Місячні і сонячні затемнення в 2021 році: коли вони і як впливають на метеозалежність людини

За один рік може статися до семи затемнень Сонця і Місяця, хоча останній раз це відбулося в 1982 році, а найменше можливе - чотири.

Багато людей задаються питанням коли будуть сонячні і місячні затемнення в 2021 році. Деяких цікавить як вони впливають на людину, особливо на метеозалежних людей. Адже всі знають, що магнітні бурі роблять на людину і тварин різний вплив. І виникає закономірне питання, а що відчує чоловік, під час місячного або сонячного затемнення?

У 2021 році відбудеться чотири затемнення, при цьому кільцеві і повні сонячні затемнення будуть чергуватися між повними і неповними місячними затемненнями.

За один рік може статися до семи затемнень Сонця і Місяця, хоча останній раз це відбулося в 1982 році, а найменше можливе – чотири.

Цей останній, мінімалістичний мікс буде в грі в 2021 році, але це хороший асортимент. Два сонячних затемнення будуть центральними подіями (кільцеве в червні і повне в грудні). Тим часом, в травні ми станемо свідками нашого першого повного місячного затемнення з січня 2019 року, а то, що буде після нього в листопаді, просто не є повним.

Чому відбуваються затемнення

Затемнення Сонця чи Місяця можуть відбуватися тільки тоді, коли Місяць перетинає площину орбіти Землі дуже близько до часу молодика або повного місяця. Вікна затемнень виникають з інтервалом в шість місяців.

Сонячне затемнення відбувається тільки в молодика, коли місячний диск проходить прямо між нами і Сонцем, а тінь Місяця падає десь на поверхні Землі.

І навпаки, місячне затемнення відбувається під час повного місяця, коли наш супутник проходить крізь тінь Землі.

Таке вирівнювання не відбувається при кожній новій і повному Місяці, тому що місячна орбіта нахилена приблизно на 5 ° до площини орбіти Землі – тільки іноді Сонце, Земля і Місяць шикуються рівно настільки, щоб відбулося затемнення. (Між іншим, технічна назва цього – сизигія.)

місячні затемнення

Можливі три типи місячних затемнень (повне, часткове і напівтіньове), в залежності від того, наскільки глибоко повний Місяць занурюється в тінь або біля неї, темну центральну тінь нашої планети.

Часткове місячне затемнення, затемнення не включатимуть великі місячні затемнення.
Якщо Місяць проходить повністю, ми бачимо повне місячне затемнення, якому передують часткові фази.

в
затемнення

сонячні затемнення

Кільцеві і повні сонячні затемнення вимагають, щоб Місяць перетнула прямо перед Сонцем, якщо дивитися з Землі – і центральні сонячні затемнення можуть відбуватися тільки протягом двотижневого інтервалу, коли Місяць перетинає екліптики під час одного з двох вузлових перетинань щороку. Однак сезон перетину вузлів для часткових сонячних затемнень ширше і триває приблизно п’ять тижнів.

Якщо Місяць повністю приховує Сонце, затемнення вважається повним. Коли його блискучий диск повністю покритий, примарно-біла зовнішня атмосфера Сонця на мить розкривається на час від секунд до декількох хвилин.

На відміну від повних місячних затемнень, які можна спостерігати приблизно з половини поверхні Землі, повні і кільцеві сонячні затемнення жорстко обмежують місце їх спостереження, тому що Місяць відкидає меншу тінь, ніж Земля, і вам потрібно перебувати всередині цієї тіні, щоб побачити захід.

Чотири затемнення 2021 року

Нижче наведені короткі описи чотирьох затемнень, які відбудуться в 2021 році.

26 травня – Повне місячне затемнення 11:19 UT сх. Сх. Азія, Австралія, захід. Північна Америка
10 червня Кольцевое затемнення 11:01 UT Канада, Гренландія, Сибір
19 листопада Приватне місячне затемнення 9:03 UT Сх. Азія, Австралія, Північна і Південна Америка.
4 грудня Повне сонячне затемнення 4:08 UT Південний океан, Антарктида

Як впливає місячне і сонячне затемнення на метеозалежних людей

Місячне затемнення ніяк не вплине на нас. Просто тінь Землі падає на Місяць. Нічого більше. Не вірте нікому, хто каже, що з вами трапиться щось погане і все таке.

Але під час сонячного затемнення уникайте виходити на вулицю, тому що ви можете випадково направити погляд на сонце, що може викликати тимчасову сліпоту. Це наукове пояснення, а не дурниця.

Якщо ви хочете насолодитися ним, насолоджуйтеся їм з особливою обережністю.

Використовуйте сонячні окуляри і сонячний фільтр, якщо дивіться в телескоп або бінокль.

Пам’ятайте, ніколи не спостерігайте за сонцем, будь воно під час затемнення чи ні, без фільтрів в бінокль або телескоп. Це може призвести до повного пошкодження очей.

Є різні думки з приводу впливу сонячного і місячного затемнення. Але як правило всі сходяться до того, що вони на людину практично не впливають, не в приклад сонячним (магнітним) бурям.

Схожі статті

До чого ж він смачний. Ефектний салат “Принц” на святковий стіл: гості так і не відгадали, з чого він

Салат за цим рецептом виходить дуже смачним, ніжним і ситним. Він ідеально впишеться у ваш святковий стіл і гарантовано сподобається усім гостям та членам родини.

Беру крабові палички та сирок. Цей закусочний рулет готую не тільки на свята: і ніякого лаваша не треба

Порадуйте своїх близьких смачною закускою з плавлених сирів, крабових паличок та яєць. Така смакота не може не сподобатися, тому швидше записуйте собі рецепт!

Мій ходовий суп. Я готую його 3 рази на тиждень, а просять ще! Найсмачніший і дуже простий супчик з лапшою

Цей домашній суп з куркою та локшиною із задоволенням будуть їсти дорослі та діти. Він виходить дуже смачним, ситним і наваристим, а готується дуже просто.