Срібні олені були «заново відкриті» наукою після 29 років

За допомогою в'єтнамських сільських жителів дослідники зробили знімки копитних - сріблястого шевротена.

За допомогою в’єтнамських сільських жителів дослідники зробили знімки копитних  сріблястого шевротена.

Олень сріблястий, ендемічний для В’єтнаму, був «заново відкритий» після 29 років вченими, які об’єдналися з місцевими жителями, щоб відобразити фотографічні докази копитного оленя.

Серед сухого, тернистого підліску прибережного в’єтнамського лісу сріблястий шевротен з’явився перед камерою пасткою і повернувся в наукову історію через майже три десятиліття.

Хто це?

Подібні оленям копитні, що не більше, ніж іграшковий пудель, вивчалися тільки на мертвих примірниках, чотири з яких були отримані в 1907 році, а один в 1990 році. Вчені побоювалися, що тварина могла вимерти з за полювання і втрати місця існування.

Але місцеві жителі знали краще і в кінці 2017 року направили дослідників у лісові райони, де міг би жити сріблястий олень (Tragulus versicolor). Згідно з дослідженням, опублікованим 11 листопада в журналі Nature Ecology and Evolution, камери, викликані рухом або спекою, зняли перші фотографічні докази того, що невловима тварина все ще існує.

«Ми були дійсно схвильовані», говорить Ан Нгуєн, біолог з Інституту зоопарку і досліджень дикої природи ім. Лейбніца в Берліні. Ліси регіону є домом для багатьох ссавців, яких немає більше ніде, але збільшення пасток для тварин і посягання на розвиток людини в останні десятиліття ставлять це різноманітність під загрозу.

Підтвердження існування

Дослідники зняли 208 зображень, щоб підтвердити, що сріблястий шевротен все ще живе в дикій природі у В’єтнамі. Вони знають, що їх більше одного, як показує знімок, але чисельність населення неясна.

«Випадкові пастки завдали величезної шкоди співтовариствам ссавців у В’єтнамі», говорить Ендрю Тілкер, також біолог з Інституту Лейбніца. Снайпінг залишив «набагато більше лісу, ніж тварин, щоб заселити його у В’єтнамі», говорить він.

Олень
Олень

Але вид, втрачений для науки, не обов’язково зник. Тому Нгуен і його колеги відвідали міста та села недалеко від південно східного міста Нячанга восени 2017 року, щоб розпитати людей про тварину. «Вони бачили шевротен з срібними спинками? Як багато? Де? », – говорить Нгуєн, нагадуючи питання дослідників місцевим жителям. Люди називали як сріблястий шевротен, так і його більш поширеного двоюрідного брата, меншого шевротен, під тією ж назвою «cheo cheo». Але багато повідомляли, що бачили характерний сивочолий шевротен.

Команда встановила камери в трьох точках в лісі, де був помічений сріблястий олень. Перші зображення шевротена були виявлені, коли команда зібрала камери через п’ять місяців.

Після додавання ще 30 пасток для камери команда в підсумку отримала тисячу вісімсот вісімдесят одна знімка, на яких відображено 208 окремих денних відвідувань, в основному окремими істотами, але іноді парами.

Мало що відомо про біології цього виду, оскільки вчені описали його лише з мертвих зразків.

За словами Нгуєна, жителі села не були здивовані, що тварин помітили. «Вони бачать їх весь час», каже він, хоча багато повідомляють, що в останні роки чисельність тварин скоротилася.

Дослідження «підкреслює критичну цінність інтеграції місцевих екологічних знань в зусилля по збереженню біорізноманіття», говорить Патриція Фіфіта, екологічний антрополог з Гавайського університету в Маноа, який не брав участі в дослідженні.

Без додаткових досліджень і даних про рівень населення майбутнє сріблястого шевротена неясно. За словами Тілкера, якщо цей вид існує тільки в цій частині В’єтнаму, він може піддатися серйозній загрозі. «Зараз це просто знак питання».

Схожі статті

Можна готувати хоч кожен день: 5 смачних салатів молодої капусти. Весінні рецепти, які я розтягую до осені

Настала весна, час легкості та схуднення. У цю пору року завжди хочеться чогось простого. Сьогодні ми підготували добірку з 5 рецептів салатів із молодою капустою, які забезпечать сонячний настрій.

Чоловік після роботи летить додому, коли готую цю вечерю за 35 грн: рецепт, який підкорив моїх 3-х чоловіків

Як можна максимально заощадити в приготуванні вечері? Можна використовувати молоді кабачки та сковороду. Страва виходить недорогою, але дуже смачною. Саме такий рецепт ми сьогодні й підготували.

Беру йогурт і заморожену вишню. Нереально смачний пиріг “6 склянок”: готувала одразу два, але виявилося мало

Пиріг "6 склянок" настільки простий у виконанні й при цьому смачний, що його захочеться випікати знову й знову. Замість заморожених вишень можна брати будь-які інші ягоди.