В Україні скасують паспорта-книжки: хто повинен терміново оформити ID-картки?

Уже не перший рік Верховна Рада і Кабінет Міністрів впроваджують електронні послуги, які дозволять відмовитися від черг і бюрократії.

Зараз всім 14-річним громадянам видають паспорт у вигляді ID-карток, а ще ці ж паспорта розміщені в офіційному мобільному додатку “Дія “, яке розробила команда Володимира Зеленського в рамках проекту “Країна у смартфоні “.

Тепер повсюдна діджіталізація зробила крок куди далі, і в уряді вже розглядають можливі варіанти остаточної відмови від паспортів старого варіанту в форматі книжечок.

В Україні планується припинити використання паспортів в формі книжечки і замінити їх на пластикові карти

ID паспорт в Україні
ID паспорт в Україні

Відповідний законопроект № 3986 вже зареєстрований в ВР і рекомендується відповідним комітетом до прийняття. Згідно з проектом закону, такі категорії громадян повинні будуть її замінити:

  • особи, яким вже виповнилося 16, але ще немає 25 років, до дня досягнення 25 років;
  • особи, яким вже виповнилося 25, але ще немає 45 років, до дня досягнення 45 років;
  • громадяни від 45 років – дія безстроково за умови, що до вступу в силу закону в паспорт вклеєна нова фотографія після досягнення 45-річного віку, а в разі, якщо паспорт оформлений після досягнення 45-річного віку, – фотографію під час оформлення паспорта.

Таким чином, при наступної дати, коли буде потрібно вклеїти нове фото, паспорт у формі книжечки будуть замінювати на пластикову карту. Також паспорт паперового зразка будуть замінювати на айди-карту, якщо хтось буде міняти прізвище (наприклад, жінка, яка виходить заміж і бере прізвище чоловіка).

з першого січня 2021 року в Україні піднімається мінімальна заробітна плата
з першого січня 2021 року в Україні піднімається мінімальна заробітна плата

Нагадаємо, з першого січня 2021 року в Україні піднімається мінімальна заробітна плата.

Якщо після останнього підвищення у вересні 2020 року вона має становила 5 тисяч гривень, то тепер, з 1 січня наступного року, вона затримається на рівні шести тисяч гривень.

з першого січня 2021 року в Україні піднімається мінімальна заробітна плата
з першого січня 2021 року в Україні піднімається мінімальна заробітна плата

А з першого грудня 2021 року вона збільшиться ще раз – до шести з половиною тисяч гривень. Відзначимо, що спочатку підняття до 6,5 тис грн планували на липень 2021 року, але ось з бюджетом не заладилося, і цю процедуру відклали до кінця наступного року.

Схожі статті

Без духовки та без випічки: дуже смачний торт “Білі ночі”. Люблю його за ніжність і простоту приготування

Шикарний торт можна приготувати навіть без замішування тіста та вмикання духовки. Ніхто ніколи не здогадається, що ви зробили його з печива, витративши не більше 15 хвилин часу.

Позитив потрапив у лікарню та назвав причину, якою виявилася екс-колега Дорофєєва: не один Дантес страждав

Олексій Завгородній показався на лікарняному ліжку під крапельницею. Відомий музикант розповів про своє самопочуття прихильникам в Instagram.

Дізналася рецепт від бабусі. Тепер завжди готую тільки так: рецепт мініатюрних пиріжків із сосисками

Коли залишається небагато тіста, а ще хочеться пиріжків і з цибулею, і з картоплею, та й із сосисками теж, згадайте цей рецепт. Мініатюрні пиріжки одразу з усім сподобаються вам із першої спроби.