Перші леді України за всі часи незалежності: від Антоніни Кравчук до Олени Зеленської (ФОТО)

Роль першої леді країни не така легка, як здається на перший погляд. Крім підтримки глави держави, дружина президента відіграє важливу роль у міжнародній політиці.

Ми зібрали інформацію про всіх перших леді країни, починаючи з 1991 року. Хтось став відкриттям для українців, а когось досі згадують із глузуванням.

Антоніна Кравчук

Першою дружиною президента незалежної України стала Антоніна Михайлівна Кравчук. Дружина Леоніда Макаровича свого часу закінчила Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, там працювала викладачем. Вважала за краще не вести публічне життя, пов’язане з президентством чоловіка. Та й час був такий, що преса не звертала уваги на особисте життя політиків на початку 90-х голів. Дружина першого президента України відмовлялася давати інтерв’ю і навіть розмовляти з журналістами. Вона старанно уникала публічності. У травні 2022 року Україна попрощалася з Леонідом Кравчуком, там і побачили вдову через багато років.

Антоніна Кравчук із Леонідом Кравчуком
Антоніна Кравчук із Леонідом Кравчуком

Людмила Кучма

Дружина двічі президента України Леоніда Кучми Людмила, на відміну від попередниці, активно увійшла у традиційну сферу для перших леді – благодійність. Вона співпрацювала з ЮНЕСКО, допомагала дітям, підтримувала розвиток спорту та паралімпійський рух. Людмила Кучма привертала увагу громадськості до проблем українців, віддавала перевагу стриманому стилю одягу.

Архівні фото Людмили та Леоніда Кучми
Архівні фото Людмили та Леоніда Кучми

Катерина Ющенко

Дружина Віктора Ющенка Катерина, як і попередниця, займалася благодійною діяльністю. Без скандалів не обійшлося – всі ми пам’ятаємо недобудований проект “Лікарня майбутнього”. Катерина Ющенко одягалася найчастіше з елементами етнічних мотивів.

Катерина Ющенко воліла етнічні мотиви в одязі
Катерина Ющенко воліла етнічні мотиви в одязі

Людмила Янукович

Ще з кінця 90-х Людмила займалася своїм благодійним фондом “Від серця до серця”, що й продовжила робити під час президентства Віктора Януковича. Запам’яталася своїм екстравагантним стилем одягу, хоча стилісти неодноразово намагалися виправити занадто яскравий вигляд першої леді. А фрази під час виступу на майдані “непрості апельсинки”, “американські валянки” та “батя, я стараюся” взагалі стали крилатими. Дружина Януковича була скоріше театралкою, хоча й проводила під своїм патронажем культурні заходи.

Людмила Янукович
Людмила Янукович

Марина Порошенко

Лікар-кардіолог зі званням кандидата медичних наук. Заради чоловіка покинула професію та присвятила себе родині. Її називали найстильнішою першою леді за всю історію України. Дружина мільйонера одразу змінила свій дорогий та брендовий гардероб на демократичний та патріотичний від українських дизайнерів. Але колишнє життя іноді нагадувало себе дорогими аксесуарами. Саме Порошенко запровадила і зйомки роликів про себе та сім’ю. І навіть записала чоловікові вітання на день народження, де сама виступила у ролі ведучої та вела ранкову гімнастику.

Марина Порошенко
Марина Порошенко

Олена Зеленська

Дружина нинішнього президента Володимира Зеленського Олена до виборів була темною конячкою для публіки. Наразі все прояснилося завдяки численним інтерв’ю першої леді. Ми знаємо, що колись вона писала сценарії для Кварталу, а зараз Олену Зеленську можна назвати повноцінною учасницею соціально-політичного життя країни. І до повномасштабної війни перша леді прагнула покращити життя наших дітей, запровадила нове меню у шкільних їдальнях, підтримувала маленькі таланти, допомагала лікарням, була активним учасником усіх культурних заходів, брала активну участь у всіх міжнародних подіях, пов’язаних з Україною. Наразі Олена Зеленська активно допомагає потерпілим від російських окупантів українцям, займається питаннями протезування та лікування онкохворих дітей. А її стриманий та сучасний стиль одягу нікого не може залишити байдужим.

Нинішня перша леди України - Олена Зеленська
Нинішня перша леди України – Олена Зеленська

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.