Ім’я, яке вам дали в дитинстві, може вплинути на форму вашого обличчя

Соціологи вважають, що імена справляють враження Доріана Грея, впливаючи на особистість, то, як ми сприймаємося, і навіть на зовнішній вигляд.

Ймовірно, Шекспір був неправий, припускаючи, що ярлики не мають нічого спільного. Є свідчення того, що троянда під будь-яким іншим назвою зрештою не пахне так солодко.

Соціологи вважають, що імена справляють враження Доріана Грея, впливаючи на особистість, то, як ми сприймаємося, і навіть на зовнішній вигляд. У романі Оскара Уайльда «Портрет Доріана Грея» головний герой ніколи не старіє, в той час, як його портрет набуває наслідки зайвого життя, перетворюючись в розорене полотно. У психології «ефект Доріана Грея», названий на честь персонажа, відноситься до того, як внутрішні чинники, такі як особистість або саме сприйняття, впливають на фізичний стан.

Наші фізичні особливості, своєю чергою, впливають на те, як інші люди сприймають нас, що знову ж таки впливає на те, як ми відчуваємо і бачимо себе, і так далі та тому подібне. Психологи вважають, що існує взаємозв’язок між внутрішнім і зовнішнім, яка формує нас.

Нещодавно дослідники з Єврейського університету в Єрусалимі вирішили перевірити, чи впливають стереотипи і ярлики на зовнішність Доріана Грея. Зокрема, вони хотіли з’ясувати, чи впливає ім’я, дане людині при народженні – найраніший ярлик, який отримує людина, не пов’язаний із зовнішністю, – на більш пізню фізичну форму. (Попередні дослідження показали, що зовнішність дитини мало впливає на обране ім’я). «Наше ім’я – це наша найперша соціальне маркування», – написали вони в лютому в «Журналі особистості та соціальної психології». «Кожне ім’я має пов’язані характеристики, поведінку і зовнішній вигляд, і тому воно має значення і загальну схему в суспільстві».

Дослідження висунуло гіпотезу, що цей ранній ярлик однаково відзначає всіх тих, хто носить одне і те ж ім’я, настільки, що інші люди можуть зіставити ім’я з особою, виходячи з очікувань того, як людина з певним ім’ям, ймовірно, буде виглядати. Іншими словами, стереотипи імен фізично виявляються в зовнішності особи.

Це, звичайно, передбачає спільне соціальне кодування – дослідники не припускають, що це могло бути зроблено будь-ким де завгодно, не знайомі з культурою. Проте вони показали, що в статистично значущої міри люди та навіть машини можуть зіставляти особи з загальноприйнятими в культурному плані іменами незнайомців на картинках, коли вони розуміють місцеві соціальні сигнали.

В ході восьми різних досліджень у двох країнах дослідницька група виявила, що і люди, і комп’ютери можуть вибрати правильне ім’я для даної особи з більшою точністю, ніж це було б випадково. Це означає, що загальноприйняті уявлення про те, як буде виглядати людина з певною особою, були правильними – для типу особи існувало «правильне» назву. «Кожне ім’я пов’язане з персонажем, поведінкою і зовнішнім виглядом», – пояснюють дослідники.

У першому дослідженні групі були представлені фотографії молодих людей Ізраїлю, кожне з яких супроводжувалося чотирма вигаданими іменами – місцевими та загальновживаними – і одним справжнім ім’ям. Учасники змогли вибрати справжнє ім’я у 28% випадків – це значно більше, ніж 20% збігів при випадковому вгадуванні. Ден виглядав так, як і повинен був Ден.

Дослідники відтворили результати у Франції, використовуючи французи та імена. У подальших дослідженнях вони перевірили, чи можуть деякі імена просто «вибиратися», і виявили, що це не так. Контроль за віком і етнічною приналежністю гарантував, що ці фактори не допомагають людям правильно вгадувати.

Комп’ютери також можуть досить точно зіставляти особи та імена, припускаючи, що набір тексту по обличчю – річ. Використовуючи машинне навчання, дослідники навчили комп’ютер з банком з майже 100 000 зображень, завантажених з французької соціальної мережі. Як тільки алгоритм був ознайомлений з даними, він міг більш ніж в половині випадків точно визначати два можливих імені для будь-якої особи.

Комп’ютери також використовувалися для аналізу того, які частини обличчя були найбільш корисні для зіставлення імен. Вони виявили, що очі та навколишнє їх область, які використовуються для формування довільних виразів обличчя, були набагато корисніше, ніж поля.

Дослідження передбачає, що введення імені по обличчю працює на багатьох рівнях. Оскільки у нас є спільні уявлення про те, що означають імена, люди з цими іменами можуть «перерости» в них, адаптуючи очікувану поведінку, виразу обличчя і погляди, і сприймають також будуть певні очікування, засновані на соціальному кодуванні. Повідомлення передаються туди та назад, проявляючись у погляді, типі особи для людей з тим же ім’ям.

Скажи, що тебе звуть Роза. Соціальне кодування може спонукати вас поводитися жіночно, скромно посміхатися, носити сукні, відрощувати довге волосся. Це, можливо, підсвідомо більше очікують від жінки, названої на честь квітки, ніж від Олександри, яку звуть Алекс, ім’я, яке в США є загальним для чоловіків і жінок. Алекс може відчувати себе більш вільно, щоб змінити гендерні стереотипи через свого імені та того, як люди бачать її, і навпаки, і вона, ймовірно, буде чимось менш квіткової, ніж Роза.

Дослідники прийшли до висновку, що прізвиська – це свого роду саме виповнюється пророцтво: після того, як дитині дали ім’я, дитина цілком може перетворитися на дорослого, який дивиться і грає роль.

Схожі статті

У мене намагалися викупити цей рецепт. Уся родина збирається до такої вечері: рецепт курки по-циганськи

Смачна і ситна вечеря не обов'язково має вимагати багато сил і часу. Будь-яка частина курки та тісто - все, що потрібно. Сьогодні ми підготували саме такий простий рецепт, який припаде вам до смаку.

Кращий за Київський торт! І смак збалансованіший, і готується легше: улюблений торт моєї сім’ї на бісквіті

Щоб подати до чаю смачний торт, не обов'язково розвозити велике приготування. Достатньо всього кількох інгредієнтів і фруктів. Сьогодні ми підготували простий рецепт бісквітного торта з фруктами.

Ніколи не виливаю олію від шпротів. Після цього рецепту й у вас рука не підніметься: паштет-намазка на хліб

Намазку на хліб можна приготувати з того, що є в холодильнику. Навіть залучити олію з банки, яка залишилася від шпротів. Такий паштет для перекусу буде те, що треба.