Як виростити ранні огірки – це просто: поради городника

Захищайте огірки від несподіваних морозів або низьких нічних температур на початку сезону.

Огірки – ніжні однорічні рослини, які найкраще ростуть при температурі від 15 до 32 ° C.

Сійте насіння огірків в саду або висаджуйте розсаду через 3-4 тижні після середньої дати останніх весняних заморозків.
Ідеальна температура ґрунту для вирощування огірків – 21 ° C.
Сійте насіння огірка в приміщенні вже за 6 тижнів до пересадки в сад.
Захищайте огірки від несподіваних морозів або низьких нічних температур на початку сезону. Використовуйте кришки рядів або пластикові тунелі, щоб уникнути холоду.
Для врожаю огірків потрібно від 55 до 65 безморозних днів від посіву.

Посадка

Вирощують огірки на повному сонці. Огірки добре переносять півтінь.
Огірки воліють пухку, добре дренированного грунту, багату органічними речовинами. Підготуйте грядки до посадки, додавши на грядки 5-7 см витриманого компосту, органічної посадкової суміші та витриманого гною.
Навесні накрийте грядку чорним поліетиленовим покриттям, щоб прогріти ґрунт перед посадкою.
Огірки краще pH ґрунту від 5,5 до 6,8. Огірки переносять лужний грунт до pH 7,6.
Встановіть решітки або опори на місце, щоб вирощувати огірки, або насипте землю насипом, щоб створити невеликий пагорб, за яким можуть рости лози огірків. Використовуйте решітку заввишки від 1,2-1,8 м. Створіть насип розміром не менше 40 см в діаметрі та висотою в 10-20 см, на відстані від 1,2-1,8 м один від одного.

Сійте насіння огірка на глибину 2,5 см.
Сійте насіння біля основи вертикальної опори або на насипу з інтервалом від 15-20 см. Обріжте слабкі саджанці на рівні ґрунту ножицями, щоб не пошкодити коріння залишилися рослин.
Встановіть решітку, штатив або клітку на місце під час посадки, якщо ви вирощуєте виноградні сорти. Дротяна клітка ідеально підходить для вирощування огірків.
Щоб виростити ранній урожай, ви можете вирощувати огірки в приміщенні за 2-3 тижні до останніх весняних заморозків, а потім пересадити розсаду в сад через 2-3 тижні після останніх заморозків.

Полив

в
Огірок

Підтримуйте рівномірне зволоження ґрунту при регулярному поливі. Не дозволяйте ґрунті пересихати. Огірки на 95 відсотків складаються з води та для швидкого і рівномірного зростання їм потрібно звичайна вода.
Встановіть біля основи рослин шланг для замочування або крапельний полив. Влітку давайте огіркам не менше 2,5 см води щотижня.
Завжди поливайте біля основи рослин. Волога на листках огірка може викликати грибкові захворювання, такі як борошниста роса і несправжня борошниста роса.
У спекотну погоду після обіду листя можуть в’янути, це тому, що рослини всмоктують воду швидше, ніж коріння.
Якщо рослини в’януть вранці, ґрунт дуже суха і потребує негайного поливу.
Мульчуйте навколо рослин, щоб уповільнити випаровування вологи з ґрунту, і уникнути ущільнення ґрунту через рясного поливу.
Нестача води або непостійний полив можуть привести до того, що огірки придбають незвичайну форму або стануть гіркими на смак.
Найпростіший спосіб виміряти вологість ґрунту – увіткнути в неї вказівний палець, якщо палець став сухим, пора полити.

Підживлення

Перед посадкою додайте витриманий компост або комерційну органічну посадкову суміш на грядки. У компості є всі поживні речовини, необхідні огіркам для швидкого зростання.
Заправляйте огірки компостним чаєм, розведеним розчином риби або емульсією ламінарії, або рідким органічним добривом кожні 10-14 днів протягом сезону.
Годуєте огірки сумішшю з низьким вмістом азоту, високим вмістом фосфору і калію. Будьте обережні, щоб слідувати вказівкам на етикетці, надмірне добриво може привести до зупинки росту рослин або заподіяти їм шкоду.
В середині сезону заправляйте огірки витриманим компостом, щоб відновити поживні речовини ґрунту.
Слідкуйте за тим, щоб на грядках не було бур’янів; бур’яни конкурують за поживні речовини ґрунту і воду. Культивуйте неглибоко, щоб не пошкодити коріння.

Квітка і формування плодів

в
Колір огірків

У огірків окремі чоловічі та жіночі квітки. Першими з’являються чоловічі квітки, які не приносять плодів.
Жіночі квітки з’являються приблизно через тиждень після чоловічих. Жіноча квітка буде мати припухлість у формі огірка на кінці стебла, це неопиленний плід.
Жіночі квіти запилюються, коли бджоли або інші комахи переносять пилок з чоловічих квіткок на жіночий. Деякі чоловічі квіти можуть загинути та опадати до появи жіночих квіток. Наберіться терпіння або сійте насіння кожні пару тижнів, щоб в саду одночасно були чоловічі та жіночі квіти.
Щоб залучити бджіл до квітів, збризніть рослини розведеної цукровою водою.
Якщо рослини знаходяться в теплиці або пташнику, куди не можуть потрапити комахи-запилювачі, або якщо запилення відбувається повільно або не відбувається, використовуйте щітку з м’якою щетиною для запилення квітів вручну, посипте пил з внутрішньої сторони чоловічої квітки, а потім ретельно протріть внутрішню частину жіночої квітки. У жіночої квітки на стеблі буде незрілий плід, а у чоловічої – немає.
Гінекологічні, гібридні огірки вимагають рослин-запилювачів; однодомні рослини з жіночими квітками.
Плоди огірка, що звисають на решітці або вертикальної опори, виростають прямо під дією сили тяжіння.
Висхідні на землі огірки слід класти на плитку або шматок дерева, щоб плід не мав прямого контакту з ґрунтом, це дозволить огіркам дозрівати та менше піддаватися хворобам і комахам.
Прохолодна погода, дощ і інсектициди можуть затримати запилення або пошкодити його.

Шкідники

На огірки можуть напасти попелиця, огіркові жуки, кабачки та слимаки.
Боріться з попелиць, обдавши її струменем води або вищипуючи заражену рослинність.
Жуки-огірки гризуть листя і можуть поширювати бактеріальне в’янення огірків, харчуючись тканинами рослин. Зберіть їх вручну з лоз і знищить.
Жуки кабачка всмоктують сік рослин, викликаючи в’янення листя. Жуки кабачка також атакують розсаду. Присипте рослини кізельгуром навколо підстави рослин.
Слимаки можуть дряпати рвані дірки на листі. Насипте кизельгур навколо підстави рослин.

Хвороби

Рослини огірка сприйнятливі до парші, мозаїці та цвілі.
Слідкуйте за тим, щоб в саду не було сміття і бур’янів, які можуть служити притулком для шкідників і хвороб.
Негайно видаліть хворі рослини, покладіть їх в паперовий пакет і викиньте у відро для сміття, щоб уникнути поширення хвороби.
Стійкі до хвороб сорти рослин. Зверніть увагу на наступні коди, що вказують на стійкість до хвороб: плямистість листя (LS), антракноз (A), бактеріальне в’янення (BW), мозаїка (M), парша (S) і несправжня борошниста роса (DM).
Бактеріальне в’янення переноситься жуками-огірками; рослини раптово в’януть і вмирають, як тільки починають родити. Боріться з жуками, як тільки вони з’являються.
Борошниста роса і несправжня борошниста роса, грибкові захворювання, призводять до того, що листя огірків стають сірувато-білими в кінці сезону. Сповільніть поширення грибкових захворювань, обприскуючи рослини садовим маслом або маслом нима.
Щоб запобігти грибкові захворювання, використовуйте стійкі сорти рослин і космічні рослини, розташовані далі один від одного, щоб поліпшити циркуляцію повітря.

Збір

Огірки будуть готові до збору врожаю через 55-65 днів після посіву.
Прибирайте огірки, як тільки вони досягнуть зрілого розміру, огірки, що залишилися на лозі недостиглі, придушать поява нових кольорів і фруктів.
Щодня перевіряйте і збирайте урожай огірків, щоб випереджати урожай.
Нарізані огірки найкраще збирати, коли вони мають довжину від 15-20 см.
Обрізуйте огірки з рослин садовою машинкою, ножицями або ножем. Зривання огірків з рослин може пошкодити рослини.
Плід, який жовтіє на кінці квітки, протилежному стеблу, перезріло і буде пошарпаним.
Мариновані огірки – солодкі або кропові – найкраще збирати довжиною від 2,5-15 см.

Зберігання та консервація

Мариновані та нарізані огірки зберігаються в холодильнику від 7 до 10 днів.
Тепличні огірки зберігаються в холодильнику 1-2 дні. Переконайтеся, що температура не дуже низька, інакше огірки замерзнуть і стануть м’якими.
Оберніть охолоджені огірки поліетиленом або зберігайте їх у пакеті на блискавці, щоб вони залишалися хрусткими.
Мариновані огірки зберігаються до 1 року.

Схожі статті

Салат “Коханка капітана” з банального буряка. Рецепт на 5 хвилин, заради якого буряк купую через день

Спробуйте приготувати відмінний салат "Коханка капітана". Складається він із доступних інгредієнтів, а виходить не лише смачним, але й дуже поживним.

Спробувала швидкий банановий пиріг і закохалась! Без випікання та без міксера, до чашки чаю за 15 хвилинок

Нереально смачний та ніжний десерт із бананів на сковороді, який нікого не залишить байдужим і обов'язкового сподобається всім любителям солодощів.

5 хвилин + нехитрі продукти: заморожені ягоди довго не затримуються, бо печу м’якенький кекс на кефірі

М'який та мега смачний кекс із замороженими ягодами, який готується буквально за 5 хвилин. Якщо ви любите домашню випічку, цей рецепт для вас!