Як боротися з осінньою депресією і підняти собі настрій: поради від психотерапевта

Восени людей різного віку відвідує таке явище як "хандра". Найчастіше осіння депресія пов'язана з похмурою погодою, завершенням життєздатних процесів природи, своєрідним умиротворенням і завершенням.

На всесвітньому рівні депресія вже визнана захворюванням, яке не можна ігнорувати. З ним потрібно боротися, і боротися рішуче. Краще пригнічений стан попередити заздалегідь, ніж потім дозволити. Але якщо ви або ваші близькі вже підчепили ту саму “осінню нудьгу “, психотерапевт Олег Чабан розповідає про план дій.

Олег Чабан - психотерапевт. Скріншот з каналу 1 + 1, "Сніданок з 1 + 1"
Олег Чабан – психотерапевт. Скріншот з каналу 1 + 1, “Сніданок з 1 + 1”

В першу чергу депресія пов’язана з тим, що на вулиці зменшується кількість сонячного світла і дні стають коротшими

І тут мова йде не стільки про духовний стан, скільки про фізичну. Адже в такі періоди організм людини отримує природний імпульс зменшити свою активність. Після цього недовго залишається і до депресивного стану, яке проявляється в проблемах зі сном, з харчуванням, в роботі і у взаєминах з близькими людьми.

“Звичайне поганий настрій має мати причину – зіпсували настрій на роботі, посварився з колегою, конфлікт в родині або щось інше. А депресія – це біохімічний процес, там причини може не бути, або причина дуже формальна. Депресія – це поганий настрій , зниження моторики, яке триває безперервно – мінімум два тижні. Людина не виконує ніяких функцій, він не ходить на роботу і не отримує задоволення від життя “, – розповідає в ефірі програми ” Сніданок з 1 + 1 “психотерапевт Олег Чабан .

У депресії теж є група ризику – категорія людей, які найбільше до цього уразливі. Для депресії це, в першу чергу, жінки, адже вони схильні до емоційних розладів і перепадів. Особливо це стосується жінок, які чекають дитину, або народили в найближчі 4-6 місяців.

Спосіб боротьби з цим простий – взяти додатковий вихідний, змінити обстановку, відвідати новий місто, з’їздити до родичів, знайти собі хобі, яке б було до душі, і зробило вільний час вдома більш різноманітним і цікавим.

Схожі статті

Пиріжки звичайні вже не роблю: дуже смачні домашні біляші “Від душі”. Не такі жирні, бо смажаться по-іншому

Нічого важкого у приготуванні біляшів немає, а ці виходять надзвичайно соковитими, але водночас дієтичними. Бо олії потрібно використовувати мінімум.

Забутий багатьма рецепт 70-х років. Так готувала ще моя бабуся: збиваю молоко з оцтом і отримую цей шедевр

Знаючи цю маленьку хитрість, ваші булочки завжди будуть виходити пухкими, ніжними та повітряними. Для цього потрібно додати у тісто один секретний інгредієнт – оцет.

Такі равлики збирають гору компліментів: знаменитий рецепт з родзинками. Мої по 10 штук за раз уплітають

Спробуйте рецепт випічки, яка чудово пасуватиме до чашки чаю! Виходять такі ласощі неймовірно смачними та дуже ніжними завдяки кремовій начинці.