Чому люди, які жили в СРСР, висловлюють жаль з приводу тих совкових часів: 10 причин, про які тепер мовчать

Ностальгія за СРСР, як показали дослідження 2020 року, не покидає більше третини населення в пострадянських країнах. Про що шкодують найбільше ті, хто пам'ятає як було.

У 2021 році, в грудні буде 30 років з того дня, як розпалася країна СРСР, коли одномоментно змінився суспільний лад і уклад життя. І люди, які до того жили при соціалізмі, раптом прокинулися в капіталізмі, в його самій дикій формі. Багато зорієнтувалися швидко і стали багатими, інші загубилися і так не змогли звикнути до нових реалій, в які їх викинули без їх згоди.

Сумують за тими часами і до сих пір згадують з гіркотою безповоротної втрати близько 30% населення, серед старших поколінь, який розтане розквіт брежнєвської стабільності – більшість. Але є й чимало молодих людей, які наслухавшись розповідей старших, перейнялися романтикою тих часів і не проти б пожити в країні загальної рівності та інтернаціоналізму.

 ""

Так за що ж жалі найбільші? Ви будете здивовані деякими пунктами.

Найцінніше, що назвали більшість опитаних – це щира віра, що СРСР – найкраща країна в світі і впевненість у завтрашньому дні. Люди знали точно, що їх чекає завтра, через рік і потім, не боялися майбутнього. Для більшості людей передбачуваність завтрашнього дня була стимулом сьогодення. Класична радянська схема “школа – інститут – завод” безвідмовно завершувалася “квартирою – дачею – авто – пенсією”. Син двірнички міг дружити з сином академіка. І навіть затяті алкоголіки не перетворювалися в бомжів, бо їх квартиру ніхто не міг забрати обманом.

 ""

Не менш цінними були такі основоположні принципи, як єдність, згуртованість, інтернаціоналізм, взаємовиручка. І це не порожні слова – люди дійсно дружили, незважаючи на національність, було багато міжнаціональних шлюбів. Допомагали один одному безоплатно, часто всією громадою.

 ""

Третім надбанням соціалізму був рівний доступ до соціальних благ і послуг. До них ставилися безкоштовні медицина, шкільну і вищу освіту, забезпечення пенсіями всіх без винятку, путівки в санаторії і на відпочинок – безкоштовні або за символічну плату, безкоштовні гуртки для дітей, а для дорослих – за копійки.

 ""

Турбота про дітей як про майбутнє населенні була загальною і справжньою. Численні палаци піонерів, гуртки, спортивні секції, профорієнтація – все безкоштовно. Путівки в піонерські табори – за символічні 10 рублів зміна в 3 тижні. За часів СРСР в унікальному “Артеку ” відпочило майже 900 тисяч дітей.

 ""

 ""

Військова міць СРСР забезпечувала біполярність світу і стійкість світопорядку. Після Другої світової війни зв’язуватися з Радянською армією бажаючих не було. Громадяни країни пишалися своєю армією і флотом. І космічними досягненнями.

 ""

Щоб не говорили про наукову відсталості СРСР, саме радянські вчені запустили перший супутник і першої людини в космос, створили першу ЕОМ, побудували першу АЕС, показали першу голограму і перші справили рідкий гелій – список дуже довгий. У 1987 році в СРСР було зареєстровано 83,7 тисячі міжнародних патентів – більше, ніж в усьому іншому світі. Рекорд не побитий досі.

 ""

Радянська культура – ще один привід для гордості і ностальгії. Люди читали книги, ходили в театри і на концерти, а потім обговорювали їх на своїх заводах і в колгоспах, куди артисти регулярно приїжджали.

 ""

Радянський спорт. Тут можна довго говорити, але за повоєнний час в країні виростили понад 9 тисяч чемпіонів світу та Олімпіад (США і Китай – на третину менше), це не кажучи про чемпіонів Європи та Азії.

 ""

Ось за чим шкодує більшість “совків”. А не за ковбасою по 2.20 і тістечками по 22 копійки, як вважають багато хто тепер. Хоча стабільність виявлялася і в цінах – вони десятиліттями трималися на одному рівні.

 ""

 

 

Схожі статті

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.

Нічого смачнішого не їла. Пісний торт “Наполеон” на воді готую на замовлення вже 3 рік: хрусткий і ніжний

Навіть під час посту можна поласувати солоденьким досхочу. Причому випічку робитимемо без молочних продуктів. Таким чином удасться приготувати навіть торт "Наполеон".

Якщо у вас є 1 яйце і 1 яблуко, приготуйте цей рецепт за 5 хвилин: неймовірно смачні пончики – ніжні і пухкі

Ви закохаєтесь у ці яблучні пончики вже після першого відкушеного шматочка. Вони дуже ніжні, м'які і в міру солодкі. Готуються ці смаколики швидко і з доступних продуктів.