Кому спишуть борги за комуналку в Україні під час воєнного стану: список пільгових категорій населення

В умовах військового стану українців цікавить, кому спишуть борги за комуналку і чи взагалі спишуть. З'явився перелік пільгових категорій населення, хто може не платити за комунальні послуги.

Майже пів року українці живуть в умовах війни. Після російського вторгнення в уряді переглянули та доповнили багато законів та правил. З’явилися ситуації, коли за комуналку можна не платити законно та названо категорії населення, кому спишуть борги за комуналку.

Хто може не платити за комунальні послуги в Україні під час війни

За комуналку законно не платити можна українцям, якщо вони мешкають у своєму будинку чи квартирі понад 30 днів і в ньому немає лічильника. Тоді необхідно звернутися до постачальника послуг, у цьому випадку води та газу. Ця норма діяла і до війни, але зараз вона особливо актуальна, адже в країні є безліч внутрішніх переселенців.

Кому спишуть борги за комуналку в Україні під час воєнного стану
Кому спишуть борги за комуналку в Україні під час воєнного стану

Кому спишуть борги за комуналку в Україні

Під час воєнного стану плата за комунальні послуги продовжує нараховуватися навіть тим українцям, у яких постраждало житло або вони зовсім залишилися без нього. Це через те, що поки що не існує єдиного реєстру пошкодженого житла, звідки постачальники могли б знати відповідну інформацію. Плата нараховується і у разі порожньої квартири, тому що показання лічильників не передаються та розрахунки здійснюються за середніми нормативами.

Списати такі борги можна буде після збору даних про пошкоджені та зруйновані будинки, а також після того, як мешканці передадуть актуальні показання. У решті випадків погасити борги з комуналки в Україні потрібно протягом дев’яноста днів після офіційного скасування військового стану.

Чи потрібно платити за комуналку у Харкові

З 24 лютого міський голова Харкова Ігор Терехов скасував оплату рахунків за комуналку мешканцями міста до кінця війни, але з 1 червня платежі поновилися. Наразі харків’янам необхідно оплачувати рахунки за спожитий газ та електроенергію.

Схожі статті

Спекла ароматні трубочки з повидлом і закохалась! Розсипчасте печиво роблю за хвилини та з різними начинками

Просте та смачне печиво – трубочки з повидлом, що просто тануть у роті. Це саме той варіант, коли потрібно швидко приготувати щось солоденьке до чашки чаю.

Хоч на сніданок, хоч у ланч-бокс: поживні та смачні овочеві млинці. Так просто й легко я ще не готувала!

У світі кулінарії існують страви, які не лише задовольняють наші смакові пристрасті, але й стають відмінним варіантом для ситного та поживного сніданку чи перекусу.

Шикарна вечеря на всю сім’ю без клопоту! Капустяна запіканка по-турецьки: весь секрет у звичайній заливці

Смачна, поживна та ароматна – це все про запіканку з капусти по-турецьки. Сьогодні ми приготували простий, але надзвичайно вдалий рецепт цієї страви.