Переведення годинника в березні 2021 року в Україні: всі подробиці

Законопроєкт про скасування переходу на літній і зимовий час і запровадження єдиного часового поясу на Україні буде розглянутий Верховною Радою до 25.03.2021 року.

Якщо ви живете недалеко від екватора, день і ніч приблизно однакової довжини (12 годин). Але в інших місцях на Землі днем набагато більше денного світла, ніж взимку. Чим ближче ви живете до Північного або Південного полюса, тим довше світловий день влітку. Таким чином, перехід на літній час зазвичай не допомагає в тропіках, а країни, розташовані поблизу екватора, зазвичай не змінюють свій годинник.

Людям подобається перехід на літній час, тому що вечорами довше світло, і вони можуть зробити більше ввечері. Дійсно, деякі кажуть, що основна причина того, що літній час є частиною багатьох держав, полягає просто в тому, що людям подобається проводити довгі літні вечори, а такі причини, як енергоощадження, є просто раціоналізацією.

Економія

За деякими даними, перехід на літній час скорочує споживання електроенергії всією країною на невелику, але значну величину, приблизно на один – 3,5 відсотка в день в різних країнах, тому що менше електроенергії використовується для освітлення і побутової техніки. У перший тиждень пікове вечірнє споживання зазвичай знижується приблизно на п’ять відсотків.

Обґрунтування дослідження заощаджень енергії, пов’язаного з переходом на літній час, полягала в тому, що споживання енергії та попит на електроенергію для освітлення будинків безпосередньо пов’язані з тим часом, коли люди лягають спати вночі та встають вранці. В середньому в будинку 25 відсотків електроенергії використовувалося для освітлення і невеликих приладів, таких як телевізори та стереосистеми. Хороший відсоток енергії, споживаної освітленням і приладами, припадав на вечірній час, коли сім’ї вдома. Якщо перевести годинник на одну годину вперед, кількість споживаної електроенергії за день зменшиться.

Влітку люди, котрі стали до сходу сонця, використовували вранці більше енергії, ніж якби літній час не було. Однак, хоча 70 відсотків людей піднялися до 7:00 ранку, ця трата енергії через меншої кількості сонячного світла вранці була більш ніж компенсована економією енергії, яка виникає в результаті більшої кількості сонячного світла у вечірній час.

 ""

Взимку перевага денного переходу на літній час компенсується для багатьох людей і підприємств ранковою потребою в додатковому освітленні. Навесні і восени перевага зазвичай становить менше однієї години. Таким чином, обґрунтуванням було те, що літній час економить енергію для освітлення в усі сезони року, але найменше економить протягом чотирьох найтемніших місяців зими (листопад, грудень, січень і лютий), коли перевага в другій половині дня компенсується необхідність висвітлення з за пізнього сходу сонця.

До того ж вважалося, що споживається менше електроенергії, тому що люди менше годин проводять удома в більш довгі дні весни та літа. Більшість людей планують заходи на свіжому повітрі. Коли людей немає вдома, вони не включають побутову техніку і світло.

Нюанси

Проте недавні дослідження показують, що число загиблих пішоходів через автомобілі різко збільшується о 18:00 протягом декількох тижнів після того, як годинник переведуть назад восени. У пішоходів в три рази більше шансів бути збитими з пантелику автомобілями відразу після переходу, ніж за місяць до закінчення літнього часу. Дослідники, які виявили, що ризик бути вбитим автомобілем збільшується на 186 відсотків на кожну пройдений кілометр, припускають, що водії проходять період адаптації, коли сутінки наступають раніше. Хоча ризик знижується вранці, оскільки о 6:00 пішоходів стає менше, врятовані життя не компенсують втрачених ввечері.

Перехід на літній час також може бути економічно вигідним, оскільки денні та вечірні години спонукають людей ходити в магазин за покупками, що потенційно сприяє економічному зростанню.

А що ж планується в Україні?

Законопроєкт про скасування переходу на літній і зимовий час і запровадження єдиного часового поясу на Україні буде розглянутий Верховною Радою до 25.03.2021 року.

За її словами, якщо документ буде прийнятий до 25 березня, та набере чинності відразу після публікації та вже цієї весни жителі республіки відмовляться від переведення годинників.

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.