Страсна п’ятниця 2021: історія, традиції, прикмети і заборони в цей день

Як тільки ви прокинетеся в цей день, то потрібно підійти відразу до вікна. Що ви першими побачать у вікні, того і в майбутньому році очікуйте.

Багато християн у всьому світі відзначають Страсну п’ятницю перед великодньою неділею. Він нагадує про Пристрасть, розп’яття і смерть Ісуса Христа, про які йдеться в християнській Біблії. Це на наступний день після Чистого четверга.

Що роблять люди?

Багато людей в різних країнах відзначають річницю розп’яття і смерті Ісуса Христа в п’ятницю перед великодньою неділею. Це обряд, при якому люди постять і моляться. Багато церковні служби проводяться в другій половині дня, зазвичай близько полудня або з полудня до 15:00, щоб згадати годинник, коли Ісус був на хресті. Багато церков також відзначають цей день, відтворюючи хресний хід, як в ритуалі Хрещених Станцій, який зображує останні години життя Ісуса.

Чому так назвали цей день

Існує багато теорій про те, чому день, коли згадують хресну смерть Ісуса, називають Страсним п’ятницею. Відповідно до однієї точки зору, Страсна п’ятниця походить від слів “Божа п’ятницю”, в той час, як інші розуміють “добре” в значенні “дотримується як святе”. Згідно ще однієї інтерпретації, попри жахи, які Ісус пережив у той день, ця подія, кінець кінцем, являє собою акт любові та становить одну з центральних і найзаповітніших тим християнства: Ісус помер, щоб заплатити ціну за гріхи людства. Багато православні християни називають цей день Великої п’ятницею. Цей день також відомий як Чорна п’ятниця або Сумна п’ятниця, а так само як Довга п’ятниця.

Символи

Страсна п’ятниця святкується на згадку про Пристрасть Христові, розп’яття і смерть. Найважливіший символ Страсної п’ятниці – розп’яття, або хрест, який символізує смерть Ісуса. На деяких хрестах зображений Христос. Інші символи Страсної п’ятниці включають чорну тканину, якою покривають хрест, картини та статуї в церквах і деяких будинках для позначення жалоби. Крім того, деякі люди навмисно створюють неприкритий вид у своїх будинках і церквах, видаляючи всі квіти та блискучі предмети.

Що можна і що не можна робити на Страсну п’ятницю

З
Страсна п’ятниця

Не можна митися, а також прибирати, починати прання і роботу по дому. Це потрібно було зробити в Чистий четвер.
Не користуйтеся в городі. Якщо ви посадите дерево в цей день, то вона загине.
Дотримуйтесь строгий пост. Ніші предки в Страсну п’ятницю їли тільки хліб з водою.
Чи не будете святкувати цей день нічого, навіть день народження. І бажано не вживати алкогольні напої.
У Страсну п’ятницю можна пекти паску і фарбувати яйця.
Присвятіть молитвам цей день.

Прикмети погоди

Якщо буде сонячний день, то очікуйте відмінний урожай зернових.
Коли видався похмурий день, то очікуйте цілий рік багато бур’янів на городі.

Прикмети на майбутнє

Як тільки ви прокинетеся в цей день, то потрібно підійти відразу до вікна. Що ви першими побачать у вікні, того і в майбутньому році очікуйте.

Якщо побачите птицю – то чекайте приємних знайомств і хороших новин.
Кішку – буде достаток.
Собаку – буде печаль.
Молодого чоловіка побачите – будете цілий рік здоровими.
Молоду жінку – буде вам щастя.
Якщо побачите цілу сім’ю, то чекайте поліпшення взаємин з родичами.
Побачите літньої людини, очікуються хвороби.

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.