що спільного в енергетичних вампірів, так це те, що вони «харчуються» (або маніпулюють) людьми, які дають їм простір для повітря і відкривають вуха.

За словами Орлофф, не дивно, що найбільш частою мішенню є чутливі, чуйні люди.

Енергетичний вампір зараз не є клінічним терміном або діагнозом. Але Крістіан Нортруп, доктор медицини, автор недавньої книги «Ухилення від енергетичних вампірів», пояснює, що характеристики енергетичних вампірів мають тенденцію відповідати розладів особистості «кластера B» – тим, при яких люди схильні до драматичних, надмірно емоційним або безладним мислення, або поведінки. – які досить поширені, – каже вона.

«У мозку немає хімічного дисбалансу або чогось подібного», – додає вона. Але у людей або відсутня, або кілька помиляється совість або моральний компас, – каже вона.

Згідно Нортрап, енергетичні вампіри також включають крайній кінець спектру цих розладів особистості, а саме психопатів і соціопат. Часто вони талановиті, але при цьому схильні до маніпуляцій. Вони харчуються вашою доброю, люблячою та жалісливою енергією, і вони не соромляться цього, – каже вона. Вони змушують вас відчувати себе винуватим, як ніби ви ніколи не даєте достатньо.

Хто такий енергетичний вампір, а хто ні?

Хоча психопати, згідно з визначенням Нортрап, є одним з типів енергетичних вампірів, вони, звичайно, не найпоширеніші з них, з якими ви можете зіткнутися. Подумайте про будь-яких іменах, які приходять вам в голову, коли ви читаєте першу частину цієї статті. За словами Нортрап, це хороший спосіб почати визначати енергетичних вампірів у вашому житті.

Вона додає, що не кожен з нарцискими рисами або тим, кому подобається бути учасником вечірки, обов’язково є енергетичним вампіром. Є такі, хто розуміє, що вони роблять, якщо ви їм телефонуйте і зупиняєтеся. Однак енергетичні вампіри (ті, у кого може бути діагностовано розлад характеру) схильні до такої поведінки і тій увазі, яку вони отримують від нього.

Як правило, це егоцентричні люди, схильні до маніпуляцій, говорить Нортрап. «На якомусь рівні вони все знають, що роблять, і роблять це тому, що це працює».

Неенергетичні вампіри світу дають їм можливість сумніватися в тому, що вони дійсно потребують вашої любові, співчуття і хорошою Ци, додає Нортруп, «тому що ми думаємо, що вони думають так само, як і ми». Ось чому енергетичні вампіри такі небезпечні, – каже вона.

Деякі енергетичні вампіри, можливо, успадкували ці риси характеру від батьків, і вони не усвідомлюють, як їх поведінка впливає на інших.

Саме в цьому визначення енергетичного вампіра в Орлофф відрізняється. Вона каже, що вони настільки небезпечні, тому що енергетичні вампіри можуть не знати, що вони роблять (крім дійсно маніпулятивних психопатів і соціопат).

Якщо ви занадто багато часу проводите з енергетичними вампірами, ви можете захворіти.

За словами Нортруп, енергетичних вампірів настільки отруйними, що вони можуть бути джерелом хронічного стресу. За її словами, особливо якщо енергетичний вампір – це той, кого не можна уникнути – наприклад, чоловік, батько або начальник – постійне виснаження вашої енергії цією людиною є стресором. «Ви постійно ходите по яєчній шкаралупі навколо цієї людини, очікуючи падіння».

Добре відомо, що цей тип хронічного стресу згубно впливає на багато систем організму, включаючи імунну, серцево-судинну, нейроендокринну і центральну нервову системи.

Дані показують, що люди, що знаходяться в стані хронічного стресу, піддаються більш високому ризику хронічних проблем, починаючи від аутоімунних захворювань і закінчуючи серцевими захворюваннями, ожирінням і депресією.

«Вони становлять небезпеку для здоров’я», – каже Нортруп про енергетичних вампірів в нашому житті.

Як перемогти енергетичних вампірів (або хоча б у вас всю енергію НЕ висмоктали насухо)

 ""

Пам’ятайте, що коли справа доходить до турботи про свою власну енергію та щастя серед енергетичних вампірів, ви не егоїстичні, ви практикуєте хорошу турботу про себе, говорить Орлофф. Це вбереже вас від перевтоми, занепокоєння і хвороб.

Ось як:

  1. Виключіть їх зі свого життя (якщо можете). Якщо це не той, кого не можна уникнути (наприклад, начальник або член сім’ї), перервіть контакт з ним, говорить Нортрап. Вона додає, що якщо вам як і раніше потрібно спілкуватися з колишнім чоловіком (можливо, якщо у вас є діти), то спілкуйтеся як можна менше і використовуйте технології у своїх інтересах. Надсилайте текстові повідомлення або використайте програму для обміну повідомленнями, замість того щоб будувати плани телефоном.
  2. Встановіть кордону. Знайте, які види діяльності працюють добре, а які ні, і плануйте їх відповідним чином. Може бути, піти пообідати чи випити чашечку кави – це терпимо, але запросити цю людину до себе додому – це вже занадто. «Встановіть час початку і закінчення», – каже Нортруп.

Зниження очікувань

«Якщо ви маєте справу з нарцисом, знайте, що ці люди не здатні співчувати вам», – каже Орлофф. Так що не чекайте від них цього. Не передавайте свою душу цієї людини, щоб уберегти себе від розчарування, коли він не зустрічає вас з розумінням, якого ви шукаєте.

Занадто втомлений для них

Northrup називає цю стратегію «зламаним крилом». Коли енергетичний вампір намагається зігнути ваше вухо, скажіть йому, що ви відчуваєте себе погано або дуже втомилися. «Вони негайно перейдуть до іншого джерела», – каже Нортруп. «Вони не хочуть бути поруч з кимось, у кого немає енергії, щоб віддавати».

«Сіра скеля» ім. – Навколо них діє сіра скеля, – каже Нортрап. Чи не розважай їх. Не давайте їм енергії. Не відповідайте на них (будь то відкрите вухо, співчуття або підтримка), яких вони шукають, і вони втратять інтерес.

Знайте різницю між «скиданням» і «скиданням». Всім потрібно час від часу висловлювати розчарування. Енергетичні вампіри постійно перекладають свої розчарування, роздратування, погані дні та негативні почуття на інших. «Дуже важливо знати різницю між виходом з ладу (відповідальність за свою роль в проблемі та пошуком рішення або рішення) і скиданням (подумайте про нерозбірливі тиради)», – говорить Орлофф. «Так що ви можете сидіти без обмежень, а не просто сидіти та приймати це».

НЕ реагуйте занадто гостро. «Зберігайте холоднокровність, спокій і зібраність, коли маєте справу з енергетичним вампіром», – каже Нортрап. Його втрата може змусити енергетичного вампіра зробити те ж саме, і ви будете гірше ставитися до себе.

Переконайтеся, що у вас є спосіб перевірити реальність. За словами Нортруп, визначте, хто з ваших друзів або родичів може бути вашої реальною перевіркою ситуації – довірені особи, які можуть зрівнятися з вами, коли енергетичний вампір у вашому житті починає діяти. «Так, вони божевільні. Так, схоже, їм сходить з рук вбивство. Ті друзі, яким довіряють, можуть допомогти підтвердити, що щось, що ви відчуваєте внутрішньо, правильно, а не навпаки.

Ввічливо скажіть «ні». «Це нормально – не запрошувати людей для взаємодії з вами. І говорити людям «ні» – це нормально », – каже Орлофф. І пам’ятайте, що «немає» – це пропозиція саме по собі, додає вона. «Ви можете сказати це красиво, але не неввічливо і неважливо», – говорить вона. «Ви можете бути люблячою, жалісливою людиною і як і раніше захищати себе. Вам не потрібно бути ганчіркою ».

Схожі статті

Салат “Коханка капітана” з банального буряка. Рецепт на 5 хвилин, заради якого буряк купую через день

Спробуйте приготувати відмінний салат "Коханка капітана". Складається він із доступних інгредієнтів, а виходить не лише смачним, але й дуже поживним.

Спробувала швидкий банановий пиріг і закохалась! Без випікання та без міксера, до чашки чаю за 15 хвилинок

Нереально смачний та ніжний десерт із бананів на сковороді, який нікого не залишить байдужим і обов'язкового сподобається всім любителям солодощів.

5 хвилин + нехитрі продукти: заморожені ягоди довго не затримуються, бо печу м’якенький кекс на кефірі

М'який та мега смачний кекс із замороженими ягодами, який готується буквально за 5 хвилин. Якщо ви любите домашню випічку, цей рецепт для вас!