Синдром самозванця: що це таке і як лікувати?

Напевно часто ви хоч раз стикалися з тим, що досягли чогось у житті, рідні та близькі вас хвалять, а ви самі не вважаєте це успіхом або істотним досягненням.

Якщо так, то значить, що у вас є (або був) так званий синдром самозванця. Вперше цей термін ввели у всесвітній психології ще в 1970 році. Психолог Пауліна Кленсі написала статтю, де розповіла, що таке явище, як “синдром самозванця ” більше притаманне жінкам, ніж чоловікам.

синдром самозванця
синдром самозванця

Психолог стверджує, що за її спостереженнями багато успішні жінки були схильні вважати, що вони не розумні і що оточують переоцінюють їх

Це явище прогресує. Почасти і з огляду на дискримінації, з якою стикаються жінки навіть на законодавчому рівні – їм менше платять, ніж чоловікам, жінкам не доступні так звані “чоловічі ” професії і багато інших стереотипів.

Якщо проаналізувати цей синдром глибше, то його думки приходять паралельно зі страхами, наприклад, що колеги зрозуміють, наскільки людина може бути некомпетентний у своїй професійній області.

синдром самозванця
синдром самозванця

Лікування синдрому самозванця

На даному етапі явище ще досліджується, але вже є кілька варіантів лікування. По-перше, це робота з психологом. Але тим, у кого такої можливості немає, пропонують “письмову терапію “. Це метод, при якому схильний синдрому людина постійно записує свої досягнення і моніторить їх кількість візуально протягом певного часу.

Схожі статті

Шикарна вечеря на всю сім’ю без клопоту! Капустяна запіканка по-турецьки: весь секрет у звичайній заливці

Смачна, поживна та ароматна – це все про запіканку з капусти по-турецьки. Сьогодні ми приготували простий, але надзвичайно вдалий рецепт цієї страви.

Цей чарівний кавовий пиріг просто неймовірний: легко і без випічки готую улюблений десерт для своєї сім’ї

Цей чарівний торт вартий зусиль та часу на його приготування, тому що має напрочуд показний вигляд, через що завжди буває перлиною будь-якого десертного частування.

Всього 4 інгредієнти, а так смачно: ніжний салат із банального буряка тепер готую щодня, бо чоловік випрошує

Салат із буряка, яєць та сиру виходить не лише смачним, але й поживним. Він чудово пасуватиме як на кожен день, так і на святковий стіл. Спробуйте!