Як варити рис, щоб вийшов ідеально розсипчастий

Існує дуже багато різновидів рису. Але для того, щоб правильно зварити рис, треба знати, що в залежності від обробки, рис буває шліфований і нешліфований.

Шліфований рис – це рис, зерна якого позбавлені оболонки, він має білий колір. У нешліфований рису оболонка зерен збережена. Зерна нешліфований рису, в залежності від сорту, можуть мати різний колір – бурий (він же світло-коричневий), червоний, чорний, білуватий. В оболонці рису міститься багато вітамінів, мінеральних речовин і клітковини. Тому нешліфований рис більш корисний для вживання в їжу, але він вариться довше і в готовому вигляді більш жорсткий.

Шліфований рис, незалежно від сорту, буває довгозернистим, Круглозерністий, пропарений і подрібненим.

Рисову кашу треба варити в каструлі з товстим дном. Більш розсипчаста каша звариться, якщо крупу засипати в киплячу воду. Якщо крупу залити в каструлі холодною водою і потім довести до кипіння, вийде більш в’язка каша. Масло рекомендується додавати у вже готову кашу. У процесі варіння в каструлю крім солі можна додати приправи за смаком – куркуму, перець, карі, шафран або іншу на смак.

Як зварити розсипчасту рисову кашу

Розсипчасту рисову кашу треба варити з Довгозернистий рису. Довгозернистий рис містить невелику кількість крохмалю. Його зерна не склеюються під час варіння і не розварюються.

Як варити рис
Як варити рис

Перед варінням рисову крупу треба промити кілька разів до прозорої води. У каструлі довести до кипіння підсолену воду і всипати в неї крупу. Води повинно бути в 2 рази більше за обсягом, ніж крупи. Перемішати всипаний рис ложкою, щоб уникнути прилипання крупинок на дно, довести вміст каструлі до кипіння. Потім зменшити вогонь до мінімального, закрити каструлю кришкою і варити до готовності. Рис повинен стати м’яким і на дні не повинно залишитися води. Приблизний час варіння 20 хвилин. Готового рису бажано дати постояти під кришкою хвилин 10.

На 1 склянку крупи рекомендується взяти 2 склянки води і 0,5 чайної ложки солі.

Розсипчасту рисову кашу варять і з пропарених рисових зерен. Завдяки спеціальній обробці пропарений рис (парбоілд) містить більше вітамінів, мінералів і клітковини, ніж просто шліфований рис. Його зерна не склеюються при варінні. Вариться, як довгозернистий рис.

Як зварити в’язку рисову кашу

В’язку рисову кашу варять з крупи з круглими зернами. Круглозерністий рис краще розварюється, тому що його зерна містять багато крохмалю.

Промитий рис треба засипати в каструлю і залити холодною водою в співвідношенні 2 частини води на 1 частину рису. Довести воду до кипіння, посолити. Потім варити на мінімальному вогні під кришкою приблизно 15 хвилин. Готового рису дати хвилин 10 відстоятися під кришкою.

Ще більш в’язка рисова каша звариться з подрібнених рисових зерен. Подрібнені рисові зерна називають ще рисова січка.

На 1 склянку крупи – 2 склянки води і 0,5 чайної ложки солі.

Як зварити нешліфований рис

Як варити рис?
Як варити рис?

З різних видів нешліфований рису можна зварити тільки розсипчасту кашу. Оболонка зерен оберігає їх від разваривания. Щоб зварити кашу з такого рису, потрібно взяти більшу кількість води і варити його більш тривалий час.

Добре помиті зерна нешліфований рису треба залити в каструлі холодною водою і дати постояти 30-40 хвилин. Води повинно бути в 3 рази більше, ніж крупи. Потім каструля з вмістом поставити на вогонь і довести до кипіння. Після закипання воду підсолити за смаком, зменшити вогонь, перемішати один раз і варити під кришкою приблизно 40 хвилин. Каша буде готова, коли крупинки набухнуть і розм’якшуватися, а вода википить.

На 1 склянку неочищеного рису треба взяти 3 склянки води і 0,5 ложки солі.

Схожі статті

Спробувала швидкий банановий пиріг і закохалась! Без випікання та без міксера, до чашки чаю за 15 хвилинок

Нереально смачний та ніжний десерт із бананів на сковороді, який нікого не залишить байдужим і обов'язкового сподобається всім любителям солодощів.

5 хвилин + нехитрі продукти: заморожені ягоди довго не затримуються, бо печу м’якенький кекс на кефірі

М'який та мега смачний кекс із замороженими ягодами, який готується буквально за 5 хвилин. Якщо ви любите домашню випічку, цей рецепт для вас!

Ірина Білик допомогла: Катя Осадча під пісню “Нова” дефілювала, а Юрій Горбунов круто змінив життя

Пісня Ірини Білик "Нова" для Каті Осадчої та Юрія Горбунова має неабияке важливе значення. Її прем'єрне виконання вплинуло на життя обох зірок, які тоді ще й гадки не мали, що стануть подружжям.