Притчі Ісуса: що значить бути сіллю і світлом? Ісус навчав за допомогою метафор і порівнянь

Ісус вчить своїх слухачів і вдається до метафори солі та світла, щоб допомогти своїм слухачам зрозуміти, як вони покликані взаємодіяти зі світом.

Що значить бути сіллю і світлом?

Коли справа дійшла до передачі істини про Царство Боже, Ісус визначив Свою роботу для Нього. Він проводив час, подорожуючи по сільській місцевості Юдеї, викладаючи складні та абстрактні істини простим і значною мірою неосвіченим людям.

Ось чому Він так часто вчив притчами. Ці основні історії було легко зрозуміти, запам’ятати та передати. А коли Ісус не використовував притчі, Він часто навчав за допомогою метафор і порівнянь, тому що вони ефективно передавали ідеї, які було б важче передати.

У Нагірній проповіді Ісус вчить Своїх слухачів заповідями блаженства, а потім вдається до метафори солі та світла, щоб допомогти своїм слухачам зрозуміти, як вони покликані взаємодіяти зі світом.

Розгляньмо значення зображення солі та світла.

Сіль землі

Ви сіль землі. Але якщо сіль втратить солоність, як її знову зробити солоної? Воно більше ні для чого не годиться, крім як бути викинутим і розтоптаним ногами (Матвія 5:13).

Коли ми думаємо про солі, ми схильні думати про досить дешеву спецію, яку залишаємо на столі поруч з нашим перцем. Якщо ми згадаємо нашу шкільну науку, ми могли б згадати її як з’єднання хлориду натрію.

Але люди навколо Ісуса не так подумали б про сіль. Вони б визнали його дві основні властивості:

збереження
смак

Ні у кого в першому столітті не було морозильних камер тому якщо ви хотіли зберегти м’ясо, його потрібно було замочити, висушивши та засолити. Здавалося, що Ісус говорив їм, що вони повинні допомогти зберегти мир, в якому вони жили.

Але їм також було доручено надати йому аромат. Сіль природним чином покращує смак, посилюючи одні аромати та зменшуючи інші. Сіль має унікальну здатність зменшувати вплив гіркого від природи.

Здавалося, що Ісус говорив, що ті, хто йдуть в ногу з Богом, зроблять світ більш приємним, посилюючи та передаючи Божу доброту. І, як зазначив Ісус, якби Його послідовники втратили свою солоність, вони більше не були б ефективні в захисті та примноженні доброти Бога в цьому світі.

Притчі Ісуса

світло світу

Ви світло світу. Місто, побудований на пагорбі, неможливо заховати. Також не запалюють лампу і щоб поставити його під чашу. Замість цього вони ставлять його на підставку, і він дає світло кожній в будинку. Точно так же дозвольте світла вашому світити перед іншими, щоб вони бачили ваші добрі діла, та прославляли Отця вашого Небесного (від Матвія 5: 14-16).

У нас є розуміння світу, якого не було у євреїв першого століття. Наприклад, ми знаємо, що завдяки світлу ми можемо бачити весь спектр кольорів. Ми знаємо, що сонячне світло забезпечує енергію, необхідну для підтримання життя на Землі, і дає нам життєво важливий вітамін D.

Але оскільки більшість з нас ніколи не жили без електричного світла, ми випускаємо з уваги головну думку Ісуса. Коли ми заходимо в темну кімнату, ми клацаємо вимикачем, і кімната залита світлом. Але це не стосувалося людей, до яких звертався Ісус. Вони висвітлювали свої будинки ночами маленькими олійними лампами.

Картина, на якій хтось запалює лампу, а потім кладе її під глиняний горщик, здалася б цьому натовпі смішний. Єдина причина запалити лампу полягала в тому, щоб ви могли бачити, і, як і пропонував Ісус, ви повинні поставити лампу в такому місці, де вона буде випромінювати якомога більше світла.

Сенс був очевидний. Наша вірність повинна бути очевидна для всіх. Поведінка Божого народу має бути світлом, який привертає до нього інших. Сторонніх слід залучати до вихваляння Бога, коли вони бачать наші добрі справи.

Свідоцтва вірних

Метафори солі та світла спеціально зверталися до того впливу, яке вірність повинна мати у світі. Він повинен осяяти та зберегти. Як і сіль, і світло, наші відносини з Богом повинні надавати очевидний вплив на кожного, хто з ними стикається. Ісус не просто закликає нас бути відданими, Він підбадьорює нас впливати, куди б ми не пішли.

Відкрийте для себе унікальні можливості активно жити як сіль і світло.

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.