Збори грошей на вулицях – як не попастися на шахраїв

Люди з сумними обличчями на вулицях і фото хворих родичів завжди розбивають серце - у кого-то біда і зовсім немає коштів на вирішення проблеми, через що доводиться при всіх просити грошей. Але чи дійсно це так?

Добрі перехожі завжди підкинуть дріб’язок або навіть серйозну суму у велику коробку і почують в спину все самі вдячні слова на світі. Схожим чином працюють і мережеві пости з фотографіями, діагнозами і реквізитами, яким допомагає кожен, хто не байдужий.

Збір грошей в метро
Збір грошей в метро

Але чи завжди наші гроші йдуть правда на чиєсь лікування, а не на особисті інтереси шахраїв? На жаль, останнім часом аферистів-ошуканців все більше.

Які методи використовують шахраї

Вони легко виманюють у людей гроші, працюючи на людському співчутті, майже нічим не ризикуючи – довести, що історія – підробка, досить складно. Непорядні люби беруть фото зы стоків і приписують під ними страшні діагнози, або навіть користуються вже існуючою бідою інших людей і «долучаются» до благодійної допомоги …

Волонтер або шахрай?
Волонтер або шахрай?

Тому як сумно це б не звучало, все більше серйозних благодійних організацій просить не поспішати лізти в гаманець і довіряти тільки перевіреним особам. Вже існує чимало відкритих асоціацій по допомогу нужденним, в яку може звернутися всі, хто зіткнувся з бідою серед близьких людей.

Цей точно самозванець - інакше навіщо йому ховати обличчя
Цей точно самозванець – інакше навіщо йому ховати обличчя

Такі асоціації працюють з різними категоріями: хтось направляє гроші в дитячі будинки або притулки, кому-то направляють тяжкохворих дітей, у багатьох можна зробити пожертвування для тварин. Навчені досвідом ошуканих учасників організації, які вже повелися одного разу на лжеблагочинників, вони часто дають рекомендації всім бажаючим допомогти грошима чи ділом. Причому допомогти так, щоб допомога дійшла до тих, кому вона належить.

Шахраї збирають гроші в самих невідповідних місцях
Шахраї збирають гроші в самих невідповідних місцях

Як відрізнити шахрая від справжнього волонтера

Ось головні поради:

  • Краще не приймати рішення перевести гроші раптово, на хвилі емоцій – до перевірки інформації потрібно підійти з холодною раціональної головою.
  • Наприклад, якщо під постом про збір коштів є особиста банківська картка – гроші підуть до приватної особи, і про їхнє використання немає ніяких гарантій. Серйозні організації дають номер розрахункового рахунку з відкритою офертою, і будь-хто може вивчити історію перекладів на цей рахунок.
  • У реальних благодійних фондів завжди в публічному доступі адреси, номери телефонів і офісів, інші контакти для зв’язку. Якщо будь-яка з цієї інформації ховається, значить, фонд не такий чистий, як має бути.
  • Найпопулярніші точки аферистів-приватників – громадські місця, де не буде часу подумати, ніяково відмовитися або просто людині некомфортно від уваги до себе. Жертвувати в таких місцях не рекомендується.
Не давайте гроші на благодійність на вулицях
Не давайте гроші на благодійність на вулицях

За допомогою цих порад ви не будете обмануті нечесними людьми і зможете легко відрізнити справжнє прохання про допомогу від афери. Будьте пильні і продовжуйте робити добрі справи, але усвідомлено!

Схожі статті

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.

Нічого смачнішого не їла. Пісний торт “Наполеон” на воді готую на замовлення вже 3 рік: хрусткий і ніжний

Навіть під час посту можна поласувати солоденьким досхочу. Причому випічку робитимемо без молочних продуктів. Таким чином удасться приготувати навіть торт "Наполеон".