Чому люди, які жили в СРСР, висловлюють жаль з приводу тих совкових часів: 10 причин, про які тепер мовчать

Ностальгія за СРСР, як показали дослідження 2020 року, не покидає більше третини населення в пострадянських країнах. Про що шкодують найбільше ті, хто пам'ятає як було.

У 2021 році, в грудні буде 30 років з того дня, як розпалася країна СРСР, коли одномоментно змінився суспільний лад і уклад життя. І люди, які до того жили при соціалізмі, раптом прокинулися в капіталізмі, в його самій дикій формі. Багато зорієнтувалися швидко і стали багатими, інші загубилися і так не змогли звикнути до нових реалій, в які їх викинули без їх згоди.

Сумують за тими часами і до сих пір згадують з гіркотою безповоротної втрати близько 30% населення, серед старших поколінь, який розтане розквіт брежнєвської стабільності – більшість. Але є й чимало молодих людей, які наслухавшись розповідей старших, перейнялися романтикою тих часів і не проти б пожити в країні загальної рівності та інтернаціоналізму.

 ""

Так за що ж жалі найбільші? Ви будете здивовані деякими пунктами.

Найцінніше, що назвали більшість опитаних – це щира віра, що СРСР – найкраща країна в світі і впевненість у завтрашньому дні. Люди знали точно, що їх чекає завтра, через рік і потім, не боялися майбутнього. Для більшості людей передбачуваність завтрашнього дня була стимулом сьогодення. Класична радянська схема “школа – інститут – завод” безвідмовно завершувалася “квартирою – дачею – авто – пенсією”. Син двірнички міг дружити з сином академіка. І навіть затяті алкоголіки не перетворювалися в бомжів, бо їх квартиру ніхто не міг забрати обманом.

 ""

Не менш цінними були такі основоположні принципи, як єдність, згуртованість, інтернаціоналізм, взаємовиручка. І це не порожні слова – люди дійсно дружили, незважаючи на національність, було багато міжнаціональних шлюбів. Допомагали один одному безоплатно, часто всією громадою.

 ""

Третім надбанням соціалізму був рівний доступ до соціальних благ і послуг. До них ставилися безкоштовні медицина, шкільну і вищу освіту, забезпечення пенсіями всіх без винятку, путівки в санаторії і на відпочинок – безкоштовні або за символічну плату, безкоштовні гуртки для дітей, а для дорослих – за копійки.

 ""

Турбота про дітей як про майбутнє населенні була загальною і справжньою. Численні палаци піонерів, гуртки, спортивні секції, профорієнтація – все безкоштовно. Путівки в піонерські табори – за символічні 10 рублів зміна в 3 тижні. За часів СРСР в унікальному “Артеку ” відпочило майже 900 тисяч дітей.

 ""

 ""

Військова міць СРСР забезпечувала біполярність світу і стійкість світопорядку. Після Другої світової війни зв’язуватися з Радянською армією бажаючих не було. Громадяни країни пишалися своєю армією і флотом. І космічними досягненнями.

 ""

Щоб не говорили про наукову відсталості СРСР, саме радянські вчені запустили перший супутник і першої людини в космос, створили першу ЕОМ, побудували першу АЕС, показали першу голограму і перші справили рідкий гелій – список дуже довгий. У 1987 році в СРСР було зареєстровано 83,7 тисячі міжнародних патентів – більше, ніж в усьому іншому світі. Рекорд не побитий досі.

 ""

Радянська культура – ще один привід для гордості і ностальгії. Люди читали книги, ходили в театри і на концерти, а потім обговорювали їх на своїх заводах і в колгоспах, куди артисти регулярно приїжджали.

 ""

Радянський спорт. Тут можна довго говорити, але за повоєнний час в країні виростили понад 9 тисяч чемпіонів світу та Олімпіад (США і Китай – на третину менше), це не кажучи про чемпіонів Європи та Азії.

 ""

Ось за чим шкодує більшість “совків”. А не за ковбасою по 2.20 і тістечками по 22 копійки, як вважають багато хто тепер. Хоча стабільність виявлялася і в цінах – вони десятиліттями трималися на одному рівні.

 ""

 

 

Популярне

Схожі статті

Як Ірина Горова та 15-річний син Андрій ставляться до Потапа: “Центр інтересів у нас вже не той”

Ірина Горова, відвідавши прем'єру кліпу Анни Трінчер "Бар за баром", разом зі своїм сином Андрієм відповіла на запитання від "Тур зірками на Люкс ФМ". Говорили переважно про Потапа.

Ніжні та дуже м’які: секретний рецепт млинців з 2 інгредієнтів – дуже легко запам’ятати. Ніколи не рвуться

Млинці знайомі всім нам із дитинства. Це дуже простий і смачний варіант на сніданок, обід, вечерю або просто перекус. Але що, якщо зробити їх ще простішими? Саме такий рецепт ми сьогодні підготували.

Смачний рецепт сніданку з лаваша, який готується всього за 15 хвилин: встигаю зранку цілу гору зробити

Зранку часто не вистачає часу, щоб приготувати сніданок. Через це часом доводиться нехтувати ним і чекати обіду. Сьогодні ми підготували простий і швидкий рецепт, який позбавить вас цієї проблеми.