Чи вмієте ви передбачати, що будуть робити інші?

Більшість з нас не може точно передбачити, що будуть робити учасники експерименту.

Наскільки добре ви знаєте заздалегідь, який вибір зробить хтось інший? Виявляється, для більшості з нас відповідь така: не так вже й добре.

Це лише один з результатів експерименту, що захоплює, проведеного Vox на замовлення Volvo. Метою експерименту було з’ясувати, чому одні люди вибирають безпеку, а інші – пригоди, і випробуваним було надано дуже простий вибір. Їх помістили в кімнату навпроти двох дверей. Їм сказали, що двері No 2 була виходом, і якщо вони пройдуть через ці двері, вони залишать будівлю та експеримент. Єдиний спосіб дізнатися, що знаходиться за Дверима No1, – це пройти через неї. Перш ніж зробити свій вибір, випробовуваних просили поділитися своїми думками про невідоме.

Потім Vox опублікував зображення і відео п’яти з них за миті до прийняття рішення і запросив відвідувачів сайту проголосувати за те, хто які двері вибере. З цього вторинного експерименту можна зробити один чіткий висновок: навіть почувши деякі з їхніх думок прямо перед тим, як вони зробили свій вибір, більшість з нас не може точно передбачити, що будуть робити учасники експерименту.

Ось деякі результати:

Люди дійсно погано вміють передбачати, хто що буде робити

Після того як ви проголосуєте за те, що буде робити кожен учасник, ви побачите процентну розбивку від загального числа голосів. У деяких випадках голоси складають 50/50 або близькі до цього. Але у випадках, коли виборці рішуче підтримували той чи інший результат, вони помилялися.

Демографічні дані не впливають на вибір так, як ви могли очікувати

Ви можете припустити, що молоді люди за своєю природою більш схильні до пригод, ніж старші, і більш схильні вибирати Двері No1. Ви можете очікувати, що більш заможні люди будуть відчувати себе в більшій безпеці та, отже, будуть з більшою готовністю вибирати невідоме, або що меншини та люди LBGT, у яких більш ймовірно, що у них був неприємний досвід спілкування з незнайомцями в нашому суспільстві, з більшою ймовірністю оберуть безпеку. Жодне з цих очікувань не підтвердилося в цьому експерименті. Демографічні відмінності, схоже, не підвищували ймовірність того, що люди виберуть ту чи іншу двері.

Люди в основному налаштовані оптимістично

 ""

Близько двох третин учасників експерименту вибрали двері No1. Це має сенс, враховуючи відому людську схильність до упередженого ставлення до оптимізму – загальне очікування більшості з нас, що все буде добре. Це може також показувати базовий здоровий глузд, з огляду на параметри експерименту – наприклад, випробовувані, ймовірно, знали, що вони не постраждають від тривалого шкоди, вибравши невідомі двері, і що у них більше шансів отримати приємний досвід, ніж неприємний.

Люди вибирають невідоме за те, що про них йдеться

Людей, які говорили про те, щоб прийняти невідоме і в кінцевому підсумку вибрати Двері No 1, здавалося, більше турбувало, що цей вибір означає, ким вони були, ніж те, що вони насправді знайдуть за ним. Одна з випробуваних сказала, що вибере невідоме, тому що якщо дотримуватися того, що вона знає, це обмежить її особисте зростання. Інша вибрала невідоме як вираз власні невідповідності.

Люди, які вибирають безпеку, говорять про проблеми часу

Багато з випробуваних відкрито говорили про свій страх перед невідомим і про неприємні переживання, які у них були в минулому. Але деякі з випробовуваних, які проходили через Двері No2, сказали, що зробили це через побоювання часу – це був більш «ефективний» вибір, інакше вони витратили б менше часу на експеримент. Виникає питання: як часто ми говоримо, що у нас «немає часу» на щось, коли насправді ми цього боїмося?

Деякі, хто боїться, все одно вибирають невідоме

Один суб’єкт, який розповідав на відео про свій страх перед невідомим, проте, пройшов через Двері No1. Це може змусити вас задуматися про всі випадки у вашому житті, коли ви робили щось непросте, навіть якщо це лякало вас. Ми всі знаємо, що занадто обережна гра буде стримувати нас, і тому більшість з нас іноді воліють робити щось, що нас лякає, час від часу, будь то стрибки з парашутом або презентація перед великою аудиторією. Як зауважив один з учасників, саме ця готовність зустріти невідоме веде нас вперед нашим шляхом.

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.